Modern seralarda 2 milyon fidan üretilecek


Sivas’ta 5 yılı aşkın süredir atıl durumda bekleyen Finlandiya tipi seraları yeniden onarmak için çalışma başlatan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, bu modern seralarda yıllık 2 milyon fidan yetiştirecek. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, kentte 2006 yılında hayata geçirilen “Fidanlık Sera Projesi” kapsamında İl Özel İdaresi tarafından fidanlık alanı na yaptırılan ve 5 yıldır atıl durumda bekleyen Finlandiya tipi 2 serayı onarmak için çalışma başlattı.

Sivas’ta 5 yılı aşkın süredir at ıl durumda bekleyen Finlandiya tipi seraları yeniden onarmak için çalışma başlatan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, bu modern seralarda yıllık 2 milyon fidan yetiştirecek.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, kentte 2006 yılında hayata geçirilen “Fidanlık Sera Projesi” kapsamında İl Özel İdaresi tarafından fidanlık alanı na yaptırılan ve 5 yıldır atıl durumda bekleyen Finlandiya tipi 2 serayı onarmak için çalışma başlattı.

Seraların demir aksamını tamamen elden geçiren görevliler, seraların üzerini de polikarbon malzemeyle kaplıyor. Onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından seralarda, yıllık 2 milyon fidan üretilmesi planlanıyor.

Çevre ve Orman İl Müdürü Hamdi Dilmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fidanlığın 2003 yılında kapatılarak mülkiyetinin İl Özel İdaresine devredildiğini söyledi. Fidanlığın kapatılmasının ardından belli bir alanda fidan üretimine devam ettiklerini kaydeden Dilmen, İl Özel İdaresinden önceki yıllarda belediyeye tahsis edilen alanı da 2 ay önce yapılan tahsis değişikliği ile devraldıklarını belirtti.

DİĞER HABERLER
İsmail Uğural: Döngüsel ekonomi ve döngüsel tarım

Devraldıkları alanda bulunan seraların 5 yılı aşkın süredir atıl durumda olduğunu ifade eden Dilmen, bu fidan üretim sahasının altyapısını ve drenajını hazırladıklarını, seraların demir aksamını tamamen elden geçirdiklerini belirterek, “Seralar, üstü açılır kapanır vaziyette çalışmıyordu, onu faaliyete geçirdik ve şu an seralarımızın üzerini polikarbonla kaplıyoruz. Seralarımız önceden naylonla kaplıydı. Seramızda yaklaşık 2 milyon fidan üreteceğiz” dedi.

Seralar sayesinde fidan üretiminde 1 yıl süre kazanacaklarını anlatan Dilmen, 2 milyon fidanı seralarda üretip hazırladıkları sahalara nakledeceklerini ve tüplere alıp büyüteceklerini ifade ederek, “2007 yılına kadar fidanlığımızın tamamı kapalıydı, fidan üretimi durmuştu, biz fidanlığımızı 2007 yılında tekrar faaliyete geçirdik. Sahamızda 6 milyon fidan var ve 2 milyon da seralarda ürettiğimiz zaman 8 milyon fidanımız olacak. Tabii Sivas’ta yıllık 10 milyon fidan dikiyoruz, 7 yılda 72 milyon fidan dikmişiz. Bu Sivas için büyük bir başarı. Cumhuriyet tarihinde yapılanın yüzde 120’sine yakınını, son 7 yılda yapmışız” diye konuştu.

Ağaçlandırma çalışmaları yapmak için fidan üretmek gerektiğinin altını çizen Dilmen, daha önceden fidan ihtiyaçlarını Ankara, Eskişehir ve Akdağmadeni başta olmak üzere şehir dışındaki fidanlıklardan temin ettiklerini, şu anda ise yaptıkları başarılı çalışmalarla kendi fidanlarını ürettiklerini söyledi.
Sivas’ın çevresini tamamen ağaçlandırdıklarını ifade eden Dilmen, dikilen bu fidanların büyümesiyle birlikte gelecek 10-15 yılda Sivas’ın yeşil bir görünüme kavuşacağını kaydetti.

DİĞER HABERLER
“Enflasyonun sorumlusu çiftçi değil”

Seralarda fidan üretiminin önemine dikkati çeken Hamdi Dilmen, “Bizim fidanımız eksi 40’ı da görüyor, artı 40’ı da görüyor. O yüzden Sivas’ın şartlarına dayanıklı, Sivas iklimine uygun, Sivas orijinli fidanlar üretmeye çalıştık” dedi.

Atıl durumdaki seraların hoş bir görüntü oluşturmadığını, bölgeden gelip geçenlerin dikkatini çektiğini anlatan Dilmen, seraların onarımının tamamlanması ile birlikte fidanlıkta daha güzel bir görüntü oluşacağını söyledi. Sivas fidanlığının şehrin fidan ihtiyacını karşılayacak konuma geldiğini ifade eden Dilmen, fidanlıktan şehir merkezine oksijen eseceğini kaydetti.

-VATANDAŞLARA FİDAN ÜRETMELERİ ÇAĞRISI-

Vatandaşlara fidan üretmeleri çağrısında bulunan Dilmen, vatandaş lara alım garantili fidan ürettirmeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımızın ürettiği fidanları biz alıyoruz, sahalara dikiyoruz. Vatandaşlarımız da artık sadece arpa, buğday, yulaf, hayvan yemi üretiminden ziyade, fidan da üretsin. Gelsinler bize, onlara teknik destek sağlayalım, fidan nasıl üretilir onu öğretelim. İnsanlarımız fidan da üretsin. Çünkü fidan ürettiği zaman elinde kalmaz, her zaman biz alırız veya park bahçeler, belediyeler, vatandaşlar alır. Amacımız sadece devlet olarak fidan üretmek değil, insanlarımıza da fidan üretimini aşılamaktır. Bunun öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz. Şu anda Sivas genelinde zannediyorum 8 arkadaşımız fidan üretimi yapıyor. Şarkışla’da bir vatandaşımız kuşburnu üretimi yapıyor, ü rettiği kuşburnuları bir firmaya veriyor, diğer yerlere veriyor, Türkiye’ye kuşburnu fidanını Sivas’tan gönderiyor.”

DİĞER HABERLER
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi

Sivas’tan diğer şehirlere çam fidanı da gönderilebileceğini anlatan Dilmen, kentten Ağrı’ya, Gümüşhane’ye, Bayburt’a fidan gönderdiklerini aktardı.


Haber Tarihi: 18 Eylül 2011. 16:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x