Malıye Bakanı “Dolaylı vergiler,yüksek ve adaletsiz”
Maliye Bakanı Şimşek 2012 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından vekillerin sorularını yanıtladı.
ANKARA – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolaylı vergilerin yüksek ve adaletsiz olduğunu prensip olarak kabul ettiğini belirterek, “Ama gerçekten de bu dönemde iddia edildiği gibi çok artmamıştır, sadece böyle bir algı güçlüdür” dedi.
Şimşek, bakanlığın 2012 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Her şeyi mükemmel yaptıkları iddiasında olmadıklarını belirten Şimşek, orta vadeli programı yaz boyunca hazırladıklarını ve sunduklarını ifade etti.
Dünyadaki makro ekonomik alanda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Şimşek, yaşanan bu gelişmelerin önemli bir bölümünün olumsuz yönde olduğuna dikkati çekti.
AB üyesi ülkelerdeki ekonomik gelişmelere kaygıyla izlediklerini ifade eden Şimşek, “Özellikle, Euro Bölgesinde gelişmeler bizi gerçekten kaygılandırıyor. Tabii ki çok ilişkilerin bulunduğu bir bölge. Global büyümede aşağı doğru risklerin yoğunlaştığı bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Maliye Bakanlığının bir finans kuruluşu olmadığını, her gün tahminlerini değiştiremeyeceğini belirten Şimşek, “Türkiye’nin tabii ki bazı yapısal sorunları var. Cari açık bunların başında geliyor aslında. Cari açığın arka planına bakmak lazım. Burada yapısal sorunlar var. Yani Türkiye’nin rekabet gücü, katma değer zincirindeki konumu gibi birçok husus var” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek, bir ar-ge merkezinde yapılan harcamalar için vergiden indirme imkanı sağladıklarını vurguladı. Bunun çok ciddi bir çalışma olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
“Keşke bizim özel sektör, bu avantajı çok daha yüksek oranda kullansa ama 2008’de bu yönde çok büyük bir düzenleme yapıldı. İnsan kaynağımıza, altyapıya yatırımlar hep aynı kaygılarla yapıldı.
Tasarrufa ilişkin çok yoğun çalışmalar var. Zamanla tasarrufların artırılmasında ‘acaba vergi teşvikleri ne boyutta kullanılabilir?’ diye çalışmalar yaptık. Önümüzdeki dönemde bu çalışmaların sonuçlarını ortaya koymak lazım.
Merkez Bankamız da vurguluyor, kredi hacminde ciddi bir yavaşlama var. Olması da gerekiyor. Çünkü hakikaten iç talebimiz çok güçlü. Sürdürülebilirliği konusunda yerinde kaygılar vardı ama gelinen nokta itibarıyla yüzde 40-50’lerden kredi hacmindeki genişlemenin, yüzde 10-20 aralığına düştüğünü görüyoruz. Bu aslında iç talebin bir miktar yumuşayacağı, cari açığın o anlamda muhtemelen zirveyi bulduğu ama bugüne ilişkin rakamlar ilk çeyrekte geleceği için ancak ilk çeyrekte bunun ilk emarelerini görebileceğiz.”
Dolaylı vergiler
Gelir Vergisi Kanunu’nu yeniden yazacaklarını belirten Şimşek, “Vergi Usul Kanunu da aynı şekilde. Çok köklü bir reformu önümüzdeki yıl sizinle yapmak istiyoruz” dedi.
Milletvekillerinin dolaylı vergiler konusundaki sorularını da yanıtlayan Şimşek, “Doğrudur, prensip olarak kabul ediyorum, dolaylı vergiler adaletsizdir ve yüksektir. Bakın altını çiziyorum ama gerçekten de bu dönemde iddia edildiği gibi çok artmamıştır, sadece böyle bir algı güçlüdür. Bu algı tabii ki ancak bu yapacağımız reformlarla, köklü değişiliklerle hem algıyı hem gerçekliği düzeltebiliriz. Ben o konuda sizlerle birlikte çalışmaya hazırım” diye konuştu.
Şimşek’ten yeniden yapılandırmada 4’ncü taksit uyarısı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırmada ödenmesi gereken taksitlerden iki tanesini süresinde ve tam olarak ödemeyen mükelleflerin, son ödeme günü 30 Kasım olan 4’üncü taksiti de süresinde ve tam olarak ödememeleri durumunda, Kanun’dan yararlanma hakkını kaybedeceği uyarısını yaptı. Yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde, ödenmeyen borç tutarları, yapılandırma öncesi haline dönüşecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırmada 4. taksit uyarısında bulunurken, “Yeniden Yapılandırma kapsamında, ödenmesi gereken taksitlerden iki tanesini süresinde ve tam olarak ödemeyen mükellefler, 4. taksiti de süresinde ve tam olarak ödemezlerse, Kanun’dan yararlanma hakkını kaybedecek” dedi.
Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak üzere, başvuruda bulunan mükelleflerin borçlarının yeniden yapılandırıldığını hatırlattı.
Yapılandırma hükümlerine göre, alacak asıllarına güncelleme oranı (TEFE/ÜFE) uygulanarak hesaplanan borçlarını, Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödeyen mükelleflerin, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer;i alacaklar ile vergi aslına bağlı olan cezalardan kaynaklanan borçlarının tamamının tahsilinden vazgeçildiğini kaydeden Şimşek, 6111 sayılı Kanun hükümlerinden taksitli ödeme seçeneğini seçmek suretiyle yararlanan mükelleflerin, yapılandırılan borçlarına ilişkin taksitlerini süresinde ödemeleri gerektiğine işaret etti.
Bakan Şimşek, bir takvim yılında, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde 6111 sayılı Kanundan yararlanma hakkının kaybedileceğine dikkati çekti.
Son ödeme günü, 30 Kasım
Yapılandırılan borçlara karşılık 2011 yılı içinde, 4 taksit ödemesinin öngörüldüğünü hatırlatan Şimşek, 4’üncü taksitin son ödeme gününün, 30 Kasım 2011 tarihi olduğunu bildirdi.
Bakan Şimşek, 2011 yılında ödenmesi gereken 4 taksitten ikisini süresinde ve tam olarak ödeyen borçluların, Kanun hükümlerinden yararlanmaya devam edeceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Özellikle 2011 yılında ödenmesi gereken taksitlerden iki tanesini süresinde ve tam olarak ödememek suretiyle, iki ihlal hakkını kullanmış olan mükellefler, son ödeme günü 30 Kasım 2011 tarihi olan, 4’üncü taksiti süresinde ve tam olarak ödememeleri halinde, Kanundan yararlanma hakkını kaybedecek.
Kanundan yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde, ödenmeyen borç tutarları yapılandırma öncesi haline dönüşecek. Bu alacaklar, gecikme zammı da uygulanmak suretiyle 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre, haciz dahil olmak üzere, her türlü icrai işlemle takip edilecek.”
Bu arada, 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanundan yararlanmak isteyen mükellefler, 31 Mayıs 2011 tarihine kadar vergi dairelerine başvuruda bulunmuştu. Başvuruda bulunan mükelleflerin borçları, yeniden yapılandırılmıştı.
Tahsilat oranı, yüzde 85
Öte yandan, yeniden yapılandırma kapsamında ilk üç taksitte tahsil edilen alacak tutarı, 11 milyar 429 milyon 163 bin 206 lira olarak gerçekleşti.
6111 sayılı Kanun gerçekleşmelerinde yapılan tahsilatın toplam alacağa oranı ikinci taksitte yüzde 24, 3. taksit itibariyle yüzde 29 olurken, ikinci taksit tahsilat oranı yüzde 59, 3. taksit tahsilat oranı ise yüzde 64 olarak gerçekleşti.
Tahsilat oranı ise üçüncü taksitin vadesin