Pharma-Sem Teknik Semineri
PHARMA-SEM NEOLAİT (CARGİLL) TEKNİK SEMİNERLERİ
Pharma-Sem İlaç ; Dünya’nın en büyük firmalarından, Cargill firmasına ait Neolait firması ile birlikte düzenlediği üretici teknik seminerlerinden ilkini 100’ün üzerinde katılımcı ile Lüleburgaz’da, Ezgi Otel’de gerçekleştirdi.
Pharma-Sem İlaç, bugüne kadar büyükbaş sektörüne sunduğu ürünlerinin yanında , kanatlı sektöründe de hem ürettiği antibiyotikler hem de yem katkı ürünleri ile pazarda, haklı olarak saygın bir yer almış durumdadır. Pharma-Sem İlaç ile Neolait’in ortaklaşa düzenlediği teknik seminerde, Pharma-Sem İlaç Pazarlama Müdürü Erkan Görür misafirlere katılımı için teşekkür ettikten sonra, açılış konuşmasını yapmak üzere Pharma-Sem İlaç kurucusu Mehmet Ali Akalın’ı davet etti
Mehmet Ali Akalın; Pharma-Sem İlacı tanıtırken,Pharma-Sem’in sektöre, 2007 yılında girmesine karşın 1987 yılından bu yana sektöre hizmet eden iyi bir ekip tarafından kurularak yönetildiğinin altını çizdi. Pharma-Sem İlaç, kuruluş felsefesi gereği hem veteriner ilaç üretiminde hem de yem katkı sektöründe hammadde seçiminden bitmiş ürüne kadar ki olan süreçte kaliteli ve kullanıcılarına fayda sağlayacak ürün geliştirmeyi ilke edinmiş bir firmadır. Hem kendi ürettiğimiz, hem de yurtdışından ithalatını yaptığımız ürünlerde, ilk baktığımız nokta; Ülke hayvancılığına nasıl , nerede ve ne kadar katkı sağlarız noktası olduğunu özellikle belirtti.
Mehmet Ali Akalın, ilk olarak uzun yıllar önce Tarım Bakanlığı teşkilatlarında sektöre başlamanın verdiği tecrübe ve 1987 yılında Türkiye’nin ilk Veteriner Ecza Deposu olan Güneş Ecza Deposu’nu kurmanın getirdiği bilgi birikimleri ile Türk hayvancılık sektörünün geçirdiği evreleri ve içinde bulunduğumuz durumu geçmişten ve günümüzden rakamlar vererek karşılaştırdı. Pharma-Sem İlaç olarak Türk hayvancılık endüstrisi ve bu sektörün profesyonellerine, daima en iyi ürün felsefesi ile yola çıktıklarını anlatan Mehmet Ali Akalın bu gibi teknik toplantı ve yerinde çiftlik ziyaretleri ile sektörün yapı taşları olan Türk Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerine desteğini arttırarak sürdüreceklerini belirtti.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere İstanbul Üniversitesi
Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. İsmail Abaş davet edildi, Prof. Abaş, sürü sağlığının devamlılığında hayvan beslemenin önemi adlı sunumunda; Yemin,süt maliyetlerinde, %60’a tekabül ettiğini belirterek, sağlıklı ve ekonomik bir üretim için herkesin çok ilgisini çeken başlık ve giriş ile sunumuna başladı.Prof. Abaş etkin ve karlı bir hayvancılık için ilk önce sorunların gerçek tespitinin gerektiğini belirterek,bunları şu şekilde sıraladı;
Sığır yetiştiriciliğinde en yaygın problemler;
Enfeksiyon hastalıklar
Yetiştirme ve yönetsel problemler
Beslenmeye bağlı metabolik hastalıklar
Ayrıca;
Buzağı sağlığı problemleri (ishalller ve solunum hast.),
Meme problemleri,
Reprodüksiyon sorunları,
Ayak hastalıkları
Tüm bu sorunlar ,profesyonelleri ve hayvancılık yatırımcısını sürü sağlığı ve yönetim anlayışında yeni arayışlara itmiştir. Özellikle “Geçiş önemi”;
Sağlık, verimlilik ve karlılığın devamı açısından en kritik dönemdir. Bu dönemde;
- Organizmada meydana gelen değişimler
- Beslenme ihtiyaçlarının ani ve kısa sürelerde değişmesinin yönetilememesi
sürü sağlığı açısından bir çok sorunun ortaya çıkmasında temel nedendir.
Ayrıca sürü sağlığı yaklaşımında önemli noktalara da değinen Prof. Abaş, bunları da
- Kuru dönem ve geçiş dönemi yönetimi
- BCS (Vücut kondisyon skoru) yönetimi
- Rumen sağlığı
- Beslenmeye bağlı hastalıklar ve yönetimi
- İz Mineral ve vitaminler
şeklinde sıraladı. Tüm bu maddeleri tek tek açıp, örnek rasyonlar ve resimler ile herkesin merak ettiği bir çok soruya farklı boyut getiren Prof. Abaş sunumunu ;
- Hastalıklara karşı koruyucu tedbirlerin yanında optimum beslenme ve yönetsel stratejiler geliştirilmelidir.
- Beslenme kaynaklı hastalıkların klinik ve subklinik formları dikkatlice izlenmelidir .
- BCS, enerji dengesi, rumen sağlığı ve mineral vitamin dengeleri hakkında izleme kriterleri ve protokoller geliştirilmelidir.
- Yem biyogüvenliği, buzağı sağlığı kontrolü ve aşılama protokolleri geliştirilmelidir.
- Farklı ırklar !!??
Öneriler ve ülkemize artık gelmekte olan birçok ırka göre yeni ve yenilenen stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek bitirmiştir.
Seminerin bundan sonraki misafir konuşmacısı ise Neolait/Cargill firmasından Bolus Teknolojisi Ar&Ge Müdürü Sayın Jean Marie Beguin’di. Kendisi “rumen içi boluslar ve kontrollü salınım teknolojisi” adlı sunumu paylaştı.
İlk önce Cargill içerisinde Neolait firmasının önemini paylaşan Dr. Beguin, tüm dünyada Cargill araştırma ve geliştirme imkanlarının Neolait tarafından kullanıldığını ve ürün geliştirmede ve sonuçlarının güvenilirliği için ne kadar hassas evrelerden geçildiğini örnekleri ile açıkladı.
Bolus teknolojisinde dünyanın bir numarası olmalarının bir tesadüf olmadığını, bunun arkasında yılların tecrübesi ve bilimin maksimum derecede kullanılmasının yattığını anlattı. Ürettikleri bolus ürünlerinin “Büyüme-Buzağılama-Laktasyon-Üreme” olmak üzere hayvan ömrünün tümünü kapsadığını ve bu dönemlere ait Pharma-Sem İlaç tarafından da Türk üreticisine sunulan DietevitTonic, Dietevit Flash, Dietevit Start ve DietevitEcxel adlı ürünlerinde piyasaya sunumu öncesinde, salınım zamanları, Velddriel’de bulunan Cargill Hayvan Besleme İnovasyonMerkezinde in vivo(fistüle sığırlarda) ve in vitro olarak kontrol edildiğini belirtti. Çünkü bolus teknolojisinde ana esasın; İçine konulan, vitamin, mineral ve iz minerallarin yanında, söz verildiği gibi kontrollü salınımın doğru ve tam olarak sağlanıp sağlanamadığı olduğunu altını çizerek açıkladı.
Dr. Beguin, ürünlerinin etkisinden de bahsederken;
DietevitEcxel: 8 aylık salınım devresi ile büyümenin arttırılması, üreme organlarının gelişimi, meme dokusunun gelişimi ve direnç sağlanmasının temel hedef olduğunu ama içeriğinde bulunan bir çok madde ile saha da karşılaşılan bir çok beslenme eksikliğine bağlı hastalıklarınla bu ürünle engellenebileceğini açıkladı.
DietevitTonic: 42 günlük salınım ile kolostrum kalitesi/bağışıklık artışı, buzağı canlılığının arttırılması, kolay doğum ve üreme fonksiyonları üzerinde pozitif etki ve meme dokusunda yenileme gibi eşsiz katkılar sağladığını belirtti.
Dietevit Flash: Organik kaynaklı kalsiyumun kaynaklarının hızlı salınımı hedeflenmiştir. Başta hipokalsemiye karşı etkin olması yanında, daha az placenta kalıntısı ve iştah artışı sağlarken immuniteyi de destekleyerek metritis, mastitis ,toplallık gibi ciddi ekonomik kayba neden olan hastalıklara karşı hayvanı destekler dedi.
Dietevit Start: 3 günlük salınımı ile ineklerde doğum sonrası en çok karşılaşılan problemlerden olan ketozisin önlenmesinde etkin olan bir ürün olarak göze çarpıyor. Özellikle içeriğine bakıldığında dünyada yasaklı olan hiçbir içeriğe sahip olmaması ve %100 güvenli olması ürünü çok avantajlı kılıyor.
Dr.Beguin,ketozis için en büyük riskin 5. Gün civarında başladığını bu yüzden ilk uygulamanın çok önemli olduğunu, iştahsızlık başladıktan sonra yapılan uygulamalarda ekonomik kayıpların çok büyüyebileceğini belirterek 5.güne çok dikkat çekti. DietevitStart’ı Asetonemi riskinin düşürülmesi karaciğer ve süt verimi üzerinde hızlı etki, laktasyona zor başlangıç vakalarında önerip, yağlı ineklerin, iştah veya verim düşüklüklerinde , teknik dozlarda niasin (Vit. B3) desteği sağladığını (12 gr/gün) açıkladı.
Bu iki sunumun sonrasında tüm davetliler yemek salonuna geçerek Trakya müziği eşliğinde hep birlikte akşam yemeklerini yediler. Akşam yemeğinde Pharma-Sem ekibi tek tek tüm masaları dolaşarak değerli katılımları için misafirlere teşekkür ettiler.