Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler


TÜRK TAVUKÇULUK TARİHİ

LADES KEMİĞİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI DEV ENTEGRE…

ERKAN KONURALP (Fotoğraflar Çiftlik Dergisi arşivi)

tarama0008

Bursa’da eskilerin “Etle-kemik” gibi dedikleri iki arkadaş vardı.Bu arkadaşlar öyle birbirlerine yakındılar ki,tüm yöre sakinleri böyle bir arkadaşlağın nasıl olabileceğini kendilerine sürekli sorarlardı.Bu arkadaşlardan birinin adı Sedat Sırrı Sezer ve diğerininki de İsmail Hakkı Yılmaz’dı.Arkadaşlıklarının yakınlığını anlatmak için 1988 yılında kendileri ile yaptığımız sohbetler sırasında hayretler içinde kaldığım bir anektodu sizlere aktarmadan geçemeyeceğim.

İsmail Hakkı Yılmaz’ın 1972 yılında çok ama çok sevdiği ve Bursada bir eşinin de bulunmadığı spor Amerikan arabası varmış.Bu arabaya çok ama çok itina gösterirmiş.Bir gün semtte bir arkadaşı Sedat Sırrı  Sezer’e, İsmail Hakkı Yılmaz’a ne kadar sözü geçebileceğini  sorar.Aldığı cevap “Sınırsız” dır.Bunun üzerine arkadaşı “Peki İsmail beyin sahibi olduğu spor arabayı bana satar mısın?” der.Sedat bey hiç ama hiç beklemeden ” Tabi”der.Bunun üzerine “Bana sunu ispatlar mısın?) diye soran arkadaşı ile iddiaya girer.Ertesi gündü arabayı teslim eder.

Akşam eve gelen İsmail bey arabasını göremeyince,Evdekilerden Sedat bey tarafından  alındığını  öğrenir.Sonra Sedat bey ile buluştuğunda arabayı sorar,satıldığını öğrenince “Sağlık Olsun”diyerek konuyu kapatır.Daha sonra İsmail bey arabanının devrini yapar.İşte bu iki arkadaşın yakınlığına güzel bir örnek

8HGFCT1VNLGR9EM

SEDAT BEYİN HOBİSİ TAVUKÇULUK AMA…

Sedat Sırrı beyin en büyük tutkusu yani hobisi tavuk beslemek.Böyle olunca da her iki arkadaşın buluşmasında konu döner dolaşır ve  İsmail beye sürekli söylediği tavukçuluk işi devamlı ertelenir.Birgün Sedat bey İsmail bey ile lokantada yemek yedikten sonra eline aldığı “Lades Kemiği” ni uzatır ve “Gel lades tutuşalım’der.Bunun üzerine İsmail bey “Peki tutuşalım da neyine der.?” Bunun üzerine Sedat bey “Kim kaybederse  diğerinin isteğini yerine getirecek” der.Anlaşma yapılır ve lades tutuşulur.Lades’i Sedat bey kazanır ve isteğini söyler “İsmail yeni yeni değer kazanan tavukçuluk işine  bir el atacağız” der.İsmail bey bu teklifi geri çeviremez ve o günden sonra araştırmalar başlar.İşte Hastavuk’un dünyaya geliş hikayesi budur.

Sedat ve İsmail beyler ortaklıklarından sonra  kendilerine büyük katkı sağlayan iki kişi daha vardır.Bunlar Müjdat ve Nejat Sezer. Yani Sedat Sırrı Sezer’in iki çocuğu.Müjdat mesleği gereği Hastavuk firmasının damızlık,teknik ve sağlık işlerinden sorumlu olurken, Nejat Sezer ise Mali konulardan sorumlu olur.

Yakın zamanda da İsmail Yılmaz’ın kızı Özlem Yılmaz’da Veteriner Fakültesini bitirip stajını tamamladıktan sonra şirket çalışmalarında görev aldı ve Yönetim Kurulu üyesi oldu.

“CEYAR” İSMİ NEREDEN GELİYOR

Bilindiği gibi yıllar önce “Dallas” dizisi ile gündeme gelen ve acımasız karekteri ile tanıdığımız “Ceyar” adı sektör tarafından İsmail Yılmaz’a verilir.Bu ismin verilmesindeki en büyük etken ise, İsmail Yılmaz’ın ticarette ödün vermeyen duruşu olarak kabul edilir.Bu ciddiyet olmasaydı Hastavuk gibi bir dünya devi nereden çıkardı?

Daha sonraları şirkete genel müdür olarak atanan Şahin Özdemir kuruluşun yükselmesinde büyük emeği olur.Şirketin uluslararası düzeye gelmesinde de büyük çalışmalar yapar.

Q3Z3CPYLUUR62ZR

TÜRKİYE’DE TAVUKÇULUK SEKTÖRÜ

Türkiye’deki tavukçuluk sektörünün özellikle 1980’li yıllardan itibaren gelişmeye başladığını söyleyen Hastavuk A.Ş Genel Müdürü Şahin Aydemir ise özellikle 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de insan sağlığı, hijyen ve izlenebilirlik yöntemleri ile üretim yapan çok az sektörlerden bir tanesi olduklarını anlattı.

Artık her bir alıcının tükettiği yumurta veya beyaz etin hangi süreçlerden geçtiğini izleyebildiğini ifade eden Aydemir, şunları söyledi: “Bugün sofranızda yediğiniz bir yumurta veya etin geriye dönük izlenebilirlik süreci içerisinde, size gelmeden önce hangi sürelerden geçtiğini, hangi tür yemler yediğini, her şeyini görebilme şansınız var. Bunu her tüketicinin rahatlıkla izleme şansı var”

DİĞER HABERLER
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG),Dur Durak Bilmiyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve denetleme birimlerinin bu konuda çok güzel bir sisteme sahip olduklarını belirten Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm işletmeler bu şekilde denetlenebilmekte. Ondan dolayı Türkiye’deki tavukçuluk sektörü her geçen gün ihracat ivmesini artırmakta ve dünya pazarlarında aranan bir ülke olmaktayız”

10926257_769065393187299_6378793275140312622_o

KAYIT DIŞI ÜRETİM YAPILAMAZ

Türkiye’nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatında dünya sıralamasında 7’inci sırada olduğunu ifade eden Aydemir, bunun nedeninin son derece güvenli hayvansal protein üretimi yaptıkları ile ilgili olduğunu söyledi. Hastavuk A.Ş Genel Müdürü Şahin Aydemir konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkeler bunu izleyebilmekte ve kontrol edebilmekte. Türkiye’deki tavuk ürünleri bundan dolayı tercih edilmektedir. Türkiye’de 2005 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı bir yenileme sonrasında, şu an kayıt dışı bir tane dahi yumurta veya bir kilogram et üretebilme şansımız yok. Çünkü Türkiye’deki her kümes Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kayıtlı formundadır.”

AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Son günlerde tavuk ve tavuk ürünleri ile ilgili açıklamaların bilim ve gerçeği bilmeyenler tarafından yapıldığını söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bunlarla muhatap bile olmadık. Çünkü günde 3 tane yumurta yumurtladığı söyleniyor. Bilime aykırı. Bir tavuk 26 saatte bir yumurtayı oluşturabilir. Bunun dünyanın hangi yerine giderseniz gidin böyledir. Bunun başka şekilde değiştirilmesi imkanı yoktur.Bunu bilmeden konuşulmamalı”

Bugün Türkiye tavukçuluğunun dünya tavukçuluğu ile bir arada olduğunu ifade eden Aydemir, dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’deki tavukçuluğa gıpta ile bakıldığını kaydetti.

Türkiye’de 1985’li yıllara kadar et ırklarının olmadığını söyleyen Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl büyükbaşta sütte et ve süt ırkları ayrıysa, tavukta da et ve yumurta ırkları ayrıdır. Yumurta üreten bir tavuk 4-5 ayda büyür, et üreten bir tavuk 40 günde büyür. Bir kişiye doğmuş bir günlük civciv verelim, evinizdeki balkon ya da bahçede doğal yemlerle besleyin. Bakın 40 günde 2, 2.5 kilogram olacaktır. Çünkü hayvanın özelliği budur. Bunu bilmeyen insanlar kendince konuşuyor. Bilimsel olarak da zaten dünyada böyle bir şey, bunu yapabilmiş bir ülke, yapabilmiş bir bilim adamı da yok.”

FO4Y3EQ1Y2T31VM

Yumurtanın çocuk, kadın veya erkek sağlığı için en önemli hayvansal proteinlerden biri olduğunu kaydeden Aydemir, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Düzenli tüketimlerde kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor. Kalp krizi riskini azaltıyor, çocuklarda beyin hücrelerinin daha çok gelişmesini sağlıyor. Bugün Amerika’daki kişi başı yumurta tüketimi 256, Avrupa’daki tüketim 280 adettir. Türkiye’de ise hâla 140 adetlerde. Gelişmek istiyorsak biz bunları artırmak zorundayız. Çünkü hayvansal protein, kolinle beraber beyin hücreleri ve insanların gelişimini sağlıyor. Bugün toplantıya katılan kişilerin yüzde 90’ını Türkiye’deki yumurta üreticileri oluşturuyor. Hepimiz sağlığımızı, çocuklarımızın sağlığını düşünüyoruz. Buradaki yumurta üreticilerinin her biri kendi çocuklarına yediremeyeceği bir ürünü kimsenin çocuğuna yediremez. Ama maalesef gıda terörü önleyicisi adı altında insanlar bilmeden veya konunun derinliğine girmeden, hiçbir bilimsel temele dayanmadan konuşuyorlar.”

Son günlerde tartışılan konuların ‘mesnetsiz iftiralar’ olduğunu belirten Aydemir, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye’de yanıltıcı reklam bile suç iken insanların sağlığı ile oynayan yanlış haber vermek veya yanlış yönlendirmeler tamamen suçtur. Hukuki olarak bu konuda gerekli dava açıldı ve hukuki mecralarda o kişilerle görüşeceğiz”

DİĞER HABERLER
Dr.Sait KOCA Güven Tazeledi

DÜNYA İHRACATINDA 7’NCİ SIRADAYIZ

Türkiye’de gıda savunuculuğu adı altında politikalar yapanların gıda terörü yaptığını savunan Aydemir, doğruları konuşarak ileri gitmek zorunda olduklarını söyledi.

Türkiye’de bir yılda 13.5 milyar yumurta üretildiğini kaydeden Aydemir, şöyle konuştu: “Bugün itibari ile Türkiye’de 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretilmektedir. Yumurta üretiminde dünya sıralamasında 11’inci, dünya ihracatında 7’inci sıradayız. Her geçen gün Türkiye’deki yumurta, tavuk, tavuk ürünleri üretim kalitesinden dolayı ihracat ivmesi atarak gitmektedir. Bu yıl 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var”

2015 yılında 3 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım sektörü olarak 14 milyar dolar ihracatın yüzde 8’ini sadece bu sektör yapmaktadır. Cari açığı kapatabilen en önemli sektörlerden biriyiz. Türkiye’nin her yöresinden 35 ülkeye ihracat yapılıyor”

AB ÜLKELERİNE İHRACATI BAŞLAYACAK

Üç hafta önce Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına resmi talep geldiğini söyleyen Aydemir, bağlantıların yapıldığı ve ihracatın başlayacağını belirtti.

AB ülkelerinin dünyadaki ithalat sıralamasında ilk 4’lerde olduğunu kaydeden Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyadaki en büyük ithalatçılardan bir tanesi Almanya’dır. Almanya’da yaşayan Türkler nedeniyle çok ciddi talep vardır. Hollanda, İngiltere, Fransa gibi birçok ülkeye beyaz işlenmiş ürünleri ihraç edildi. Bu anlamda o kadar büyük bir talep var ki Türkiye bu pazara girdiği zaman diğer ülkeleri pazardan hemen egale ediyor. Türkiye’nin en büyük özelliği girdiği her ülkede ürün kalitesi ile hemen birinci sıraya çıkıyor. Bugün ihracat yaptığımız ülkelerde Türk ürünleri Brezilya, Amerika, Arjantin’in ürünlerinden daha pahalı satılıyor, daha kaliteli olduğu için”

HasTavuk Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubunun Başkanı Sayın Müjdat Sezer,

HasTavuk Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubunun Başkanı Sayın Müjdat Sezer,

DÜNYA MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ

1972 yılında Sedat Sırrı Sezer ve İsmail Hakkı Yılmaz tarafından Bursa merkezli kurulan HasTavuk, damızlık yumurtadan, yumurtalık ve etlik civcive, yarkadan yem üretimine kadar tavukçuluğun her alanında faaliyet göstermektedir. Dünya ve Türkiye pazarlarında performans ivmesi her geçen gün yükselen, çalışmalarında günlük düşünmediğini faaliyetleri ile kanıtlayan, kurum kimliğini kazanmış, kalite sistem ve arge çalışmalarıyla her gün biraz daha ilerleyen, çevreye duyarlı HasTavuk;  Kalitesi ve üstün başarılarıyla “Dünya Mükemmellik Ödülü”ne defalarca layık gösterilen firma olmuştur. Sektöründe en çok ihracat yapan firma olmasıyla, ekonomiye kattığı değerlerle devlet kurum ve kuruluşları tarafından ödüllendirilmiştir.

Ayrıca kurumsallaşma sürecinde profesyonelleşmeyi en kısa sürede gerçekleştirmesi sebebiyle Türkiye’nin en başarılı 4 firması arasında gösterilmiştir.

Kurulduğu günden itibaren sürekli gelişen, teknolojiye ayak uyduran ve sektörü yakından takip ederek gelişimine katkıda bulunan HasTavuk; Deneyim ve sahip olduğu tecrübesi ile hiç girilmeyen pazarlara girerek, sektöründe en fazla ihracat yaparak ve bir ürünün bir ülkeye ilk ihracatını gerçekleştirerek sektörde öncü firma olmanın haklı gururunu taşımaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda sektörün ve ülkenin en önemli tanıtım temsilcilerinden biri olan HasTavuk; dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan Türkiye ve Avrupa’nın tek çatı altında en büyük kuluçka kapasitesine sahip Türk damızlıkçı firmasıdır.

Türkiye’nin bir çok noktasında birbirinden bağımsız ve ari bölgelerde kurulu modern tesisleri, sahip olduğu ürün çeşitliliği, hijyen ve kalite felsefesinden ödün vermeden sektöründe öncü marka olarak gelişimini sürdüren, bugünkü tavukçuluk endüstrisinin gelişimi için üzerine düşeni yapmaktadır.

HasTavuk, taşıdığı vizyonu, sahip olduğu değerleri, altyapısı, tesisleri, teknolojisi, kalitesi, sosyal projeleri, profesyonel ve deneyimli insan kaynakları ile yaratmış olduğu farklılıkla sektörüne önderlik etmektedir.

DİĞER HABERLER
Piliç Alımına başlayacak Olan Japon Heyeti Tesisleri Gezerek İnceleme Yaptılar

10379995_993016020731873_6783671024235974973_o

Gerçekleştirmiş olduğu sosyal sorumluluk projeleriyle de üzerine düşen sosyal görevleri yerine getiren HasTavuk, sektöründe, hak ettiği konumu güçlendirmeye devam etmektedir.   Toplumsal Sorumluluk çerçevesinde yapılan bazı çalışmalar:

Her yıl tesislerin bulunduğu il, ilçe ve köylerde ağaçlandırma etkinlikleri yapmak, Maddi durumu olmayan başarılı çocuklara burs olanakları sağlamak, Dar gelirli vatandaşların sünnet olacak çocukları için toplu sünnet imkanı sağlamak, Sağlık problemi olan dar gelirlilere tedavi desteği vermek, Sektörel toplantı ve seminerler düzenlemek, Tarım arazileri etkin kullanımı için köylü bilinçlendirme eğitimleri yapmak, Özel sektör ve üniversite iş birliği ile proje çalışmaları yapmak, Yurtiçi ve yurtdışı fuarlar düzenlemek, Toplumda tüketimi arttırıcı çalışmalar yapmak,  Müşteri, üretici ve stajyerlere yönelik HasTavuk Okulu’nda eğitim çalışmaları yapmak, Yasaklı olan çıkma tavuğun (salam, sosis, sucuk ve..) değerlendirilmesi ile İlgili çalışmalar yaparak ekonomiye nasıl katkı sağlanacağı konusunda müşterileri ve üreticileri bilinçlendirmek, Yumurtacı, beyaz etçi birlikleri ve bakanlıkla birlikte, hayvansal ürünlerin tüketimini arttırmaya yönelik kampanya ve projelerin hazırlanması, hayata geçirilmesine yönelik çalışmaları yapmak, Sektöre ve ülke ekonomisine katkı sağlama amaçlı müşterileri ve üreticileri bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.   Ödüller ve Sertifikalar   Dünyanın en büyük damızlıkçı firmalarından biri olan HasTavuk, üretim aşamasından, ürünlerin müşteriye sevkine, civcivlerin gelişimlerinin takibine kadar verdiği destekle, elde edilecek ırklardan tam verim alınmasını sağlamaktadır.

Halkla İlişkiler Uzmanı Bircan Balaban özkan

Halkla İlişkiler Uzmanı Bircan Balaban Özkan

Müşteri memnuniyeti ve kaliteli ırklarla sektöründeki başarısını aldığı kalite ve başarı ödülleriyle tescillemektedir.

HasTavuk, kalitesi ve üstün başarısıyla Dünya Mükemmellik Ödülü’nü defalarca Türkiye’ye kazandırmış tek firmadır.

Üniversite ve kamu kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği proje çalışmaları sonucunda sektöre ve ülke ekonomisine kazandırdığı değerler nedeniyle defalarca ödüllendirilmiştir.

Deneyim ve sahip olduğu tecrübesi ile hiç girilmeyen pazarlara girerek, sektöründe en fazla ihracat yapan, bir ürünün bir ülkeye ilk ihracatını gerçekleştiren, sektörde ipi göğüsleyen bir firma olmanın haklı gururunu taşımaktadır.   Kalite Yönetimi   Rekabetin öne çıktığı, firmaların gerek teknoloji gerek kalifiye işgücü ve gerekse hizmet kalitesi yönünde farklılık yaratma çabası içinde olduğu bir düzende; sürekli ilerlemek, değişime en kısa sürede ayak uydurabilmek ve büyümek önemli bir faktör. Toplam Kalite felsefesi içerisinde sektöründeki yerini korumak ve rekabet gücünü arttırmak için çeşitli yatırımlar ve değişiklikler yapan, sektöründe çeşitli başarılara imzasını atan HasTavuk; kalite yönetimi ve kurumsallaşma yönlerindeki farklılığını, aldığı “Başarı Ödülü” ile bir kez daha ortaya koymuştur. Organizasyon yapısı, yönetim kadrosu, tavukçuluk alanındaki teknolojik altyapısı ile; giriştiği yatırımların, planlı büyümenin ve değişimin firmalar için zor ancak bir o kadar da gerekli olduğunu bilen HasTavuk; kurumsal firma olma yolunda çok kısa zamanda istikrarlı ve sağlam adımlar atmış, profesyonel bir yönetim sistemi benimsemiştir. HasTavuk’ta kalite yönetimi; tüm şirket çalışanları ve yönetim tarafından benimsenmiş, sistemin devamlılığı ve gelişimi için ilk şart olduğu kavranmıştır. Bu bilinçle HasTavuk, bilgi ve tecrübelerini kullanarak, gelişmeleri takip ederek metot ve yöntemlerini belirlemektedir. Kalite sistemi, günümüzde yaşanılan hızlı gelişim ve değişime paralel olarak bir yönetim yaklaşımı halini almıştır. Bu bilinç ve yaklaşımı kendisine ilke edinen HasTavuk A.Ş. bünyesindeki uzman kadrosunu ve tecrübesini çağın gerektirdiği yenilikler ile sentezleyerek bugünkü haline gelmiştir.


Haber Tarihi: 23 Ocak 2017. 13:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
zafer leblebici
zafer leblebici
12 yıl önce

SUSURLUKTA KURULAN BEYAZ ET ÜRETİM TESİSLERİNİZDE ÇALIŞMAK İSTİYORUM ADRES BİLGERİNİZİN YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUM MAİL ADRESİNE GÖDERİLMESİNİ ARZ EDERİM.

sebahattin
sebahattin
11 yıl önce

merhaba ben et üretiçiligini yapmak istiyorum has tavukçuluk bünyesin de çalışmak ve üretmek istiyorum konya bölgesin de yrd olurmusunuz teşekurler

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
3
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x