Norveç’teki Fuar’da Su Ürünlerine İlişkin Gelişmeler İncelendi
DÜNYA SU ÜRÜNLERİ PAZARINDA ÖNEMLİ YERE SAHİP OLAN NORVEÇ’TE SU ÜRÜNLERİNE İLİŞKİN TEKNOLOJİK GELİŞMELER İNCELENDİ
Norveç’in Trondheim şehrinde 13-16 Ağustos 2013 tarihlerinde düzenlenen Aqua Nor 2013 Fuarı’nda, su ürünleri sektörüne ilişkin teknolojik gelişmeleri yakından gözlemleme imkanı bulundu.
Norveç’in Trondheim kentinde 13-16 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlenen Aqua Nor 2013 fuarına, Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu temsilen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Sinan Kızıltan ile İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun katılım sağladılar, bu sayede dünya su ürünleri pazarında büyük öneme sahip olan Norveç’teki su ürünleri sektörü ile ilgili teknolojik gelişmeleri yerinde gözlemleme olanağı doğdu.
Söz konusu fuarın ağırlıklı olarak kültür balıkçılığına yönelik olduğunu belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Fuar süresince kültür balıkçılığı ile ilgili en yeni sistem ve ekipmanları inceleme olanağı bulduk. Bu sistemlerin ülkemizde uygulanabilirliği konusunda araştırmalarda ve gözlemlerde bulunduk. Bunun yanında Norveç’in üçüncü büyük üreticisi durumunda olan ve 2013 yılında toplam 116 bin tonluk üretim gerçekleştiren Salmar firmasının somon çiftliklerini ve paketleme tesislerini gördük. Norveç’in özellikle işleme tesisleri bakımından son derece ileri seviyelerde olduklarını ancak ülkemizde de özellikle son on yılda görülen gelişmenin en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkeleri tarafından da takip edildiğini söyleyebilirim” dedi.
Fuar sırasında, Norveç Su Ürünleri Konseyi (NORGE) ile de toplantı yapma imkanı bulduklarını belirten Kızıltan, “NORGE yetkilileri ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki dönemlerde ortak bir proje ile su ürünleri tüketiminin artırılmasına yönelik yapılması planlanan çalışmanın temellerini attık. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına balık tüketiminin yılda 20 kg’nin üzerinde olduğunu düşünürsek, ülkemizde de şu anda 8 kg seviyelerinde olan kişi başına yıllık su ürünleri tüketimi çok düşük seviyelerde kaldığını görüyoruz, umarım yakın zamanda ülkemizdeki balık tüketimi de daha yüksek seviyelere ulaşır” şeklinde konuştu.
Su ürünleri sektörünü yakından ilgilendiren teknolojik gelişmeler gözlemlendi ve Norveç Su Ürünleri Konseyi (NORGE) yetkilileri ile görüşmeler yapıldı.