Organik Tarım İşsizliği ve Göçü Yavaşlattı
Organik Tahıl Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum çiftçisinin yıllarca yanlış yöntemlerle tarım yapmasından dolayı ilden göçün yaşandığını söyledi. Ilıcalı, organik tarımın yaygınlaşmasının bölgeden göçü de frenlediğini belirtti.
Tarım sektöründe uygulanan yanlış politikatalar ve üretim tekniklerinin yıllarca Doğu Anadolu Bölgesi’nden ve Erzurum’dan göçe neden olduğu belirtildi. Çiftçilerin yıllarca dededen kalma yöntemlerle tarımsal üretim yapmaya çalıştığı ve bunda da başarılı olamadığı bildirildi. Verimli tarımsal üretim yapamayan ve girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin son 30 yıl içerisinde toprağını terk ederek, büyük kentlere göç ettiği ifade edildi. Organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte köyden kente göçün yavaşladığını belirten Nazmi Ilıcalı, yakın bir gelecekte kentten köylere göçün başlayacağını iddia etti.
50 MİLYON AVROLUK PAZAR PAYI VAR
Organik tarım ürünlerinın dünyada 50 milyon Avro tutarında pazar payına sahip olduğunu anlatan Ilıcalı, mevcut pazardan pay almak için çiftçilerin organik tarıma yöneldiğini dile getirdi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2003 yılında 633 çiftçinin organik tarım üretimi yaptığına değinen Ilıcalı, 2010 yılı itibariyle 40 bin üreticinin 200 bin dönüm arazide organik buğday, mercimek, patates ürettiğine dikkat çekerek, “Uzun ve şiddetli geçen kışların bizler için bereket kaynağı olduğunu organik tarımla anladık. 50 milyon euroluk organik tarım pazarından pay almak için bölge çiftçisi toprağına döndü, üretime başladı. Eskiden bire üç alan çiftçi şimdi bire 15 alıyor. Tarımsal üretimle birlikte köylerden göç olayı da yavaşladı. Yakın bir zamanda şehirlerden köylere göç başlayacak. Bunun emarelerini görmeye, yaşamaya başladık. ” diye konuştu.
2 yıl öncesine kadar Erzurum’a bağlı köylerden her yıl 100 ailenin büyük şehirlere göç ettiğini de sözlerine ekleyen Ilıcalı bu rakamın organik tarımın yaygınlaşmasıyla 40’Lara düştü.(Cihan)