Manda Etinin Sağlık Sırrı
Manda etinin diğer et çeşitlerine göre insan sağlığı için daha uygun olduğu bildirildi…
Manda etinin sığır etine göre az kolesterol, fazla protein ve mineral içerdiğinden, insan sağlığı için daha uygun olduğu bildirildi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal, yaptığı açıklamada, manda etinin kimyasal içeriği, besin değeri ve tadı bakımından sığır etine benzediğini söyledi.
Bazı ülkelerde halk arasında manda etinin tadı ve besin değerinin sığır etine göre düşük olduğunun sanıldığını belirten Soysal, bunun nedeninin mandanın yaygın olduğu çoğu ülkede gücünden yararlanılıyor oluşundan etinin sert, kuru ve kalitesizliği ön yargısı oluştuğunu ifade etti.
Bazı ülkelerde manda eti üretimi olmadığından etinin de bilinmediğini anlatan Soysal, ancak kimi ülkelerde ise sadece et üretimi için manda yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını bildirdi.
Soysal, şunları kaydetti:
”Manda eti sığır etinden yüzde 40 daha az kolesterol, yüzde 55 daha az kalori, yüzde 11 ise daha fazla protein ve mineral içerdiğinden insan sağlığı için daha uygun. Manda eti ve sığır eti temelde aynı nitelikte. Manda yağı genelde beyaz, sığır yağı sarıya yakın. Manda eti sığıra göre daha koyu renkte. Yapılan panel testleri ile etin yumuşaklığı ölçülmekte olup, birçok ülkede yapılan çalışmalar manda etinin sığır eti kadar kabul edilebilir olduğunu göstermekte. Hatta kalite derecelendirmek bakımından yedikleri etin ne olduğu söylenmeyen panelistlerce yapılan değerlendirmede, Malezya, Venezuela ve Trinidad’da manda eti sığırdan üst düzeylerde yer almıştır. Manda eti önemli derecede lezzetli bulunmuştur.”
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE MANDA ETİ ÜRETİMİ
Filipinlerde evlerde ve restoranlarda kullanılan etin 3’te 2’sinin manda eti olduğunu belirten Soysal, Azerbaycan’ın geleneksel yemeği dolmanın manda etinden yapıldığını bildirdi.
Hatta geçmişte insanların malak etinin kansızlığa karşı olan etkisini keşfedip yaygın biçimde kullandığını anlatan Soysal, şöyle konuştu:
”Asya’da üretilen manda eti, dünyadaki manda eti arzının yüzde 92’sini oluşturuyor. Son 10 yılda manda üretimi yüzde 4,15 arttı. Hindistan 1 milyon 182 bin ton üretim ile ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 465 bin tonla Pakistan, 253 bin ton ile Çin, 96 bin tonla Nepal, 63 bin tonla ise Tayland takip etmekte. Hem Hindistan’da hem Nepal’de mandadan üretilen et sığırdan üretilenden fazla. Pakistan ve Hindistan’dan Orta Doğu ülkelerine, Tayland ve Avustralya’dan Hong Kong’a kesim için manda ithal edilmekte. Bu yüksek talep, Tayland’da manda sayısını son 20 yılda 7 milyondan 5 milyona düşürdü. Oysa bu dönemde Tayland nüfusu 2 misli arttı.”
Türkiye’de ise mandaların önceden yük çekmede kullanıldığını ifade eden Soysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Mandalar çoğunlukla bataklıklarda yaşıyor. Bu da insanlarda ‘bu hayvanın eti yenir mi?’ ön yargısı oluşturuyor. Bu düşünce zamanla Türkiye’de manda sayısını düşürdü. Manda, Trakya’nın tamamında bakılıyorken şimdi bir tek Tekirdağ’ın Saray ilçesinde kaldı. Oda çok kısıtlı sayıda. Bunun artış göstermesi için bireysel manda eti üreticiliği yapanların bir birlik altında toplanması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de en fazla mandanın bulunduğu şehir İstanbul. Çünkü İstanbul’da böyle bir birlik kuruldu.” (aa)