Manda Yetiştiriciliği Gelişiyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında;Giresun’unda içinde bulunduğu 16 ilde manda yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, et ve süt üretiminin artırılması amacıyla başlatılan “Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi” başarıyla devam etmektedir.
Proje yürütme kurulu; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun Manda Yetiştiricileri Birliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesince görevlendirilen bir öğretim üyesinden (Proje lideri) oluşmaktadır.
Projenin başlıca amaç ve hedefleri şunlardır:
Mandaların ıslah yoluyla süt ve et veriminin artırılması,
Yerli manda varlığımızın ve yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması ve hızlı azalışının önlenmesi,
Üstün damızlık manda boğası yetiştirilmesi,
Mandacılıktan elde edilen gelirin artırılarak sürdürülebilir manda yetiştiriciliğinin sağlanmasıdır.
Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre bu hedefler doğrultusunda proje lideri (uzman) ve sözleşmeli olarak istihdam edilen proje teknik elemanlarınca yürütülen yoğun saha çalışmaları neticesinde; manda yetiştiricilerinde ıslah bilinci oluşturularak kayıt tutma alışkanlığı kazandırılmıştır. Ülkemizde ilk defa mandalardan bu büyüklükte verim kaydı alınmıştır. Yetiştirici sahip olduğu hayvanların verimlerinin artırılması için yapılan çalışmaya fiilen iştirak etmiş ve çalışmalar süresince teknik bilgi ve deneyimini artırma imkânına sahip olmuştur. Örgütlü bir yapıya kavuşturulması amacıyla kurulan Damızlık Manda Yetiştirici Birlikleri projenin yürütüldüğü illerde bu proje ile aktif görev aldı.
Proje kapsamında Giresun ilinde halen 574 adet işletmede toplam 1.601 baş Anadolu mandası ıslah edilmekte olup,
yetiştiricilerimize 2014 yılı için manda başına 700 TL ve damızlığa ayrılan manda başına 100 TL olmak üzere toplam 1 milyon 28 bin 300 TL destek verilmiştir. Bir önceki yıla göre projeye dâhil edilen işletme ve hayvan sayısında artış kaydedilmiştir.Islah Projesi dışında kalan mandalar içinde ilgili Tebliğ çerçevesinde anaç manda başına 400 TL olmak üzere ayrı bir destek verilmektedir.