Petek Ataman “Süt ve yumurta sağlıklı,bilgi kirliliği sağlıksız…!”


Süt ve yumurta sağlıklı, bilgi kirliliği sağlıksız!

 Bugünlerde gıdalarla ilgili olarak hergün bir başka iddia ortaya atılıyor. Birçoğunun aslı astarı yok ama tüketicinin maruz kaldığı risklerle ilgili olarak yanlış yönlendirilmesine ve en temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Yaratılan yersiz panik ortamı nedeniyle halk merdiven altında üretilen ürünlere yönlendiriliyor. Zaten hayvansal ürün tüketimi yetersiz olan ülkemizde her gün bir başka hayvansal gıda yersiz gerekçelerle karalanıyor.  3 – 4 Mayıs 2012 tarihleri arasında, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde üçüncüsü düzenlenecek olan Gıda Güvenliği Kongresi Koordinatörü Petek Ataman yaşanan bilgi kirliliği ve gıdaların gerçekte ne kadar güvenilir olduğu hakkında bilgi veriyor!

 Pastörize ve UHT sütler sağlıklıdır!

UHT sütler koruyucu veya başka bir kimyasal içermezler. Bu ürünleri dayanıklı kılan sütü bozan mikroorganizmaların tamamının yok edilmiş olmasıdır. Uygulanan bu işlem sütün protein yapısında insan sağlığına zarar verecek bir değişime yol açmaz. Aksine daha yararlı hale getirir. Tüketicilerimiz pastörize sütleri de, UHT sütleri de raf ömürleri içerisinde rahatlıkla tüketebilirler.

Kanatlı et ve yumurtada izleme programları uygulanıyor!

Kanatlı eti ve yumurtalarla ilgili yoğun bilgi kirliliği var. Son dönemde yer alan yanlış bilgilere onlarca bilim adamı isyan ederek bilgilendirmede bulundu ama basında yer bulmadı. Bu ülkede kanatlı eti ve yumurtada izleme programları uygulandı. Bu programlar sonucunda tespit edilen bir sorun alanı yok. Bu ürünlerde ihracatta önemli yollar kat ediliyor. AB bu konuda son derece katı iken kanatlı eti ve yumurtada gelinen sağlıklı nokta nedeniyle kimi ürünlerde ülkemiz ürünlerini onaylıyor. Bakanlığın bunları açıklaması ve risk iletişiminde daha aktif olması beklentimiz var.

DİĞER HABERLER
Ekiz Yumurta Ortadoğdu'da Arayış İçinde

Gıdada sahtecilik yapanlar teşhir edilecek!

Ayrıca yeni bir gelişme olarak sahtekarlık yaptığı saptanan gıda işletmecileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir ediliyor. Bu sistemin sağlıkla ve amacına uygun olarak işletilmesini hepimiz çok önemsiyoruz. Hile sorununun yoğun olduğu sektörler var. Bunları biliyoruz. Nitekim son günlerde teşhirlerle de gündeme geldi. Bal, zeytinyağı son derece değerli ürünler. Bu ürünlerde sahtecilik arayışları da son derece yoğun. Tüketicinin ürünün görüntüsünden sahte olup olmadığını anlaması mümkün değil.

Sahte ürünle mücadelede en önemli iki dayanak;

–       Etkin denetim ve sonuçlarının belirlenen prensipler çerçevesinde halkla paylaşılması

–       Tüketicinin ‘doğal ürün’ arayışı ile kayıtdışına yönlenmemesidir. Mutlaka kayıtlı/onaylı işletmelerin ambalajlı ürünleri tüketilmelidir.

3. Gıda Güvenliği Kongresi’nde sorunlar masaya yatırılacak!

Kongremizde gıda ve sağlık ilişkisi ve bu konudaki risk iletişimi her yönüyle ayrıntılı biçimde ele alınacak. Bu konuda tıp doktorları,  gıda uzmanları değerli bilgilerini paylaşacaklar.

Ayrıca tüketicinin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak sistemin nasıl kurulması gerektiği de enine boyuna tartışılacak. Bu konuda hangi kurumların görev alması gerektiği, risk iletişiminde nasıl bir strateji izleneceği son derece önemli. Yanlış bilgi veren, uzmanlığı dışında konuşan ve tüketiciyi yanıltan kişilere yaptırım uygulamasını sağlayacak sistem geliştirilmesi vazgeçilmez bir öncelik. Gıda üreticisi etiket veya reklam yoluyla tüketiciyi yanılttığında uygulanacak yaptırımlar belli. Bu yaptırımlar arasında son dönemlerde görülen teşhir de var. Ama bilim adınaymışçasına yapılan ve tüketiciyi ciddi biçimde yanıltan konuşmaların sahipleri özgürce bunu yapmaya ve yanıltmaya devam ediyor.

DİĞER HABERLER
Yumurtacılar Türkiye'nin yüzünü güldürüyor

Gıda maddeleri insan yaşamının vazgeçilmezleridir. Bu konuda yanlış bilgi vermek, tüketiciyi yanıltmak suç olarak değerlendirilmeli ve gereği yapılmalıdır.

 

 /


Haber Tarihi: 16 Nisan 2012. 12:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Derya Turgay
Derya Turgay
12 yıl önce

İyi de UHT süt mayalandığında yoğurt tutmuyor.

Arz
Arz
12 yıl önce

Bu ülkede kanatlı eti ve yumurtada izleme programları uygulandı da Bakanlığı’nızın Burger King soruşturmasında, Koç Holding kuruluşu olan Maret’in hamburger ve dilimli dana jambonlarında da ‘listeria’ bakterisi ne arıyordu? Onlara “izleme programı” uygulanmadı mı? Pazar günü hafta sonuna mı denk geldi de kontrol edemediniz?
Türkiye’nin dev et entegre tesislerinden Al-Et markalı ürünler de aynı katogoride değil mi? En modern tesis de buydu orada da mı uygulamadınız? neyse o “izleme programınızı”..
Sayın ATAMAN yeni yemek yedik karnımız tok.
Sanayi sütü de içirmeyeceğiz çocuklarımıza.
Mahalle sütçüsünden alacağız.
Gerekirse evde inek besleyeceğiz.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x