Okullara Öğrenci Mutfakları Kurulacak…!


d8df17e186ef10aee9d2b7a989cc45fb_6Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu okul çağına gelmiş çocukları fast food ile beslenmeden kurtarmak için müthiş bir proje hazırladı.

Endüstriyel yemek sanayinin yöneticileri, patronları, “Yeni Neslin Beslenmesi” konulu öğrenciler ve velilerin de yer aldığı kahvaltılı toplantıda ‘Okullara Ücretsiz öğle yemeği” verilmesini istediler.

 

Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sedat Zincirkıran “Cumhuriyet tarihimizin en önemli kararlarından birini almak için burada bir araya geldik. Gelecek neslimizin daha sağlıklı olması, sağlıklı gıdaya kavuşabilmesi için okullarda ücretsiz yemek verilmesi önemli bir adımdır. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için yemek sanayicileri olarak deneyimli ve uzman kadrolarımızla hizmete hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

 

SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN  

 

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, sağlıklı nesiller yetiştirmek için yemek sanayicilerinin üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını bir kez daha belirtmek istediklerini söyledi. Proje, toplantıya katılan Ak Parti’nin AR-GE’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’ya sunuldu. Soylu, “”YESİDEF ve üyeleri çok hayırlı bir işe soyunmuş. YESİDEF Başkanımız Bozdağ’ın dile getirdiği gibi çocuklarımızı test-tost arasına daha fazla sıkıştırmamalıyız. Bize düşen böylesine hayırlı bir işi desteklemek, ilgili bakanlıklara sizlerden aldığım bu çok kıymetli projenin raporunu iletmek” diye konuştu.   YESİDEF, ilk ve ortaöğretim okullarındaki öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi ile ilgili hazırladığı projeyle ilgili WOW Otelde’ki toplantıya Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen 600 yemek sanayicisi, kaymakamlar, İstanbul İl Tarım ve bölge müdürlerinin yanı sıra öğrenci ve velilerin de yer aldığı yaklaşık 800 konuk katıldı.

 

ZİNCİRKIRAN”ÇOCUKLAR FASTFOOD İLE HAYATA HAZIRLANIYOR”  

 

İYSAD Başkanı Sedat Zincirkıran, İstanbul Yemek Sanayicileri olarak Türkiye çapında oluşan federasyonun bir parçası olduklarıanı ı ve yemek sayısı olarak da toplam federasyon içerisinde yüzde 60’ını temsil ettiklerini belirterek, şunları söyledi:   “Ülke ekonomisine bu kadar katılımı olan bizler, bu kadar işleri başarabilen Türkiye deki endüstriyel yemek sanayinin patronları, yöneticileri, Türkiye de okul çağına gelmiş çocuklarımızı maarif okullarında fast food ile besleyerek hayata hazırlamaya çalışmaktayız. Bizler yemek sanayicileri olarak kendi alt yapılarımızı, kendi işleyiş sistemlerimizi 2023’e göre revize ederek, daha büyük bir Türkiye’nin parçası olarak, kendi finansal ve kalite standartlarımızı hazırlayarak 2023’e koşmaktayız. 2023’e koşarken de şu anda 6 yaşında olan kıymetli çocuklarımızın 2023’te 16-17-18 yaşında olacak çocuklarımızın maalesef beslenmesini tam tabiriyle söyleyeceğim kıvıramamaktayız. Niye, yemek sanayicisinin her türlü imkânı var, bilgisi var, isteği var ama birtakım yasalardan, eski günlerdeki bir takım uygulamaların revize edilememesinden dolayı yemek sanayici maarif okullarında çocuklara hizmet edememektedir, girememektedir, yemeği verememektedir.

DİĞER HABERLER
Uluslararası Ürün Güvenliği Sempozyumu 26 Mayısta yapılacak

 

BAŞKA ÜLKELERDEN ÖRNEKLER  

 

Dünyaya bir bakalım. İngiltere’de genç aşçı Jamie Oliver okul yemeklerinin daha sağlıklı olması için büyük bir kampanya başlattı. Rusya’da Putin imkanları sağladı, okul yemekleri ile ilgili Concord adında büyük bir yemek fabrikası kurdular. Yemekler kantin üzerinden okullara kabul edilebilinmektedir. Biz diyoruz ki okullarda kantin olsun ama yemek işini yemek sanayicisi yapsın. Okul yönetimiyle otursun anlaşsın.   Diğer bir şey de bu çocukların beslenmeleri demek yalnız fizyolojik ihtiyaçları değil aynı zamanda yemek yeme adabı, beraber sofrada oturma adabı, bunun getireceği kültürel birtakım gelişmeler, imkânı olanın, olmayanın aynı masada benzer yemekleri yemesi çocukların gelişiminde bir ilerleme göstereceği akademisyenler tarafından ayrıca belirtilmiştir. Çocuklarımız en iyi şekilde beslenmeyi hak etmektedirler. Baktığımız zaman belki de bu proje ve yeni bir beslenme metodolojisi oluşturma, çocuklarımız için belki de Cumhuriyet tarihimizin bu konuda yapılmış en büyük girişimi olacaktır. Osmanlı zamanında o zamanki medreselerde ve eğitim kurumlarında muhakkak öğrencinin yemek problemi öğrencinin yemek yeme imkânı her zaman sunulmuştur, medreselerin içinde mutfaklar hazırlanmıştır, mutfaklar yapılmıştır ve bu birtakım sefer tası ile günümüzde ‘taşıma yemek’ sistemi o zamanlar da uygulanmıştır. Osmanlı zamanında da çocukların okul şartlarındaki beslenmeleri son derece üstünde durularak yapılmıştır. Cumhuriyetin 90.yıl dönümünü kutlamaya hazırlandığımız günlerde bu kadar gelişmiş yemek endüstrisi olmasına rağmen, ülkemizde bu işi çözemez durumdayız.”

DİĞER HABERLER
Makro Tarım, İki Yeni Ürününü İlk Kez Growtech Antalya Tarım Fuarında Tanıtacak…

 

PROJENİN DETAYLARI

 

“Süt Evet Ama Yetmez, Yemek de Vermeliyiz” Sloganı ile yola çıkan YESİDEF Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ da, projelerinin detaylarını şöyle anlattı:   “Biz 81 ilde örgütlenmiş olan 3300 yemek sanayicimizle ortalama her gün 22 milyon insanımıza yemek hazırlamaktayız. Kadrolarımızda bulunan gıda mühendisleri, diyetisyenler gibi uzmanlar eşliğinde hazırladığımız sağlıklı yemeklerimizi şimdi de okullardaki çocuklarımızla buluşturmak istiyoruz. Okul öncesi anne babanın kontrolünde beslenen çocuklarımız maalesef okul döneminde beslenme, sağlıklı gıdaya ulaşma ile ilgili birçok sorunla karşı karşıya kalmakta. Bu sorunların başında da okullarda çocuklarımıza yemek hizmetlerinin verilememesi yer almakta. YESİDEF olarak bu sorunun uzun zamandır farkında idik. Okullardaki çocuklarımızı gıda mühendislerinin, diyetisyenlerin ve uzmanların kontrolünde hazırlanmış sağlıklı gıda ve yemeklerle buluşturma ile ilgili önemli bir proje hazırladık. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Yeni nesli nasıl sağlıklı besleriz?’ soruna önemli cevaplar oluşturan projemiz ile 69 bin okulumuzdaki 17 milyon öğrencimiz ve 555 bin öğretmenimize her gün 3 çeşit öğle yemeği vermeyi, sağlıklı gıdaya ulaşmayı taahhüt etmekteyiz.

 

OKULLARA ÜCRETSİZ MUTFAKLAR KURULACAK  

 

Proje kapsamında okullarımıza 3 yıl içerisinde ücretsiz olarak mutfaklar kuracağız. Her gün öğle yemeklerinde çocuklarımızı 3 çeşit yemek ile buluşturacağız. Tabiî ki hemen akla şu soru gelmekte: ‘Peki bu işin bütçesi nasıl karşılanacak?’. Her yıl ülkemizde kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara 60 milyar TL harcamaktayız. Biz sadece bu bütçenin yüzde 20’si (12 milyar TL) ile çocuklarımızı sağlıklı besleyebilir, bozuk ve yetersiz beslenme kaynaklı sağlıklı sorunlarına son vererek 60 milyar TL’lik ağır yükten kurtulabiliriz. Okullarda vereceğimiz bir öğün yemek hem bedenen hem de ruhen sağlıklı çocuklar yetiştirmemizi sağlarken sosyal barışı, Türk Mutfağı’nın yaşamasını, başta tarım olmak üzere birçok alanda da ekonominin önemli ölçüde canlanmasına neden olacaktır. Çocuklarımızın sağlıklı gıdaya ve yemeklere ulaşabilmesinin bir devlet politikası olabilmesi için projemizi özellikle AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Süleyman Soylu’ya sunmak istedik. Biz yemek sanayicileri olarak okul kantinlerine karşı değiliz. Tam tersine okullarda kantinlerin devam etmesini önemsiyoruz ama bir farkla; kantinci kantinciliğini yapmalı yani pişmiş gıda değil paketli gıda satmalı, yemekçi de yemekçiliğini yapmalı yani pişmiş, işlenmiş gıda satmalı. ‘Test verin çözsünler, tost verin yesinler’ neslinin sona erdirilip sağlıklı nesiller yetiştirmek için yemek sanayicilerinin üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını bir kez daha belirtmek isterim.

DİĞER HABERLER
Kumkapı’da 5 bin kişi balık ekmeğe koştu

 

SOYLU: ÇOK HAYIRLI BİR İŞ  

 

Projenin çok önemli olduğunun farkında olduklarını dile getiren Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da şöyle konuştu:   “YESİDEF ve üyeleri çok hayırlı bir işe soyunmuş. Ülke insanının sağlıklı bir şekilde beslenip büyümesi ve iyi bir eğitim almasının sağlanmaması halinde diğer ülkelerle rekabet edecek anlayış gerçekleşemeyecektir. Bunu bir siyasi değerlendirme olarak almayın. Biz bunu ihtiyaç olarak hissediyoruz. Çünkü bu ülkenin zenginlikleri içerisinde mevcuttur. Önemli olan ona ulaşmamız. Hedefimiz çok açık; yeniden bir İbn-i Sina’yı, Mimar Sinan’ı bulabilmektir, keşfedebilmektir. Toplumumuzda vardır. Hedefimiz dünyada sadece ekonomik gücüyle değil, insanlık gücüyle de değer transfer anlayışı gerçekleştirebilen anlayışı gerçekleştirebilmektir. YESİDEF Başkanımız Bozdağ’ın dile getirdiği gibi çocuklarımızı test-tost arasına daha fazla sıkıştırmamalıyız. Bize düşen böylesine hayırlı bir işi desteklemek, ilgili bakanlıklara sizlerden aldığım bu çok kıymetli projenin raporunu iletmek.”

 

DHA


Haber Tarihi: 20 Şubat 2013. 15:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x