Ödemiş’li Öğrencilere Balık Ekmek Şenliği
ÖDEMİŞLİ ÖĞRENCİLER, BALIK-EKMEK ŞENLİĞİ’Nİ SEVDİ
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında, balığın tüketimini arttırmak ve çocuklara balığı sevdirmek için ilköğretim okullarında 3 yıldır Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) tarafından gerçekleştirilen balık-ekmek şenlikleri tam gaz devam ediyor. Ödemiş’in Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda düzenlenen “Balık-Ekmek Şenliği” coşkulu geçti.
19 Ocak 2011 tarihinde Bayraklı Talatpaşa İlköğretim Okulu’nda, okul öğrencilerinin “Ne cips ne kola balık ye doya doya” kampanyasıyla start alan “Balık-Ekmek Şenlikleri”nde 2013 yılının son “Balık-Ekmek Şenliği” Ödemiş’in Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda yapıldı. 500 öğrenci ekmek arasında verilen vitamin deposu olan levrek ve çipuraları çok sevdi.
Balık yeme alışkanlığının küçük yaşta oluşması gerektiğini dile getiren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: “Ülkemizdeki balık tüketimini arttırmak, balığın besin değerinin öneminin anlaşılmasını sağlamak amaçları doğrultusunda 3 yıldır Balık-Ekmek Şenlikleri düzenliyoruz. Balık-Ekmek Şenlikleri bizim için çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi niteliği taşıyor. Çocukların küçük yaşta balık yemeye alışmasının sağlıklı nesiller için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Haftada en az bir kez balık yiyen çocukların algılama ve dikkat yetisi gelişiyor. Amacımız, Türkiye’de kişi başı 8 kg. civarında olan balık tüketimini 15 kg.’a çıkarmak. Haftada en az iki gün balık, yaşam boyu sağlık sloganıyla tanıtım çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Su ürünleri sektörünün ihracatta da ciddi bir sıçrama gösterdiğine işaret eden Kızıltan, sektörün 2000 yılı sonrasında ihracatını her yıl arttırdığını, 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar seviyesinde su ürünleri ihraç eden Türkiye’nin 2013 yılının Ocak – Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık artışla 515 milyon 154 bin dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini, yıl sonunda bu rakamın 550 milyon doları geçmesini beklediklerini ifade etti.
Ödemiş Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda öğrencilere, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üye firmalarından temin edilen levrek ve çipura balığı ikram edildi. Balık ekmek şenliği sırasında miniklere STG logolu yapboz, kalem, balon ve balık yemekleri kitapçığı dağıtıldı.
Su ürünleri içerisinde en çok tüketilen balık;
- Omega 3 deposudur, bu sayede sağlığımızın koruyucusudur,
- Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır,
- Kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir,
- Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder,
- Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler,
- Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır,
- Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir,
- Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur.
Bunca yararına karşın, Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg., Japonya’da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8 kg.dır.
Oysa balık eti, az yağlıdır ve bünyesinde bazı özel yağ asitleri vardır. Diğer hayvansal besinlerde bulunmayan bu özel yağ asitleri, kandaki pıhtı oluşumunu, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Damarsal bozulmalara yol açan hastalıklardan muzdarip olanların bu nedenle daha fazla balık tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Balıkta yoğun miktarda bulunan omega
-3’ün de insan sağlığına büyük faydaları vardır. Araştırmalar; balık yemenin, kalp hastalıklarının yol açtığı ölüm riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca omega–3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinden, hamilele