Türkiye’nin Pirinç İthal İhtiyacı Azaldı
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, geçen yıl Türkiye’de 760 bin ton çeltik üretildiği hesaplanırken, bu yıl 850-900 bin ton civarında çeltik rekolte beklentisi bulunduğunu belirterek, ”Türkiye’nin ithal ihtiyacının giderek azaldığı söylenebilir” dedi.
Erdoğan, yazılı açıklamasında Türkiye’de yıllık pirinç tüketiminin 650 bin ton civarında olduğuna değinerek, bu yıl Türkiye’deki üretim miktarı ve potansiyelinin iyi durumda olduğunu kaydetti.
Geçen yıl Türkiye’de 760 bin ton çeltik üretildiği hesaplanırken, bu yıl 850-900 bin ton civarında çeltik rekolte beklentisi bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin ithal ihtiyacının giderek azaldığının söylenebileceğini vurguladı.
Erdoğan, bakliyat ürünlerinin ihracatını geliştirmek ve buğday, mısır gibi hububat ürünlerinin üretimini artırmak adına özel sektör ve devletin çaba göstermesi gerektiğini belirterek, ”Bu şekilde Türkiye, uluslararası pazardaki konumunu da güçlendirecektir. Türkiye kendi kendine yetebilme açısından birçok ülkeden daha şanslı konumdadır. Daha kapsamlı tarım politikalarıyla ithalatçı ülkeler kategorisinden sıyrılabileceği kanaatindeyim” dedi.
Sezon Pirinç açısından 2011’in açıklayan Erdoğan, şöyle devam etti:
”Bu yıl ciromuz yüzde 25 civarında artış ile devam etmektedir. Yıl sonu beklentimiz durumun bu şekilde tamamlanacağı yönünde. Yılın ilk çeyreğinde ihracatımız 7,5 milyon dolar civarında. Ayrıca bu sene yeni ve sürpriz bir ürünün lansmanını gerçekleştirdik. Siyah ve kırmızı pirinç ile siyah fasulyenin ardından Sezon siyah gurme serisine siyah beluga mercimeğini de ekledik. Bu ürünlerde yüksek oranda satış beklemekten ziyade öncelikli olarak tüketiciyi farklı tatlarla tanıştırmayı hedefliyoruz.”
Erdoğan, 2012 yılı içerisinde yeni yatırım planları olmadığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
”Makroekonomik dengesizlikler nedeniyle 2012 yılını yatırım anlamında kendimizi koruma yılı olarak değerlendireceğiz. Yeni yatırım düşünmüyoruz, ancak satışlardaki pazar payımızı yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Talep elastikiyeti olmayan ürünler olmasından ötürü gıda sektörü ekonomik dengesizliklerden minimum düzeyde etkileniyor bu nedenle gıda sektörü gelecek yıl da gözde sektör olmaya devam edecektir.” aa