Pirinçte spekülasyonu bitiren bereket
Son yılların spekülasyona en açık ürünü pirinçte, yüksek fiyat korkusu bitti. İlk kez tüketici ihtiyacını karşılayacak kadar pirinç üretimi yapılan Türkiye’de bu yıl zam beklenmiyor.
Üretim şekli ve bu yıla kadar ithal edilen bir ürün olması nedeniyle pirinç, Türkiye’de fiyatı spekülasyona en açık ürünlerin başında geliyor. Hatırlanacağı gibi 2008’de stokta bulunmasına ve ithalatında sorun olmamasına rağmen ‘pirinç yok’ söylentisiyle spekülasyon yaratılmıştı. Öyle ki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) satış bürolarında 1.8 liradan satılan pirincin fiyatı perakendede 8 liraya kadar çıkmıştı. Bu yüksek spekülasyon TMO’nun fiyatlara müdahalesiyle son bulmuştu. Ancak bu yıldan itibaren pirinçte bu tarz spekülasyonlar beklenmiyor. Zira Türkiye artık kendine yetecek kadar pirinç üretmeye başladı. Türkiye’nin yıllardır pirinci ithal ettiğini, bu nedenle de fiyatın yüksek olduğunu söyleyen Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, “Artık Türkiye’ye yetecek kadar pirincimiz var. 800 bin ton pirinç üretimi gerçekleşti. Bu yüzden de fiyatlarda yükselme olmaz” dedi.
‘Tüketici tepkisiz kalmamalı’
Sabah’tan Eylem Aktay’ın haberine göre,ULUSAL Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, baklagiller açısından iyi bir yıl yaşandığını belirterek, en avantajlı ürünün bu yıl buğday olduğunu söyledi. Arslan, “Yağışlar buğday rekoltesini olumlu etkiledi. Buğday fiyatları bu yıl düşer. En kötü ihtimalle geçen yılla aynı kalır. Bu yüzden de ekmek fiyatında artış yaşanmaz” dedi. Kırmızı mercimeğin yağışlardan dolayı çok zarar gördüğünü söyleyen Arslan, bu nedenle sadece iç piyasaya yeteceğini söyledi. Arslan, mercimek ve buğdayın fiyatlarında artış yaşanmayacağını nohut ve fasulyenin fiyatlarının ise yükseleceğini belirtti.
Et ve süt fiyatlarına müdahale edilecek
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturacaklarını, özellikle süt fiyatlarının mevsimsel dalgalanmalarından çiftçilerin olumsuz etkilenmemesi için çalışma yürüttüklerini söyledi. Eker, “Miras yoluyla arazi bölünmesini ortadan kaldıracağız” dedi.
‘Ülkemizde artık yeterli miktarda ürün var’
REİS Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis şöyle konuştu: Geçen yıla oranla yüzde 10’luk çeltik artışı yaşandı. Tekirdağ’dan, Gönen’den pirinçle ilgili çok iyi haberler alıyoruz. İthalat oranı çok düştü. Pirinç konusunda dünya fiyatlarıyla karşılaştırılma yapıldığında şu anda fiyat artışlarını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Yeterli ürün var çünkü. Zaten toplum da belli bir fiyatın üzerine çıktığında pirinci tüketmemeye başlıyor.