Patronlara keçi yatırımı tatlı geldi


Bir dönem ormanlar için ‘tehlikeli’ ilan edilen keçi, yeni yatırım alanlarından biri oldu.

Bir dönem zarar verdiği gerekçesiyle adeta ormandan kovulan keçiler, son yıllarda cazip yatırımlar arasında yer almaya başladı. Kapalı sistem yetiştiricilik, ekonominin ünlü isimleri için gözde yatırım aracı oldu. Keçi ve koyun yetiştirmek için çok sayıda işadamı yatırım yaptı. Bu alana girmek isteyen ve saha araştırması yapan ünlü isimlerin sayısı her geçen gün artıyor. Keçi-koyun yatırımını cazip hale getiren, büyükbaş hayvancılığa göre dört beş kat kârlı olması. Bu alana yatırım yapan isimlerin başında Alfemo Mobilya’nın sahipleri, Vestel CEO’su Ömer Yüngül, TÜDEM Dershaneleri’nin sahibi İsa Aykanat, Rahmi Çınar, Trek Turizm, Dülger İnşaat, Mustafa Çetmen ve Pelin Omuroğlu Balcıoğlu gibi isimler geliyor. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Nurzahit Keskin de yatırım için çiftlik hazırlıyor.

Keçi yatırımında merkez olan illerin başında İzmir geliyor. İşadamı Özer Türer, 2006 yılında İsveç’ten getirdiği 30 adet saanen keçisiyle yetiştiriciliğe başladı. Ege Üniversitesi’nden aldığı destekle saanen keçileriyle yerli ırkı ıslah etme çalışmaları yaptı. Bu sayede yerli ırk keçilerin yıllık 100 litre olan süt verimini 700 litreye çıkardı. Saanen keçisi, yıllık 900 ile bin litre arasında süt üretiyor. Türer, ıslah çalışmalarının devam ettiğini, süt verimini 900 litreye kadar çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Aynı zamanda İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu başkanı olan Türer, keçi yatırımının büyükbaş hayvancılığa göre çok daha kârlı olduğunu söyledi. Küçükbaş talebindeki artışın yatırımı da teşvik ettiğini belirten Türer, “Keçi sütünün faydasının anlaşılmasıyla birlikte sektör büyümeye başladı. Yerli ırktan yılda bir yavru alınırken ıslah çalışmaları sayesinde iki yılda üç defa yavru alabiliyoruz. Doğumların büyük bölümü de ikiz oluyor. Islah edilmiş hayvanlardan, yılda 10 ay boyunca da süt alınıyor.” dedi.

DİĞER HABERLER
Başbakan'a Üzerinde "Allah" Yazan Yumurta Hediye Edildi.

Öte yandan litresi yaklaşık 1,25 lira olan keçi sütünün içine, yoğun olarak inek sütü karıştırıldığı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, piyasada üretilenin yaklaşık 20 katı keçi sütü bulunduğu görüşünde. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, bu probleme çözüm bulmak için Ege Üniversitesi işbirliğiyle bir tahlil laboratuvarı kurmak için harekete geçti. İzmir’de yıllık 12 bin ton keçi sütü üretildiğini kaydeden Özer Türer, “Piyasada ise 100 bin ton keçi sütünden üretilmiş peynir var. Bu tamamen, keçi sütüne inek sütü karıştırılmasından kaynaklanıyor.” diye konuştu./cihan

 

 


Haber Tarihi: 13 Kasım 2011. 11:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x