NATO: “İşletmeler, savaş durumuna hazır olmalı”
NATO’nun Askeri Komitesi Başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer, Brüksel’de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, işletmelere savaş durumu senaryolarına hazırlıklı olmaları ve üretim ile dağıtım hatlarını bu duruma göre ayarlamaları çağrısında bulundu. Bu sayede Rusya ve Çin gibi ülkelerden gelen şantajlara karşı savunma gücünün artacağını vurguladı. Amiral Bauer, “Tüm kritik hizmetlerin ve malların teslim edilebilmesini sağlayabilirsek, bu bizim (NATO) caydırıcılığımızın önemli bir parçası olacaktır,” dedi .
Avrupa Politika Merkezi düşünce kuruluşunun bir etkinliğinde konuşan Bauer, caydırıcılığın yalnızca askeri kabiliyetle sınırlı olmadığını, savaşta tüm mevcut araçların kullanılabileceğini ifade ederek: “Artan sabotaj eylemlerini görüyoruz ve Avrupa ülkeleri bunu enerji ihtiyacı konusunda deneyimledi” dedi.
Amiral Bauer ayrıca “Biz Gazprom ile bir anlaşmamız olduğunu sanıyorduk, ancak aslında Bay Putin ile bir anlaşmamız vardı. Aynı şey, Çin’in sahip olduğu altyapı ve mallar için de geçerli. Aslında (Çin Devlet Başkanı) Xi Jinping ile bir anlaşmamız var.” şeklinde konuştu.
Bauer, Batı’nın Çin’e olan tedarik bağımlılıklarına dikkat çekerek, tüm nadir cevherlerin %60’ının üretildiğini ve %90’ının işlendiğini Çin’e çok fazla bağımlılık olduğunu, ayrıca yatıştırıcılar, antibiyotikler, iltihap önleyici ilaçlar ve tansiyon ilaçları için gerekli kimyasal bileşenlerin de Çin’den geldiğini belirtti. “Komünist Parti’nin bu gücü asla kullanmayacağını düşünmek safça olur” diyen Bauer, “Avrupa ve Amerika’daki iş liderlerinin, aldıkları ticari kararların uluslarının güvenliği için stratejik sonuçları olduğunu fark etmesi gerekiyor. İşletmeler, savaş durumuna hazırlanmalı ve üretim ile dağıtım hatlarını buna göre ayarlamalı. Çünkü savaşlarda muharebeleri askeri güç kazanabilir, ancak zaferi ekonomiler kazanır.” açıklamasını yaptı.
Kaynak: Reuters.