Phibro Hayvan Sağlığı Semineri


1

 

 

Phibro Hayvan Sağlığı’nın “Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler, IB ve IBD Hastalıklarının Tanı ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu, kanatlı sektörü profesyonellerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti…

 

2

 

 

2014 yılının Mart ayında gerçekleşen toplantısıyla, Türkiye’de yaygın olan Enfeksiyöz Bronşitis Hastalığı hakkında verdiği önemli bilgilerle sektöre destek olan Phibro Hayvan Sağlığı, bu yıl da güncel problemlere bilimsel yaklaşımlarla 29 Nisan tarihinde Hilton Kozyatağı İstanbul Hotel’de gerçekleştirdiği “Kanatlı İmmunolojisinde Gerçekler, IB ve IBD Hastalıklarının Tanı ve Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu ile kanatlı sektörünün önde gelen temsilcileri ile tekrar bir araya geldi.

 

 

8

 

 

Davetlilerini sektöre hizmet eden firmaların temsilcileri, veteriner hekimler, bakanlık ve enstitülerde görevli temsilciler, üniversite öğretim üyeleri ve yurt dışından kanatlı sektörü çalışanlarının oluşturduğu 160 kişinin üzerinde katılımıyla gerçekleşen sempozyuma ilgi yine büyüktü.

 

 Phibro Hayvan Sağlığı Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya Bölgesi Başkan Yardımcısı Ömer Diker

Phibro Hayvan Sağlığı Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya Bölgesi Başkan Yardımcısı Ömer Diker

 

Sempozyum Phibro Hayvan Sağlığı Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya Bölgesi Başkan Yardımcısı Ömer Diker’in açılış konuşması ile başladı. İki oturum şeklinde düzenlenen sempozyumda ilk sunumunu gerçekleştirmek üzere Münih Ludwig Maximilian Üversitesi, Veteriner Bilimleri Departmanı Hayvan Fizyolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Bernd Kaspers,  oturum başkanı Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Çarlı tarafından kürsüye davet edildi.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler İsveç Ve İspanya’da Kurs Aldı

 

3

 

 

Prof. Kaspers sunumunun ilk bölümünde “Kanatlı İmmun Sistemine Genel Bakış” başlığı altında, kanatlılarda bağışıklık sistemi organlarını, doğal ve kazanılmış bağışıklık hücrelerini, tavuklarda bağışıklık sisteminin gelişimini, patojenlerin kontrol mekanizmasını ve patojenlere karşı kanatlı vücudunda gelişen antikor yanıtını detaylı olarak aktardı.

 

6

 

Prof. Kaspers ikinci sununumu da, bu bilgiler ışığında “Enfeksiyöz Bronşitis ve Enfeksiyöz Bursal Hastalıklarına İlişkin Bağışıklık Sistemi” konusunda verdi. Prof. Kaspers, sunumunun bu bölümünde, doğal ve kazanılmış bağışıklıkta hücresel ve humoral yanıt gelişiminden bahsederken patojenin vücuda girişinden itibaren karşılaştığı savunma mekanizması safhalarına ayrıntılarıyla değindi. Prof. Kaspers daha sonra, Enfeksiyöz Bursal Hastalık ve Enfeksiyöz Bronşitis hastalığının hedeflediği organlarda meydana gelen değişiklikleri ve maternal antikorların önemini, hastalıklara karşı gelişen bağışıklık hakkında bilgi vererek, yerini bir sonraki sunum için Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’a bıraktı.

4

 

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Yılmaz, “Türkiye’deki Broyler ve Yumurtacı Tavuklarda Sirküle Olan Enfeksiyöz Bronşitis Virüsü S1-Geni Varyantları ve Sonuçlarının Paylaşılması” başlıklı sunumuna, solunum yollarını etkileyen hastalıklar ve Enfeksiyöz Bronşitis hastalığının genel tanımı ve oluşumunu anlatarak başladı. Prof. Kaspers’ın sunumuna ek olarak Enfeksiyöz Bronşitis’e karşı oluşan doğal ve aşılamalar veya enfeksiyon sonucu oluşan immun yanıtlar hakkında bilgi verdi. Dünya genelinde virüs sekanslaması ile ilgili son gelişmeleri aktararak sunumuna devam eden Prof. Yılmaz, sahada sirküle olan suşun bilinmesinin Enfeksiyöz Bronşitis aşılamasında çok önemli olduğunu, aşı ve saha virüsü ayrımı için filogenetik çalışmaların gerekli olduğunu vurduladı. Türkiye’de Enfeksiyöz Bronşitis virüsünün S1 Geni varyantlarının tespiti için Tübitak tarafından desteklenen çalışmasında, sahadan yumurtacı ve broyler sürülerinden toplanan örneklerde yapılan sekanslama sonucunda sahaya hakim olan suşun Varyant 2 (IS/1494/06) suşu olduğunun tespit edildiğini aktardı. Çalışmanın detaylı aktarımından sonra, hastalıkların önlenmesinde etkili faktörlere de değinen Prof. Yılmaz, yetersiz immun yanıtın multifaktöryel bir durum olduğunu ve;

  • Yönetim
  • Biyogüvenlik
  • Bakım ve besleme koşulları
  • İmmunosupresyon
  • Heterojen maternal immünite-Anaçların iyi aşılanmaması
  • Aşılamalarda strateji ve uygulama hataları sonucu heterojen bir bağışıklık oluşumunu, yetersiz immun yanıtın nedenleri olarak sıraladı.
DİĞER HABERLER
Anayasa Mahkemesi Helal Kesimi Yasakladı

 

 

 

Aşı uygulama stratejilerinin bu anlamda çok önemli olduğunu, mümkünse serotip ve genotip olarak saha suşuna yakın suşla aşılanma yapılmasını, seçilen aşı virusunun saha suşuna karşı savaşabilecek düzeyde yeterli immun yanıt oluşturma potansiyelinde olması gerektiğinin üzerinde durdu.

 

5

 

Toplantının son sunumu ise, Phibro Aşıları Global Teknik Servis Direktörü Dr. Udi Ashash tarafından verildi. Dr. Ashash, Phibro Hayvan Sağlığı’nın Türkiye’de de hastalık oluşturan Varyant 2 saha suşuna karşı geliştirilen TAbic® IB VAR206 ticari isimli aşısının, QX ve 793B suşlarına karşı çapraz koruma bilgileri ve çalışma sonuçlarını anlattı. Enfeksiyöz Bronşitis virüsünün epidemiyolojisini ve filogenetik sınıflandırmasını tablolarla aktaran Dr. Ashash, TAbic® IB VAR206 aşısının özelliklerine, saha ve aşı virüsü genetik benzerliğine değindi.

9

 

TAbic® IB VAR206 aşısının Rusya QX ve 793B izolatlarıyla challenge’a karşı koruma çalışmasında iki doz TAbic® IB VAR206 aşısı ile aşılanan grupların 793B challenge’ına karşı en az %89 oranında ve QX benzeri suş ile challenge’a karşı ise %100 oranında korunduğunu gösterdi. Sadece TAbic® IB VAR206 aşısı ile iki kere aşılanan tavukların, IB VAR (Varyant 1) ve IB VAR206 (Varyant 2) kombinasyonu ile aşılı gruba göre daha iyi koruma gösterdiğini bildirdi. Dr. Ashash, epidemiyolojik verilerin ve laboratuvar çalışmaların,  QX & 793B (Rusya suşları) ’ye karşı iyi çapraz koruma gösterdiğini ve TAbic® IB VAR206 aşısının diğer bölgelerdeki ticari tavuklarda da hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini bildirerek sunumunu tamamladı.

DİĞER HABERLER
Genç Çiftçilere Para Yerine Tavuk,Dana Verilecek

7

 

Bu sunumu takiben Prof. Dr. Tayfun Çarlı’nın başkanlığında gerçekleşen sorular ve panel bölümünde, konuşmacılara yöneltilen sorular önemli noktaların aydınlatılması için yararlı oldu.

11

1012

Toplantı sonunda Murat Engin, MEYA Pop Xtra müzik grubunun programıyla renklenen gala yemeğinde, katılımcılar ve Phibro yetkilileri keyifli bir şekilde geceyi sonlandırdılar.


Haber Tarihi: 2 Mayıs 2016. 19:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x