Kuzey Irak Gümrük Fiyatlarının Yükselmesinin Acısını Kendi Üreticisi Yüklenecek
Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde bu hafta başından itibaren uygulamaya konulan yeni vergilendirme ile Habur sınır kapısından Irak’a giriş yapan Türk piliç etinden alınan vergi tır başına 700 dolardan, 7.400 dolara çıkarıldı.
Ancak Irak’a, İran’dan ve Basra Körfezi’nden giren piliç etlerinden alınan vergi tır başına 800 dolar olarak uygulanıyor…
TÜRK ÜRETİCİSİNİ ETKİLEMEYECEK
Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin yükselttiği gümrük fiyatlarının yükünü kendi tükecisinin çekeceği belli oldu.
Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin ithalatını yaptığı piliç etinin yüzde 72’sini karşılayan Türk İhracat Sektörü bu durumdan hiç etkilenmeyecek ve aradaki büyük fiyat farkını ırak halkının kendi tüketicisi karşılayacak.
Bu konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Türk ihracatçı Birlikleri “Başta İran olmak üzere,Basra körfezinden,Brezilya’dan ve Rusya ile aralarındaki savaş nedeniyle neredeyse üretimi yok sayılacak kadar azalan Ukrayna’dan gelecek piliç eti daha ucuz olduğu halde(Tonu 1.200 dolar) bu ülkeler Türk beyaz etini (1.600 dolardan) gerek kalite ve gerekse lezzet için tercih ediyorlar.”
Geçtiğimiz yıl Türk beyaz et sektörü yıllık 2 milyon tonun üzerinde üretim yaptı.Bu üretimin 440 bin tonu ihracata gönderildi.Bu ihracatın da yüzde 52’sinin 227 bin tonu Irak’a yapıldı.
Irak halkı Türk piliç etini tercih ettiğine göre aradaki fiyat farkı tüketici fiyatlarına yansıtılacak ve böylece halk aradaki fiyat farkını üstlenmek zorunda kalacak.
Bakanlık, Irak ile Türkiye Arasında Tavuk Krizi İçin Devreye Girdi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde sınır kapısından giren kanatlı ürünlerinden TIR başına 7 bin dolar vergi alınması nedeniyle sorunun çözümü için girişim başlattı.
Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde hafta başında Habur Sınır Kapısı’ndan giren yumurta ve piliç etinden TIR başına 7 bin dolar vergi alınmaya başlandı. Üreticiler uygulamaya tepki gösterirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorunun çözümüne yönelik çalışma başlattı. Bakanlığın çözüm için görüşmeleri sürdürdüğü öğrenildi
AMAÇ YERLİ ÜRETİCİYİ KORUMAK MI?
Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesİ hükümeti; güya, ülkesinde üretim yapan ve ihtiyaçlarının ancak yüzde 7’sini karşılayan üretici kesimini korumak amacı ile bir vergi uygulaması başlattığını belirtti.
Yani kısacası Kuzey Irak Serbest Bölgesi’ndeki gümrüklerin yükseltilmesi kendi halkına yansıyacak.Türk üreticinin bundan bir kaybı olmayacak.
Yüzde 358’lik artış yaşanmıştı
TİM verilerine göre beyaz et sektörü geçen yıl 581 milyon 827 bin doları tavuk eti, 55 milyon 251 bin doları tavuk ayağı, 16 milyon 128 bin doları hindi eti olmak üzere toplam 653 milyon 867 bin 206 dolarlık çiğ kanatlı eti ihracatı gerçekleştirdi.
Buna göre, sektörün çiğ kanatlı ihracatı son 5 yılda yüzde 358 artış gösterdi. Sektör, 2009 yılında 152 milyon 594 bin çiğ kanatlı eti ihracatı gerçekleştirmişti. Ülkenin beyaz et ihtiyacını ağırlıklı olarak karşılayan Brezilya ve ABD’nin, 2008 yılında yolladığı mallarda kesintiye gitmesi, Türk üreticilere yaramıştı. Bu nedenle Türk üreticiler açısından Irak pazarı önemini sürdürüyor. Geçen yıl Irak’a ihracat, 443 milyon 78 bin 481 dolarla toplam kanatlı ürünleri ihracatının yüzde 63.3’ünü oluşturdu.
‘Kendi vatandaşı pahalı tüketecek’
İstanbul İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer, Türkiye’nin dünyaya toplam kanatlı et ihracatının 700 milyon dolar, yumurta ihracatının ise 500 milyon dolar olduğunu kaydederek, bunun yüzde 80’inin Irak’a yapıldığına dikkat çekti. Sezer, “Sadece Türkiye’den girecek olanlara yönelik bir durum. Her kanaldan müracaat yaptık, çözüm yollarına başvurduk. Düzeltilmek zorunda, çünkü etik de değil. Bu şekilde aslında kendine zam yapmış oluyor. Halkı, iç pazarda daha pahalıya tüketecek” diye konuştu.
Tek yol Habur
Hafta başında başlatılan uygulamayla, Kuzey Irak’a ihraç edilen kanatlı ürünlerden ton başına 290 dolar vergi alınıyor. Bir TIR ortalama olarak 25 ton ürün taşıyor ve Türk ürünlerinin tek yolu da Habur. Türk tavuğu ve yumurtasının vergi ödememek için İran üzerinden Kuzey Irak’a geçmesi mümkün, ancak bu kez de nakliye başta olmak üzere maliyetler ton başına 150-200 dolara kadar çıkıyor.