Meyve-sebzenin yüzde 25’i çöpe gidiyor
Yılda 45 milyon ton meyve ve sebze üretimine rağmen ihracatta istenilen satış rakamına henüz ulaşılabilmiş değil.
Ürettiğimiz ürünün sadece yüzde 5’ini ihraç ettiğimizi belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, piyasaya arz edilen meyve-sebzenin de ambalaj ve sevkiyat eksiklerinden dolayı yüzde 25’inin telef edildiğini söyledi. Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla sebze ve meyvede ürün çeşitliliği bakımından çok büyük avantajları bulunuyor. Yılda 45 milyon ton meyve ve sebze üretimi gerçekleştiriliyor. Bunun da değeri 70 milyar TL’nin üzerinde. Ancak üretilen meyve ve sebzenin sadece yüzde 5’i ihraç edilebiliyor. Geçen yılki rakamlara bakıldığında 6,5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i piyasaya arz ediliyor. Piyasaya arz edilen ürünün, 18 milyar TL değerindeki yüzde 25’i ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeniyle telef oluyor. 18 milyar TL’lik ürün heba olup gidiyor.” dedi.
Geriye kalanın yüzde 30’unun kayıtlı, yüzde 70’inin de kayıtsız olduğuna dikkat çeken Yazıcı, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren 5957 sayılı kanunun üreticiyi önemsediğini kaydetti. Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü tarafından Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde organize edilen Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı’nın (HALSER) açılışında yaptığı konuşmada, bu fuarın gelenekselleşmesinin önemine işaret ederek, faaliyetlerin, daha rekabet edilebilen konuma getirilebilmesi için hükümetin bütün imkanlarını seferber ettiğini söyledi. Ticaretin de siyasetin de nabzının pazarlarda tutulduğunu anlatan Yazıcı, “Hükümdarlar tebdil-i kıyafet pazarlarda halkın arasına karışır, onların şikayetlerini, taleplerini yerinde görürdü.” dedi.
Bakan Yazıcı, bu ay sonunda hal kanunu uygulamasında yakınılan şikayetlerin önemli kısmını çözeceklerini de vurguladı. Eylem planının çantasında bulunduğunu, 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz içinde, Türkiye’nin var olan sebze meyve potansiyelinin önemli yer tutacağını aktardı.
Yazıcı, konuşmasında yerel yönetimlere de değinerek, belediyelerin, modern çağın enstrümanlarının altyapısını oluşturmakla yükümlü olduğunu belirtti. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu’na kaygılı bakılmamasını talep eden Yazıcı, “Ticaret erbabımızın daha tempolu yürümesi, rekabet gücünü artırmış olarak dış pazarlarda yer almasını sağlamak üzere bu kanunla size ‘otoban’ yapıyoruz.” dedi.
Komisyoncuların tahsis haklarına da değinen Yazıcı, bu anlamdaki sıkıntıların bilindiğini, bir esnekleşme gerçekleştireceklerini, ancak temel zeminine Hal Kanunu ile ilgili uygulamalar noktasında bir yaptırımına muhatap olmamış olmak gibi bir şart olacağını kaydetti.
İlk kez halde düzenlenen Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı (HALSER), 26 Mayıs Cumartesi gününe kadar saat 07.00 ile 14.00 arasında ziyaret edilebilecek. DERVİŞ GENÇ /Zaman