Marmara Denizinde Trol Baskını


İstanbul Deniz Polisi Marmara Denizi’nde yasak olduğu halde trol avcılığı yapanlara operasyon düzenledi.

Operasyona dalgıç polisler de katıldı. Denizin dibine saklanmış 60 trol bulundu.

Marmara Bölgesi’nde tamamen yasak olan trol avcılığı, Ege , Akdeniz ve Karadeniz’de kontrollü olarak yapılabiliyor…

Yasadışı  avcılıkla  mücadele eden Deniz Polisi, denizlerimizdeki biyolojik çeşitliliğin yok olmaması için, her tür yasa dışı uygulamanın ALO 155  ihbar hattına bildirilmesini istiyor..

Zararlı denizanaları Marmaris’te

Körfezi’nde yapılan araştırmada, körfez suyunun oksijen oranının düştüğü ve insana zararı olan üç deniz anası türünün tespit edildiği belirtildi.

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve 7 etaptan oluşan çalışmanın sonuçlarıyla ilgili bir otelde düzenlenen toplantıda bilgi verildi.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, 18 ayrı noktadan aldıkları numunelerde yaptıkları araştırmada, oluşmaya başlayan kirlilik nedeniyle körfez suyunun oksijen oranının kabul edilebilir değerlerin altında çıktığını kaydetti.

Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ise körfezdeki çalışmaları sırasında Süveyş Kanalı vasıtasıyla Marmaris’e kadar ulaşan ve insana zararı olan üç denizanası türüne rastladıklarını söyledi.

DİĞER HABERLER
Palamutta 'altın' sezon

Prof. Dr. Tarkan, bu üç denizanası türüyle ilgili şu bilgileri verdi:

”Bu türler ‘göçmen denizanası’, ‘çiçek denizanası’ ve ‘Avustralya benekli denizanası’. Göçmen denizanası, Hint Okyanusu kökenlidir ve temas ettiğinde çok acı veren oldukça tehlikeli bir türdür. Kaşıntı daha sonra yerini acı ve kızarıklığa bırakır. Bu acının önemsiz bir kaşınma olduğu zannedilse de bazı kimselerde nefes darlığı, bulantı ve mide kramplarına yol açabilir. Çiçek denizanası ise yakıcı özelliğinin yanında kızarıklık, kaşıntı ve tahriş edebilir. Şimdiye kadar ülkemizde hastanelik durumlara yol açtığı görülmemiştir. Avustralya benekli denizanası adından da anlaşılacağı gibi Avustralya kökenlidir. Zehri hafif tahriş eder, insanlarda hastanelik vakalara neden olmamıştır. Plankton, balık yumurta ve larvalarını tüketir.”

Prof. Dr. Tarkan, toplantıda körfez kirliliğinin önüne geçilebilmesi için çözüm önerilerinde bulundu. Tur ve balıkçı teknelerinden denize sıvı ve katı atıkların atılmasının yapılacak denetlemelerle önlenmesi gerektiğini belirten Tarkan, teknelerde ve kıyılarda görev yapan personellerin düzenli olarak eğitimden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.


DİĞER HABERLER
Barajlarda kafes balıkçılığı su kalitesini etkilemiyor
Haber Tarihi: 15 Aralık 2011. 16:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x