Raflarda inekten çok, arı sütü var- Arısız bal üretiyorlar…


Son günlerde tüm basın organlarında karşımıza çıkan bal reklamları dikkat çekerken uzmanlar tüketiciyi bu konuda uyarmaya devam ediyorlar.

Glikozdan şurup yaparak içine polen ve renk katarak,hiç arı olmadan bal üretildiğini öne süre uzmanlar “Bal bağışıklık sistemine büyük yarar sağlar.Fakat Arı ürünlerinin tedavi amaçlı kullanılması Apiterapi olarak algılanıyor.sahte bal,glikoz ve nışaşta kullanılmak suretiyle imal edilir.Bunun tesbiti ancak laboratuvar ortamında ortaya çıkarılır.Bakmakla anlaşılmaz.”diyorlar.

İNEK SÜTÜNDEN ÇOK ARI SÜTÜ RAFLARDA

Ansiklopedilere göre,Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir maddedir. Jel halinde akıcı kıvamda, kremsi-beyaz renktedir. Tadı ekşi ve kokusu keskin fenolik yapıdadır. Yoğunluğu 1.1 g/cm³ olup kısmen suda çözünebilmektedir. Memeli hayvanların memesinde oluşan süt ile ilgisi olmadığı halde yavru beslenmesinde kullanılması ve süte benzeyen görünümü sebebiyle Türkçe’de süt olarak adlandırılmakta diğer dillerde ise kraliyete ait jel  olarak adlandırılmaktadır.   Arı sütü ana arının besini olup, besin değeri oldukça yüksektir. Ana arı ve işçi arılar yumurtadan çıktıklarında aynı genetik yapıya sahip olmalarına rağmen, larva döneminde farklı oranda ve sürede arı sütüyle beslenmeleri yapılarının farklılaşmasına neden olmaktadır. Sadece 6 günlük bu farklı beslenme sonucunda ana arı hastalıklara direnç kazanmakta, günde kendi ağırlığının iki katı kadar (1500-3000) yumurta üretebilmekte ve 6 yıl kadar yaşamaktadır. Diğer işçi arılar ise kolay hastalanırlar, dişi oldukları halde yumurta bırakamazlar ve sadece 2 ay yaşarlar. İki birey arasındaki bu derece farklılaşma sadece arı sütü ile beslenmelerinden kaynaklanmaktadır.Arı sütü; yaklaşık %66 su, %14.5 karbonhidrat, %4.5 lipid, %13 aminoasit, B grubu vitaminlerinin tümüne ek olarak A, D, C, E vitaminleri, biyolojik aktif maddeler, önemli bazı mineral maddeler ve bir miktar da tespit edilemeyen maddeler içerir.

DİĞER HABERLER
Helal Gıda, Helal Kazanç Konferansı

Böyle az miktarda üretilen arı sütünün tüm dükkanların raflarında yer almasının mümkün olmadığına işaret eden uzmanlar “Tüketiciyi kandıran bu kanun tanımayan insanlarla bakanlığın ciddi mücadele vermesi gerekmektedir”dediler.

TANINMIŞ MARKALARDAN VAZGEÇMEYİN  

Bu konu ile ilgili demeç veren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da bal üreticilerinin hakkını korumanın yanı sıra insanların gerçek bal tüketmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Yılmaz, ”Aslında balın sahtesi olmaz. İnsanlar sahte yöntemlerle ürettikleri ürünü bal diye satıyor” dedi.

Vatandaşlara markalaşmış firmaların ürünlerini tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Cam kavanozda ambalajlanmış ürünleri tavsiye ediyoruz. Tercih edilen ürün ambalajında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izni, etiketi, garanti bandı ve ürünün özellikleri yazılı olmalıdır. Üretici firmaya ait her türlü bilgi bulunmalıdır ki şikayet  durumunda ürünün nerede üretildiği belli olsun.”


Haber Tarihi: 23 Şubat 2012. 18:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x