Nohut dürümü kebaba rakip oluyor
Türkiye’nin önemli lezzet duraklarından Gaziantep’te yöreye özgü “nohut dürümü”, farklı tadı ve uygun fiyatıyla tercih ediliyor.
GAZİANTEP – KEMAL KARAGÖZ
Türkiye’nin önemli lezzet duraklarından Gaziantep’te yöreye özgü “nohut dürümü”, farklı tadı ve uygun fiyatıyla tercih ediliyor.
Baklavası ve yemeğiyle meşhur Gaziantep’te son yıllarda kentin önemli lezzetlerinden biri haline gelen nohut dürümüne vatandaşlar rağbet gösteriyor.
Geceden ıslatılan nohutların gün içinde kemik veya et suyuyla tuz ve karabiber eklenilerek düdüklü tencerede haşlanmasıyla hazırlanan nohut dürümü, sıcak lavaş ekmeğinin arasına alınıp kaşıkla eziliyor, ardından salata eklenerek acılı veya acısız şekilde müşterilere sunuluyor.
Uygun fiyatıyla başta öğrenciler olmak üzere her kesime hitap eden nohut dürümü, 3,5 liradan satılıyor. Nohut dürümünün satışının yapıldığı işletmecilerde özellikle öğle saatlerinde kuyruklar oluşuyor.
Gaziantep’e has bir lezzet olan nohut dürümü, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra yabancı öğrenciler tarafından da tercih ediliyor.
Uygun fiyat
Nohut dürümü ustası Ahmet Kesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nohut dürümünün ucuz, sağlıklı ve hazmetmesi kolay bir yemek olduğu için çok tercih edildiğini söyledi.
Yemeğin hazırlıklıklarına bir gün önceden başladıklarını vurgulayan Kesen, “Önce nohut ıslatılır. Sabah ise nohut ayıklanıp yıkanır. Daha sonra kazanlara basılır. Yapılışı ortalama bir saat sürüyor. Düdüklü tencerelere gün içinde de nohut ilave ediyoruz. Sürekli nohutların taze kalmasını sağlıyoruz. Bu süreç akşama kadar devam ediyor” ifadesini kullandı.
Kesen, nohut dürümünü yemek için her kesimden insanın işletmelerine geldiğini belirterek, “Dürümün fiyatı 3,5 lira. Acılı ve acısız diye ikiye ayrılıyor ama Gaziantep halkı acıyı daha fazla tükettiği için acılı nohut dürümünü daha fazla yiyor” diye konuştu.
Vatandaşlardan İsmet Çoşkun ise sağlıklı olduğu için nohudu daha fazla tükettiklerini bildirdi.
Son zamanlarda et fiyatlarının yükseldiğine değinen Çoşkun, “Et pahalı olduğu için kebap yemeyi yavaş yavaş bırakıyoruz. Böyle giderse Gaziantep halkı et tüketimini bırakıp nohuda yönelecektir” dedi.
Osman Yılmaz da nohut dürümünü küçüklüğünden beri yediğini, haftada en az 2-3 defa tükettiğini söyledi.
Gaziantep’in has yemekleri arasında bu dürümün de yer aldığını ifade eden Yılmaz, fiyatlar cazip olduğu için nohudu daha çok tercih ettiklerini ve doyurucu bir lezzet olduğunu kaydetti.