Orkinos savaşında ikinci perde
Geniş çaplı eylemlerle gündeme gelen Seferihisar açıklarındaki orkinos çiftliğinin, mahkeme kararına rağmen yeni bir ÇED raporuyla çalışmaya başlaması, yeni protestoları tetikledi.
Orkinos savaşında ikinci perde
Geniş çaplı eylemlerle gündeme gelen Seferihisar açıklarındaki orkinos çiftliğinin, mahkeme kararına rağmen yeni bir ÇED raporuyla çalışmaya başlaması, yeni protestoları tetikledi.
Seferihisar Belediyesi 8 Eylül’de eylem düzenleme kararı alırken çiftliği kuran firma, denizin kirletileceği iddialarının bilgisizlik ve ön yargıdan kaynaklandığını, kaygısı olanları çiftliğe beklediklerini söyledi.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığıplanlarda Su Ürünleri Yetiştirme Alanı ilan edilen Sığacık açıklarındaki bölgede orkinos çiftliği kurulması girişimlerini 2010 yılında mahkemeye taşıdıklarını, eylemler düzenlediklerini, ülke genelinden çevre örgütleri ve sanatçıların da destek verdiği eylemler sonrası mahkemenin çiftlik için verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurduğunu hatırlattı.
Karara rağmen şirketin aynı yerde aynı üretim faaliyeti için tekrar ÇED başvurusu yaptığını ve yine olumlu yanıt aldığını dile getiren Soyer, “Bu kesinlikle hukuksuzluk. Dava sürecini tekrar başlattık. Dava süreci sürüyor. Ancak bu memlemette hukuken haklı olmak yetmiyor, sesinizin de çıkması, hukuken haklı olduğunuzu duyurmanız lazım. Bunun için de tekrar eylemler planlıyoruz. İlkini 8 Eylül’de yapacağız. Çevre ve doğa duyarlılığı olan tüm vatandaşları davet ediyoruz. Daha önceki eylemlerde olduğu gibi sesimizi gür çıkartmak istiyoruz. Biz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Kurulan çiftlik buradan gidene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
“Sakin şehir” kriterleri
Seferihisar’ın Türkiye’nin ilk sakin şehri (cittaslow) olduğunu ve Türkiye’deki diğer sakin şehirlerin başkenti konumunda olduğunu ifade eden Soyer, kurulan çiftliğin Citta Slow Genel Merkezi’nin belirlediği “sakin şehir” kriterlerine aykırı olduğunu savundu.
Citta Slow Genel Merkezi’nin çiftlikle ilgili kendilerinden bilgi istediğini, verdikleri yanıtta hukuken haklı olduklarını ve sorunu çözeceklerini ilettiklerini kaydeden Soyer, çiftlik nedeniyle sakin şehir unvanının geri alınması tehlikesinin bulunduğunu da ileri sürdü.
“Çevreyi kirletmiyoruz”
Orkinos çiftliğini kuran Başaran Su Ürünleri şirketi Genel Müdürü Fatih Başaran ise çiftliğin bulunduğu alanda yaptığı açıklamada mayıs ayında Akdeniz’de avlanan orkinosların ekim ayına kadar beslenerek ekim ayında Japonya’dan gelen teknelere satıldığını söyledi.
Çiftliğin deniz ve çevre kirliliğine neden olduğu iddialarının bilgisizlik ve ön yargılardan kaynaklandığını savunan Başaran, daha önce Antalya’nın Gazipaşa ilçesi açıklarında bulunan orkinos çiftliklerinin bölgede yaşanan sel olayları sonrası denizin kirlenmesinin balık ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle İzmir çevresine taşındığını kaydetti.
Kurdukları çiftliğin karaya 3 bin 200 metre uzaklıkta, 70 metre derinliğinde kurulduğuna, kafeslerde irili ufaklı 3 bin civarında balığın bulunduğuna işaret eden Başaran, ÇED sürecinde işletmenin çevreye etkilerinin değerlendirildiğini, tüm kriterlere uygun olmaları neticesinde olumlu rapor aldıklarını dile getirdi.
Başaran, balıkların ringa, kolyoz, uskumru ve sardalya gibi yemlerle beslendiğini, bu yemlerin denizde kalıntı bırakmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Kamuoyunda balıkların dışkılarıyla denizin kirleneceği yönündeki iddialar var. Bu gerçeği yansıtmıyor. Her şeyden önce bu balıklar temiz sularda yaşayabilir. Suyun kalitesinin düşmesi ölümlere neden olur. Bulunduğumuz alan bir açık deniz, kapalı körfez değil. Akıntı istikameti genelde açığa doğru. Balıkları ıslak yemlerle besliyoruz, bu yönde de bir kirlilik ihtimali sözkonusu değil. Balıkların dışkısı kara hayvanları gibi değildir. Salyaya benzeyen bir maddedir ve suda kaybolur.”
Gazipaşa açıklarında yıllardır yetiştirme yaptıklarını, hiçbir çevresel şikayetle karşılaşmadıklarını, Gazipaşa’nın her yıl mavi bayrak aldığını dile getiren Başaran, Sığacık açıklarındaki kafeslerin içinde de su altındaki görüş mesafesinin 25 metre olduğunu, kirlilik yönünde hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ileri sürdü.
Başaran, “Çiftliğin denizi kirlettiği iddiaları bilgisizlik ve ön yargılardan kaynaklanıyor, kaygısı olan herkese kapımız açık. Gelip inceleyebilirler. Çiftlikten şikayetçi olan kesimleri de bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz, çiftliğe davet ediyoruz” dedi.
Protestoların siyasi boyutunun bulunduğunu, çiftlikler üzerinden siyaset yapıldığını iddia eden Başaran, daha önce aldıkları ÇED raporunun mahkeme tarafından durdurulmasının çiftliğin özelliğinden değil ÇED verme kriterlerinden kaynaklandığını, bu sorunun aşılacağını savundu.
En kaliteli suşi, bu balıklardan
Japonya’nın ünlü yiyecekleri suşi ve saşiminin yapıldığı orkinos balıkları, dünyada çevre ve hayvan hakları gündeminde en çok tartışılan hayvanlardan biri. Avlanan balık sayısının artması nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasına girdiği iddia edilen orkinos için Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu (ICCAT) her ülkeye bir avlanma kotası veriyor.
Bu yıl için 556 tonluk kota verilen Türkiye, kendi kotasının yanında diğer ülkelerin teknelerinden aldığı balıklarla birlikte bin 500 ton ihracat gerçekleştirecek, 50 milyon dolar ihracat geliri elde edecek.
Her yıl mayıs ayında Akdeniz’deki uluslararası sulara açılan Türk tekneleri, mavi yüzgeçli orkinosları ağ içine alarak yetiştirme yapılacak çiftliklere çekiyor. Geçmişte Antalya açıklarında yoğunlaşan çiftlikler, bölgede sel sularının etkisiyle su kalitesinin düşmesi sonucu balık ölümlerinin yaşanması nedeniyle İzmir kıyılarına taşındı. 1’i Seferihisar’da olmak üzere halen 4 orkinos yetiştirme çiftliği İzmir kıyılarında bulunuyor.
Seferihisar’daki çiftlikte 250 ton olan balık, yetiştirme sonrası ekim ayında 400 ton olarak Japonya’dan gelen gemilere satılıyor. Tüm Akdeniz’deki orkinos çiftliklerini dolaşarak alım yapan işleme gemileri aldıkları ve gümrükleme işlemi yaptıkları balıkları, kesip işleyerek eksi 60 derecede dondurarak Japon pazarına sunuyor. Kesim işlemi sırasında çıkan atıkların denize salınmadığı, atık su arıtma tesislerine verildiği iddia ediliyor.
Kaynak;Gazete Yenigün