Kuş Gribi,Medyamız,İtidal ve ABD Örneği


Tülin Aksoy site

 

 

 

KUŞ GRİBİ, MEDYAMIZ,  İTİDAL ve ABD ÖRNEĞİ

 

Prof.Dr. Tülin AKSOY, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Antalya

 

Doğruyu söylemek gerekirse, “medyamız da bizler de, yani sektörle bir şekilde diyalogu bulunan ilgili ve bilgililer, 2006’da yaşanan” KUŞ GRİBİ (KG) TRAJEDİSİ”nden sonra çok büyük dersler çıkarmışız ki, o dönemde yaşanan trajikomik olaylar, acılar ve akıl tutulmaları yaşanmıyor” diyordum ki, rastladığım bir haber tereddüte düşmeme yol açtı.

 

Bir gazetemize düşen haber1 (http://www.milliyet.com.tr/turkiye-den-tavuk-ithalatini/ekonomi/ detay/2058819/default.htm) ve özellikle ilk sayfadaki  başlık (Türkiye’ye İkinci Şok: Azerbaycan’ın ardından şimdi de Kuzey Irak; Büyük Panik….”, aklıma şu soruyu düşürdü: “Yine geçmişteki akıl tutulması başlar mı?”

 

Bu kez geçmişteki medya odaklı fecaati yaşamayacağımız kesin gibi, ancak yine de tedbiri elden bırakmamalıyız.

 

Nitekim aynı haberin sadece başlığı ile yetinmeyip, haber metnini sonuna dek okuyanlar Besd-Bir Başkanı Sayın KOCA’nın ağzından, ilgili kurumlarımızın ve STK’larımızın hiç de panik içinde olmadığını, bilakis hazırlıklı olmanın güvenini yaşadıklarını anlıyorlar. Ancak yine de sadece başlıkları okumakla yetinenler, gerçekten bir panik ve şok yaşandığı şeklinde bir izlenimine kapılıp, gereksiz vehimlere kendilerini ve çevrelerini kaptırabilirler. Bu nedenle bizler gibi konuya yakın olanların daha fazla sesleri çıkmalı ve doğrular dile getirilmeli.

DİĞER HABERLER
Cargill'den ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ Programı

 

Basınımızın daha duyarlı olması, ayrıca tarafsızlığına ve bilgisine güvendikleri profesyonellerden de görüş almaları gerektiğini düşünüyorum. Haber Sn KOCA’nın yani bir iyi bilgili/ilgilinin açıklamalarını da içeriyor Allahtan, ama bu durumun başlığa da yansıması gerekmez miydi?

 

ABD BASININDA KUŞ GRİBİ BAŞLIKLARI

 

Bir de ABD’ye bakalım!

 

Bilindiği üzere 2004 yılı sonbaharından bu yana çeşitli Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden KG ya da İngilizce’deki karşılığıyla Avian Influenza (AI) haberleri geliyordu. 2015 Mart-Nisan aylarından itibaren ise ABD’den çok ciddi haberler gelmeye başladı ve ben bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

 

Öncelikle ülkemiz medyasında yer alan ilgili bir haberle başlayalım:

 

2)  “ABD’nin Iowa Eyaletinde KG salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi (3 Mayıs 2015)” başlıklı haberin alt başlığında yer alanlar ise şöyle; “Eyaletteki 10 bölgede, toplam 21 çiftlikte 17 milyon adet tavuk ve hindide KG’ye rastlandı

 

3) Squawk btoxed: Avian flu outbreak ruffling some feathers (11  Mart 2015)” [Şikayet kutusu: Kuş gribi  (bazı kanatlı hayvanların) tüylerini darmadağın yapabilir]. Ekonomi medyasında yer alan haberin başlığı esprili, hastalık salgının çok sayıda kuşun tüylerinin yolunması, yani itlaf edilmesi ile sonuçlanabileceğini ve dolayısıyla bu alandaki firmaların zarar görebileceğini bildiriyor. Missouri ve Arkansas’taki ticari hindi sürülerindeki KG deneyle pek çok tavuğun tüylerinin yolunduğu ve nam-ı değer Wall Street’in piliç ve hindi eti ihracatının ile perakende ve fast-foot sektörüne yapılan satışların azalmasından endişe ettiği belirtiliyor. Ve hastalığın insanlar için öldürücü olmadığı, kanatlı sürülerini vurduğu vurgulanıyor.

DİĞER HABERLER
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

 

4) 5.3 Million hens to be destroyed after bird flu outbreak (21 Nisan 2015)” [Kuş gribi salgınından sonra 5,3 milyon adet yumurta tavuğu itlaf edilecek]. Haber kuzey-batı Iowa’da yapılan testlerin, ülkedeki 2. algını doğruladığını ve akabinde 5,3 milyon yumurtacı tavuğun itlaf edileceğini bildiriyor. Ayrıca Ekim 2014’den beri virüse rastlanışı ve bu nedenle Osceola Bölgesindeki itlaflar da bildirilmekte.

 

5) 3th AI Outbreak Hits 34,000 Iowa Turkeys (23 Nisan 2015)” [3. KG Salgını Iowa’daki 34.000 Hindiye Darbe Vurdu (öldürdü)]. Haberin içeriğinde öldürülen bu hindiler dışında eyaletin kuzey-batısında yer alan Osceola Bölgesinde ise 3,8 milyon adet yumurtacı tavuğun itlaf edildiği bilgisi de var.

 

6)  “Destroying 3.8 million egg-laying hens is fraught with challenges (27 Nisan 2015)” [3,8 milyon yumurtacı tavuğun imhası zorluklarla doludur].  Kuzey-batı Iowa’daki Osceola Bölgesinde 3,8 milyon adet yumurtacı tavuğun itlafı esnasında hayvan refahına uygun şekilde davranılmasının gerekliliğini/zorunluluğunu ve zorluğunu konu eden bir haber.

7)  “More ‘probable’ bird flu cases in Iowa, outbreak could be U.S. biggest   (30 Nisan 2015)” başlıklı haberin dilimize çevirisi şu şekilde; “Iowa’daki kuş gribi vakaları ‘büyük ihtimalle’ ABD’deki en büyük salgın olabilir.  

 

DİĞER HABERLER
"Şalvarlı Et" Yeni Adı "Çarşı Et" ile Geri Döndü

Haberler olabildiğince soğukkanlı!

 

SONUÇ

 

ABD’de yaşanan büyük kayıplara rağmen itidalli ve bilgilendirici haberler medyada yer alırken bizim medyamız geçmişe gör çok daha itidalli davranmakla birlikte, sanki reyting uğruna biraz daha agresifleşecek gibi görünüyor.

 

Lütfen medyamız da dikkatli olsun;

 

Bizler de günümüz dünyasının sağladığı olanakları daha fazla kullanarak üreticilerimize, sektörümüze destek olalım, bu aynı zamanda tüketicimizi korumak anlamında da gelecektir.

 

Saygılarımla

 

Not : Kaynaklar, ulaşmak isteyenlere bildirilecektir.

tulinaks@kdeniz.edu.tr


Haber Tarihi: 14 Mayıs 2015. 16:16
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x