Ofis Fiyat Açıklamadı ve Üretici Tüccarın İnsafına Terk Edildi…!


Ofis Fiyat Açıklamadı ve Üretici Tüccarın İnsafına Terk Edildi…!

Veteriner Hekim Çağlayan ÇAY

Çiftlik Dergisi Ankara Bürosu

POLATLI: Bu yıl buğday verimi yüksek olmasına rağmen Toprak Mahsülleri Ofisi’nin hasat devam ederken bile taban fiyat açıklamaması üreticileri tüccarın insafına bıraktı.

Ortalama buğday fiyatlarının 60 ila 75 kuruş arasında belirlenmesine rağmen Toprak Mahsülleri Ofisi’nin hasat başlamasına rağmen taban fiyat açıklamaması nedeniyle tüccar üreticinin elindeki mahsule 48 kuruş fiyat vererek toplamaya başladı.

TMO EMANETE DE BUĞDAY KABUL ETMİYOR

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin taban fiyat açıklamadı gerekçesiyle üreticinin buğdayını emanate almaması büyük tepkilere neden olmaya devam ediyor.

TMO ilgililerinin taban fiyat açıklanmaması nedeniyle üreticinin buğdayını emanate almaması üzerine yetkililerle üreticiler arasında büyük münakaşalara neden olduğu görülüyor.

Hayvancılık sektörünün bulunduğu durum ile ilgili olarak tepkilere neden olan Tarım Bakanlığı, bu kez de buğday konusunda takındığı tavrı yüzünden başının ağrıyacağı bir gerçek.

Konya Çiftçisi taban fiyatını bekliyor

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası’nda hasat sürerken, çiftçi ürününün tüccar tarafından ucuza alındığını savunarak, buğday taban fiyatının biran önce açıklanmasını istiyor. Bu yıl yağışların istenilen seviyede olması ve sertifikalı tohum kullanımı ile birlikte Konya Ovası’nda hububatta iyi bir verime ulaşıldı. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde tarlasından ürün alan çiftçi, hasadın başlamasıyla birlikte ürünün alım fiyatının düştüğünü savunarak, hükümetten buğday taban fiyatını biran önce açıklamasını bekliyor.

DİĞER HABERLER
Zengin ülkeler arazi peşinde

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Selçuklu Ziraat Odası Başkanı olan Faruk Çöklü, arpa hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, buğday hasadına da başlandığını belirterek, “Bu yıl rekoltemiz geçen yıllara oranla çok yüksek seviyede. Arpada dekar başına 400 kilogram, buğday da dekar başına 500, 600 kilogram ürün elde etmekteyiz. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir verim almaktayız. Kalitemiz oldukça yüksek. Özellikle sertifikalı buğday ve arpa tohumluğundan üretim yaptığımız için geçen yıllara göre kalitemiz yükselmiş durumda” dedi.

Çöklü, çiftçinin açıklanacak taban fiyatını beklediğini, tüccarın aldığı buğday fiyatının hasadın başlamasıyla birlikte gözle görülür şekilde düştüğünü savunarak, “Buğday fiyatlarında bir düşüş yaşandı. Şuanda üreticimizin borsada sattığı ekmeklik buğday 530 lira civarında tonu. Bu maliyetin altında bir rakam demek. Hükümetimizden biran evvel taban fiyatını açıklayarak buğday fiyatlarını regüle etmesini istiyoruz. Çiftçimizin mağdur edilmemesini istiyoruz. Tüccarlarımızdan buğday fiyatları yüksek tutarak çiftçimizi mağdur etmemesini özellikle istemiştik ama görülüyor ki, bu hafta buğday fiyatlarında çok belirgin olarak düşüş gözlenmekte. Buna istinaden hükümetimizden buğday taban fiyatlarını açıklayarak çiftçimizin mağduriyetinin önüne geçmesini istiyoruz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de açıkladığı gibi buğday alım fiyatının tonda 600 liranın altına düşmesi durumunda çiftçinin zarar edeceğini ifade eden Çöklü, bu rakamın üzerine bir fiyat beklediklerini kaydetti. Şuan borsada işlem gören ekmeklik buğdayın maliyetin altında satıldığını dile getiren Çöklü, biran önce buğday taban fiyatının açıklanarak çiftçinin bundan sonra yaşayacağı mağduriyetin, sıkıntının önüne geçmesini istediklerini sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Organik Tarımcılar Rize’de Toplandı

Haber Tarihi: 12 Temmuz 2011. 15:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x