Ortadoğu ticaretine Suriye ayarı


Suriye’de yaşanan iç çekişme ve ardından Türk uçağının düşürülmesiyle başlayan gerginlik bölgedeki dış ticaretin de rotasını değiştirtti.

Suriye ile ticari ilişkiler hızla düşerken yeni yıldız İran oldu. Savaş uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Suriye, İran ve Irak başta olmak üzere yakın ve Ortadoğu ile olan ticari ilişkilerimiz gözden geçiriliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı, komşu ve çevre ülkelerle yapılan ticaretin tüm ayrıntılarının yer aldığı kapsamlı bir raporu Bakanlar Kurulu’na sundu.   Rapora göre, iç karışıklığın başlamasından bu yana Suriye ile Türkiye arasındaki ticaret bıçak gibi kesilirken İran’la olan ticarette rekor düzeyde artışlar gerçekleşti.

 

 

KRİZ HİSSEDİLİYOR  

 

Bakanlar Kurulu’na sunulan rapora göre, komşu ülkeler arasında en yoğun yolcu taşımacılığı Suriye ile gerçekleştiriliyor. Yolcu taşımacılığının yüzde 40’ının yapıldığı Suriye ile Türkiye arasında 6 sınır kapısı bulunuyor. Suriye ile son zamanlarda yaşanan krizin etkilerinin Suriye kapılarında da hissedildiğine işaret edilen raporda, “Aralık ayında başlayan kriz ile birlikte Nusaybin’deki yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetleri, Akçakale ve Yayladağı’nda ise yalnızca yük taşımacılığı işlemleri durmuştur.   An itibarıyla Öncüpınar, Cilvegözü ve Karkamış sınır kapılarımız aktif olup giriş-çıkış işlemleri sorunsuz yapılmaktadır. Ancak, Türkiye ile Suriye arasında Nusaybin ve Kamışlı kapılarının ortak kullanımı çalışmaları Aralık 2011 tarihinden itibaren askıya alınmıştır” denildi.

DİĞER HABERLER
Bozlaklar Artık Babasız....

 

SURİYE YERİNE İRAN KAPISI  

 

Raporda yer alan bilgilere göre, Suriye’de yaşanan sorunlar nedeniyle bu ülkeyle olan yük ve yolcu taşımacılığında ciddi düşüşler yaşandı. Bu yılın ilk 5 ayında yük taşımacılığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44, yolcu taşımacılığı ise yüzde 60 oranında azaldı.   Düşüş, haziran ayında daha da hızlandı. Buna karşılık aynı dönemde Irak’la olan yolcu taşımacılığında yüzde 4’lük artış görülürken bu ülkeyle yolcu olan yolcu taşımacılığında yüzde 17’lik azalma meydana geldi.   Rapor, Suriye ile kesilen ticaretin İran’a yöneldiğini de ortaya koydu. Aynı dönemde İran’la olan yük taşımacılığı yüzde 17, yolcu taşımacılığı da yüzde 7 oranında arttı. Böylece İran sınır kapıları, sıkıntılı dönemde en yoğun ticarete sahne oldu.

 

İHRACATIMIZ YÜZDÜ 62 GERİLEDİ  

 

Bölge ülkeleriyle sınır kapılarında yaşanan dönüşüm dış ticaret rakamlarına da yansıdı. Bakan Yazıcı’nın sunumunu yaptığı rapora göre, bu yılın ilk 4 ayında Suriye’ye ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 oranında azalarak 576 milyon dolardan 220 milyon dolara geriledi.   İthalattaki gerileme ise yüzde 88’e ulaşarak 28,5 milyon dolara düştü. Buna karşılık aynı dönemde Irak’a olan ihracatımız yüzde 38 oranında artarak 3,2 milyar dolara çıktı. İthalatımız ise yüzde 10 azalışla 659 milyon dolara geriledi.

DİĞER HABERLER
Patlamış Mısırdan Zengin Oldu

 

İRAN’A İHRACATTA REKOR ARTIŞ  

 

Suriye ile ciddi oranda ticaret kaybının yaşandığı bu dönemde İran ise adeta ihracatçının can simidi oldu. Söz konusu bu yılın ilk dört ayında İran’a olan ihracat yüzde 127 gibi rekor düzeyde artarak 1 milyar 162 milyon dolardan 2,6 milyar dolara çıktı. İthalattaki artış ise yüzde 46’ya ulaştı. Raporda “Türkiye’nin yakın ve Ortadoğu ülkelerine ihracatı bu yılın ilk 4 ayında ortalama yüzde 35 artış göstermiştir. Bu dönemde bölgeye yapılan ihracat içerisinde Suriye’nin payı yüzde 7’den yüzde 2’ye gerilemiştir. Suriye’ye yapılan ihracattaki azalışı, İran’a yapılan ihracat artışı tamamlamıştır” denildi.   Erdoğan SÜZER / BUGÜN


Haber Tarihi: 28 Haziran 2012. 14:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x