Noyanbey Fasulye Çeşidi, İzmirli Üreticilerin Güvenini Kazandı
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve
Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yapılan demonstrasyonlar sonucunda ”
Noyanbey ” isimli fasulye çeşidi üreticilerin güvenini kazandı. Ege
Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen çeşidin tohum satışları
başladı.
2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından “Sürdürülebilir Gelecek İçin
Besleyici Tohumlar” sloganıyla “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edilmesi ile
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı faaliyetlerine başladı. Yapılan ilk
çalışmalardsa, bakliyatların faydaları konusunda farkındalık yaratmak,
üretim ve ticaretini arttırmak, gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri
teşvik etmek amaçlanıyor.
2016 “Uluslararası Bakliyat Yılı” için 2014 yılında başlayan ilk tespit
çalışmalarında İzmir’de bakliyat üretiminde sertifikalı tohumluk
kullanımının çok az olduğunun belirlenmesiyle faaliyetlerinin de yönünü
belirleyen Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi, bakliyat üretim alanlarını
arttırarak bölgeye uygun sertifikalı yerli tohumları tanıtmak amacıyla
demonstrasyonlar çalışmaları yapmayı kararlaştırdı.
Müdürlüğe bağlı uzman teknik elemanlar 2014-2015 yıllarında bakla,
nohut ve fasulye çeşitleriyle demonstrasyon çalışmaları yaparak
sonuçları belirledi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş
tohumlar kullanılarak yapılan çalışmalardan biri de Noyanbey çeşidi
fasulye üzerinde oldu.
Demonstrasyon çalışmaları Foça Gerenköy’ de 2, Aliağa Çaltıdere’ de
1 ve Bergama Zeytindağ’ da 1 olmak üzere toplam 4 çiftçi ile
gerçekleştirildi. 2015 Kasım ayı sonunda hasat edilen ürünlerin depoda
kuruma süreleri de tamamlandıktan sonra ürünler satışa sunuldu.
Özellikle Gerenköy’de ve Çaltıdere’de 300 kg/da verime kadar ulaşan
çeşidin beğeni kazanmasıyla çiftçiler tohumluklarını şimdiden sipariş
etmeye başladı. Orta irilikte daneye sahip Noyanbey kuru fasulyesi,
lezzeti dolayısıyla lokantacılar tarafından özellikle tercih ediliyor.
İzmir’de 2016 yılı içerisinde farklı etkinliklerle “Uluslararası Bakliyat Yılı”
çalışmaları devam edecek.