Narenciye İhracatına Destek Yüzde 50 Artıyor


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, narenciye ihracatçılarına verilen teşviğin ton başına 75 dolar olduğunu belirterek, “Narenciyeciye nasıl daha fazla yardımcı oluruz, onun yollarını arayacağız” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Mersin’de “Narenciye Festivali” alanını gezdi. Stantları tek tek gezip ilgilileriyle sohbet eden, gezinti sırasında ikram edilen narenciye suyu ve ürünlerini tadan Bakan Eker, konuk olduğu yörük çadırında sıkma-börek ve ayranın da tadına baktı. Yaklaşık bir saat süren ziyarette, temsili Side kalıntılarındaki narenciye süslemelerini inceleyen Eker, limon paketleyen kadınların yanına gelerek, beraberindeki AK Parti Mersin milletvekilleri Kürşad Tüzmen ve Ali Er’le limon sandığına çivi çaktı. Eker, Kızkalesi alanında Polonya ve Gürcistan’dan gelen halk oyunları ekibinin gösterilerini de izledi.

Bakan Eker, festivalin Türkiye’de narenciye üretiminin gelişmesi, narenciye ticareti ile uğraşanların sorunlarının çözülmesine vesile olmasını diledi. Festivallerin kentin tanıtılmasında önemli bir role sahip olduğunu belirten Eker, “Çünkü bu vesile ile birbirinden çok uzak yerlerdeki kültürler, o belde hakkında bilgi sahibi oluyor. Başka bir deyişle güzellik paylaşımı ve kültür alışverişi olur. Dolayısıyla kentin sosyal ve ekonomik hayatına da katkı sağlar” dedi.

Mersin’in ülke genelindeki tüm zenginlikleri ve güzellikleri bünyesinde toplayan bir yapıya sahip olduğunu anlatan Eker, “Mersin’de çok büyük bir ürün çeşitliliği var. Evet narenciye üretiminin yüzde 30-40’ını Mersin karşılıyor. Ama sadece tarımsal zenginliği narenciyeden ibaret değil. Tarımın birçok ürününde Mersin söz sahibidir. Ama aynı derecede bu güzel topraklar, ülkemizin tüm kültürel zenginliğini de bünyesinde bulunduruyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
AB’nin Pestisit Kullanım Kısıtlamaları Bitki Islahçılarını Birleştirdi

Türkiye’nin tarım alanında 2002’den bugüne kadar önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Eker, “Baktığımız zaman sadece narenciye üretiminde 1 milyon tonun üzerinde artış olduğunu görüyoruz. Yani 2002 yılında toplam narenciye üretimimiz yaklaşık 2.5 milyon ton iken, bugün 3.5 milyon tonun üzerinde. Demek ki Türkiye’de daha çok üretim var. Sadece Mersin’in verilerini dikkate aldığımızda çok ciddi bir artış ortaya çıkmaktadır. Narenciyenin üretildiği diğer ülkelerdeki üretim miktarını, bazı iklim faktörlerini de dikkate aldığımızda, zaman zaman bazı sorunlarla karşılaştığımızı görüyoruz. Bu yüzden de desteği önceki yıllarda olduğu gibi verme kararlılığındayız” diye konuştu.

Narenciyede, ihracatçılara verilen teşvik priminin ton başına 75 dolar olduğunu hatırlatan Eker, “Ama daha önce milletvekillerimizin de belirttiği gibi buradaki arkadaşlarımız dünya çapındaki gelişmeler nedeniyle özellikle limonun fiyat bulmadığını ve hareketliliğin olmadığını söylediler. O nedenle de bu konuyu içinde diğer bakan arkadaşların da bulunduğu kurulda görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta içerisinde tekrar ele alacağız. Narenciyeciye nasıl daha fazla yardımcı oluruz, onun yollarını arayacağız. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar” dedi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, kentin narenciye konusunda ülke ve dünya piyasalarında belirleyici bir konuma sahip olduğunu dile getirdi. Mersin’in üretim ve ihracat konusunda son 10 yıllık süre içerisinde önemli bir başarıya imza atarak, kapasitesini yüzde 80 oranında artırdığına işaret eden Güzeloğlu, üreticinin ve ihracatçının yaşadığı sıkıntıları giderebilmek, gelirlerini artırabilmek ve rekoltenin artırılması için böyle etkinliklerin önemli olduğunu kaydetti.

DİĞER HABERLER
'Kalitesiz hammadde ile çay yapmak mümkün değil'

Bakan Eker, daha sonra, Tarım Araştırmaları Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Ziraat Odaları Birliği’nin, çiftçilerin eğitimine yönelik ortaklaşa düzenlediği ve 3 gün süren ‘Turunçgil Yetiştiriciliği’ kursunun sertifika törenine katılarak, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 40 çiftçiye sertifikalarını verdi.


Haber Tarihi: 29 Kasım 2010. 09:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x