Organik yumurta için 90 dönümlük çiftlik kurdu


1507043_805432956140310_6754419_n

 

 

 

OSMANİYE (AA) – MENDERES ÖZAT – Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde köy yumurtası üretmek isteyen çiftçi Mustafa Karamüftüoğlu, 90 dönüm tarlasını tavuk çiftliğine dönüştürdü.

 

 

 

Organik yumurta üretimine 7 ay önce 2 bin tavukla başlayan Karamüftüoğlu, tarlasının büyük bir bölümüne tavuklar için yonca, maydanoz, pancar, semizotu, tere, roka ve ıspanak gibi sebzeler ekti.

 

 

 

Çiftlikte veteriner hekim kontrolünde günlük bin yumurta kapasitesine ulaştığını belirten 52 yaşındaki Karamüftüoğlu, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıla kadar tarlasına hububat ekerek geçimini sağladığını, çocukluk özlemi olan köy yumurtası üretimini büyük bir özveri ve sevgi ile yapmaya başladığını bildirdi.

 

 

 

Organik yumurta üretmek için öz sermayesi ile kurduğu çiftliğindeki tavukların bakım, temizlik ve beslenme ihtiyaçlarıyla kendisinin de ilgilendiğini ifade eden Karamüftüoğlu, hedefinin çiftliğinde 40 bin tavuk ve günde 30 bin organik yumurta üretmek olduğunu söyledi.

 

 

 

Profesyonel tavuk çiftliği kurmak yerine geniş arazide organik yumurta üretmeyi tercih ettiğini belirten Karamüftüoğlu şöyle devam etti:

 

“Küçük kafeslerde, oturduğu yerde ilaç desteği ile önündeki yemi yiyen, sadece yumurta yapan tavuk yerine geniş alanda istediği gibi gezen ve arazideki arzu ettiği sebzeyi, otu, yaprağı yiyen bir tavuktan organik yumurta almak istedim. 90 dönüm arazinin büyük bir kısmına tavuklarımın beslenmesi için yonca, maydanoz, pancar, semizotu, tere, roka ve ıspanak gibi sebzeler ektim. Tavuklar bu tarlalarda yayılıyor. Bunun yanında ayrıca beslenme odaları yaptım. Bakım ve kontrollerini aksatmadan yaptırıyorum. Kümes içinde kuluçka bölümlerinin yanı sıra arazideki çalılıklar arasına kuluçka ortamları sağladım. Olası hastalıklar için 10 karantina odamız var. Yumurtalar düzenli olarak işletmedeki görevliler tarafından araziden toplanıyor. Günlük bin yumurtayı paketliyoruz. Hayvan sevgisiyle çıktığım bu yolda ilk başta kendi yöremde sonra ülkemizde önemli bir üretici olmak istiyorum.”

 

DİĞER HABERLER
6. Uluslararası Beyaz Et Kongresi başladı

 

 

– “Fabrikasyon üretime tepki koydum”

 

 

 

İnsanlara organik yumurta üretmekten büyük zevk aldığını kaydeden Karamüftüoğlu, “Hayvanlara özellikle kanatlı hayvanlara olan sevgim bir başka. Baba mesleği çiftçiliğin yanında inşaat işi de yaptım fakat bu işler geçimimi sağlamak dışında beni mutlu etmedi. Gerçek bir köy ortamı oluşturduğum tavuk çiftliğinde yumurta üretmeye başladım. Son yıllarda et, süt, yumurta gibi temel besinler fabrikasyon oldu. Bu gidişe kendimce tavır koymak için organik yumurta çiftliği kurdum” diye konuştu.

 

 

 

Karamüftüoğlu, iki yıl içinde hedefine ulaşıp, turp sebzesiyle meşhur Kadirli’yi köy yumurtasıyla da tanınan bir ilçe yapmak istediğini sözlerine ekledi.


Haber Tarihi: 2 Kasım 2014. 15:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x