Manda Yetiştirmede Hangi İl İlk Sırada
Son yıllarda manda yetiştiriciliğindeki atılım gözden kaçmıyor. Tüketicinin büyük ilgi gösterdiği manda ürünleri nedeniyle bu hayvanın yetiştirilmesindeki ilgi gün geçtikçe artıyor. Sütü, kaymağı ile ilgi gören manda yetiştirilmesinde önde gelen illerin başında Samsun geliyor.
15 BİN MANDA İLE BİRİNCİ SIRADA
Manda yetiştirilmesinde birbirleri ile adeta yarış halinde bulunan illerin ilk sırasını 15 bin manda ile Samsun alıyor.
Bu konu ile ilgili olarak bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakarlığı Samsun İl Müdür Yardımcısı Dr. Habib Muruz “Ülkemizde, yaklaşık 15 bin manda varlığı ile Samsun ili ilk sırada yer almaktadır. İlimizde ilçeler düzeyinde ise Bafra ilk sırada yer alırken bunu Vezirköprü, Alaçam, Çarşamba ve Terme ilçeleri izlemektedir. Manda varlığımızın büyük kısmı Kızılırmak Deltası içerisinde yer almaktadır. Bakanlığımızca ilk kez 2008 yılında anaç mandaları destekleme kapsamına alınmıştır.”dedi.
KOCATEPE ÜNİVERSİTESİNDE MANDA PROJESİ
Bilindiği üzere Afyonkarahisar mandacılığın en yoğun yapıldığı illerimizden birisidir. Bununla birlikte ülkemizin genelinde olduğu gibi bu ilde de sayıları giderek azalmıştır. Ancak, 2008 yılından bu yana, rektörlük, veteriner fakültesi ve veteriner hekimler odasının birlikteliğiyle bir kaç proje başlatılmıştır. İlk manda yetiştiriciliği birliği de Afyonkarahisar’da kurulmuştur. 2010 yılından beri il bazında sayıları artmaya başlamıştır.
AKÜ rektörlüğünün bir projesi ile 77 yetişkin dişi, 9 manda boğası ve 50 malak ile manda araştırma sürüsü oluşturuldur.
Daha sonra Balıkesir TİGEM’de bulunan 18 Murrah melezi manda da birime dahil edildi. Böylece ülkemizde ilk defa bir üniversitede manda araştırma sürüsü oluşturulmuş oldu.