Pfizer’den çiftlik ve pet hayvanlarına yönelik yeni bir şirket


Pfizer’in çiftlik ve pet hayvanlarına yönelik sağlık ürünleri alanında faaliyet gösteren Hayvan Sağlığı operasyonu Zoetis adı altında farklı bir şirkete dönüştürüldü. Pfizer yüzde 80 hissesini koruduğu Zoetis’in yaklaşık yüzde 20 oranında hissesini halka arz ederek satışa sundu. 

 

zoetis_kopekPfizer’in esas faaliyet alanı olan beşeri ve biyofarmasötik ürünlere daha fazla odaklanmak amacıyla söz konusu kararın verildiği 2012 yılında duyurulmuştu. Pfizer tarafından yapılan açıklamada, eski adıyla Pfizer Hayvan Sağlığı, yeni adıyla Zoetis’in hayvan sağlığı konusundaki uzmanlığını ayrı bir şirket olarak artırarak devam ettireceği ifade edildi.

 

Şirket adına bu gelişmenin gurur verici olduğunu ifade eden Zoetis Türkiye Genel Müdürü ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Burhan Hacı, “Bu halka arz bize Türkiye’de bağımsız bir şirket ve hayvan sağlığında lider olma gücünü ve ölçeğini getirmiştir.  Biz de bu sayede tüm kaynaklarımızı artık kendi işimiz olan hayvan sağlığına odaklayarak, daha esnek bir yapıya kavuşmayı hedeflemekteyiz. Pfizer Hayvan Sağlığı, Türkiye’de kurulan hayvan sağlığına yönelik yabancı menşeli ilk ilaç firmasıdır. Ülkemizde 1957’de hayvan sağlığına yönelik ilaç üretimine başlamıştır. Dünyada 60 yıllık, Türkiye’de 56 yıllık deneyime sahip Pfizer Hayvan Sağlığı, bağımsız bir şirket olmak için yeterli büyüklüğe ulaşmıştır. Zoetis, Türkiye’nin de dahil olduğu Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya gibi yükselen pazarlarda doğrudan faaliyet göstermektedir. Zoetis, 2011 yılında toplam gelirlerinin yüzde 27’sini sağladığı gelişen pazarlar genelinde en büyük hayvan sağlığı ilaç ve aşıları şirketidir” şeklinde konuştu.

 

Şirketin artık yalnızca hayvan sağlığına odaklanacağını ifade eden Zoetis Türkiye Genel Müdürü ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Burhan Hacı yüksek standartlarda kaliteli üretimle ürün tedarik etmeye devam edeceklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Öncelikle tüm şirketin global olarak hayvan sağlığı odaklı bir yapıya geçmesinin direk katkılarını yaşıyor olacağız. Bu anlamdaki iyileşme ve katkılar özellikle Ar&Ge ve diğer stratejik ve operasyonel faaliyetlerin yüzde 100 hayvan sağlığı endüstrisine yönelik olarak planlanıp oluşturulmasından gelecek. Zoetis Türkiye olarak, veteriner hekimlerimizin ve yetiştiricilerimizin ihtiyaçlarına hizmet etmek ve hayvan sağlığı konusunda yaşadığımız zorlukların üstesinden gelmek için global kapsamımız ile Türkiye’deki organizasyonumuzu ve kaynaklarımızı birleştirmekteyiz. Türkiye, gelişmekte olan ekonomisi paralelinde, yükselen kişi başına gelir artışına bağlı olarak artan miktarlarda hayvansal proteine ihtiyaç duymaktadır. Hayvan sağlığı endüstrisinin büyümesi ile ilgili görüşler oldukça pozitif ve güvenilir. Tüm göstergeler hayvan sağlığı sektörünün büyümeye devam edeceği yönünde. Bugünkü hayvansal üretim düzeylerimizin önümüzdeki süreçteki talebi karşılayabilmesi için ciddi bir üretim artışına ihtiyacımız olacağını görmekteyiz. Üretim artışının temel olarak ekonomik ölçekli işletme yatırımlarının artışı, bakım ve beslemedeki iyileşmeler ve hastalıklar neticesinde oluşan verim kayıplarının önlenmesi yoluyla hayvan başına protein verimin artırılması şeklinde gerçekleşmesi gerekmedir. İşte tam bu noktada Zoetis olarak bu iyileşme sürecine önemli katkılar yapabileceğimize inanıyoruz. Biz Zoetis olarak liderliğimizi sürdürecek yatırımları gerçekleştirmeye devam etmek istiyoruz. Ürünlerimizin kalitesini en üst düzeyde tutmayı, yeni ürün geliştirmeyi, veteriner hekim ve yetiştiricilerle yakın müşteri ilişkilerini, ürün tedariki ve güvenilirliği konusunda liderliğimizi sürdürmek istiyoruz.”

DİĞER HABERLER
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Civciv satışı yasaklandı.

 

Zoetis_Burhan_Haci_1Zoetis Türkiye Genel Müdürü ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Burhan Hacı Türkiye pazarı ve şirketin Türkiye’deki konumu hakkında şu açıklamayı yaptı: “Dünya ve Avrupa ortalamaları ile kıyaslandığında ülkemiz hayvan sağlığı pazarı içinde olağanüstü bir büyüme potansiyelini barındırmaktadır. Türkiye artan nüfusuyla birlikte hayvansal gıda tüketimini yükseltmek zorundadır. Bu nedenle biz ülkemiz hayvancılığının gelişmesi için çalışıyoruz. Son iki-üç yılda Türkiye’de Pfizer Hayvan Sağlığı olarak büyüme oranında kendimizi ikiye katladık. Türkiye’deki toplam hayvan sağlığı pazarının toplam yüzde 12-13’ünü bizim ürünlerimiz oluşturuyor, bu anlamda pazarın lideriyiz. 2012’de Türkiye’de hayvan sağlığı alanında en fazla yeni molekül ve yeni tedavi sunan şirket Pfizer Hayvan Sağlığı olmuştur. Bu sene de devam eden çalışmalarımız sonucunda 4-5 molekülü daha hayvan sağlığına katkıda bulunmak üzere piyasaya sunacağımızı tahmin ediyoruz. Ülkemiz hayvancılığında verimin artması önemli bir gereklilik. Buna en büyük katkı veteriner ilaç ve aşılarından, özellikle Ar-Ge’ye yönelik çalışma yapan firmalardan gelmektedir. Zoetis böyle ayrı bir yapılanmayla kaynaklarını hayvan sağlığı alanında Ar-Ge’ye daha odaklı bir şekilde aktaracaktır. 2011’de gelirlerimizin yüzde 10’u Ar-Ge’ye aktarılmıştır. Bunun sonucunda hayvansal verimi engelleyen ve hayvansal gıdalarda insan sağlığını tehdit eden birçok hastalığa karşı aşı ve ilaç geliştirmeye devam edeceğiz. Benzer şekilde, insan mutluluğun vazgeçilmez bir parçası olan pet hayvanları için de onların hem daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

DİĞER HABERLER
6. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK) Ertelendi

 

Gerçekleşen şirket bölünmesiyle başlı başına yalnızca hayvan sağlığına yönelik aşılar ve ilaçlar alanında uzmanlaşmış olan en büyük şirketin doğduğunu söyleyen Zoetis EuAfMe (Avrupa, Afrika, Ortadoğu) Genel Başkan Yardımcısı ve Bölge Başkanı Alejandro Bernal, hayvan sağlığı endüstrisini iki ayrı noktada değerlendirdiklerini; bunların çiftlik hayvanları ve pet hayvanları sağlığı olduğunu dile getirdi. Çiftlik hayvanları üzerine çalışmalarının, esas olarak sınırlı kaynaklarla dolu dünyada, artan nüfus için yüksek kaliteli gıda üretimine, pet hayvanları üzerine çalışmalarının da onların daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gereken tedavilere odaklandığını dile getirdi. Büyüme ile ilgili olarak; 1990-2010 yılları arasında %30’a varan küresel nüfus artışına ve özellikle yükselen piyasalardaki ekonomik gelişmelere değinerek, bu büyümenin çiftlik hayvanları ile ilgili olarak, hayvansal protein kaynaklarına olan talebin artması ve üretimde yeni teknolojilerin geliştirilmesi; pet hayvanları ile ilgili olarak da sahiplenme ve artan tıbbi gereksinimler şeklinde endüstriye yansıyacağını belirtti.

 

1st Day Press Conference to announce the launch of Zoetis, at Chantilly, France.“Hayvan sağlığı endüstrisinde faaliyet gösteren 10 şirket karşılaştırıldığında sektörün en yüksek gelire sahip lider şirketi olarak paydaşlarımıza daha fazla değer katacağız” diyenZoetis EuAfMe (Avrupa, Afrika, Ortadoğu) Genel Başkan Yardımcısı ve Bölge Başkanı Alejandro Bernal, Zoetis’in tüm dünyaya liderlik etmesini; hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde bulunuyor olmasına, direkt satış ve pazarlamada güçlü müşteri ilişkilerine sahip olmasına, tecrübeli yönetim ekibine, ürün geliştirmede lider olmasına ve yüksek kaliteli ürünlerin dünya standartlarında üretimine bağladı. Bernal, “Kendimizi tamamen hayvan sağlığına adamış durumdayız ve uzmanı olduğumuz iş üzerine odaklanarak müşterilerimizin de bizimle birlikte büyümelerine katkıda bulunuyoruz. Zoetis, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde yerel varlığının yanı sıra kuvvetli müşteri ilişkilerine de sahiptir. Bölgedeki varlığımız, güçlü Ar&Ge ve üretim imkanlarımızla da desteklenmektedir. Müşterileriyle kurduğu yakın ilişkilerin yanı sıra, Zoetis, hayvanların bakım ve yetiştirilmesini üstlenen kurumlarla ve hayvan sağlığı sektörünün gelişmesine yardımcı olmak için üniversiteler ve diğer araştırma kuruluşlarıyla da sıkı bir işbirliği içerisindedir”şeklinde konuştu. Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ile ilgili olarak; 23 ülkede 2600 çalışan ve 7,5 milyarlık pazar payıyla, son on yılda pet başına iki kat artan harcamalara değinerek, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan hızlı büyümede doğrudan müşteri ilişkilerinin önemini belirtti.

DİĞER HABERLER
Şap hastalığı eradikasyonu Eylem Planını

 

Zoetis, veteriner hekimler ve hayvan sahiplerini küçük ve büyük baş besi hayvanlarının yanı sıra balık, kedi, köpek ve at dahil evcil hayvanlar genelinde ürün ve hizmetlerle destekleyecek. Şirketin evcil ve büyükbaş hayvanlar ile kanatlıların tümüne yönelik ilaç ve aşıların yanı sıra, tanı-teşhis kitleri, genetik testleri ve diğer teknik hizmetleribulunuyor.

 

Facebook’tan sonraki en büyük halka arz

 

Şirket ayrılığının ardından ABD finans piyasalarında büyük ilgiyle karşılanan Zoetis’in yüzde 20’ye varan orandaki azınlık hisselerinin New York borsasında halka arzı, Facebook’tan sonraki en büyük halka arz olarak tanımlandı. Ülkemizdeki Pfizer yapılanmasına da etki edecek olan bölünme, yurtdışı piyasalarda uzun dönemde hayvan sağlığı sektörünün büyümesi göz önüne alındığında, şirket için mantıklı ve olumlu bir strateji olarak değerlendirildi.

 

Rakamlarla Zoetis:

  • 2013’te bağımsız bir şirket oldu.
  • Dünyada 60 yıldır, Türkiye’de 56 yıldır hayvan sağlığı için çalışıyor.
  • Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük hayvan sağlığı şirketi.
  • Dünya genelinde 9 binden fazla çalışanı bulunuyor.
  • 29 farklı üretim alanında 300’den fazla üründen oluşan bir ürün portföyü var.
  • Gelirlerinin %66’sı çiftlik hayvanları sağlığı, %34’ü pet hayvanları sağlığındandır.
  • Ürünlerini 120 ülkede pazarlıyor.
  • 70 ülkede faaliyet gösteriyor.
  • Dünyanın farklı noktalarında 25’ten fazla üretim merkezi bulunuyor.
  • Dünya genelinde 1.000’den fazla Ar&Ge uzmanı.
  • Dünya genelinde 3.400 kişilik bir saha ekibi.
  • Veteriner ilaçlarına yönelik çalışmalar yapan 8 Ar-Ge laboratuvarı bulunuyor.
  • Türkiye’de hayvan sağlığı pazarındaki payı yüzde 13.

Haber Tarihi: 15 Mayıs 2013. 17:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x