Ramazan ve yumurta


32315_383412091740486_421231199_n

 

Dyt. M. Turgay KÖSE

 

 

Anne sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.

 

Yeterli ve dengeli beslenmede, özellikle mental ve fiziki yönden hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir. Düşük enerji içeriğine karşın, birçok elzem besin öğesini yüksek oranda bulundurması nedeniyle “besleyici değeri yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda yumurtanın antibiyotik etkisi de vardır.

 

 

Tok tutma özelliğinden ötürü Ramazan ayında sıklıkla başvurulabilecek iyi kalitede protein kaynağı olan yumurtanın pişirilme şekline dikkat edilmelidir. Haşlama, menemen ve omlet şeklinde tüketimi önerilen yumurtanın pastırmalı veya sucuklu yenilmesi durumunda harareti artıracağı ve su içme ihtiyacı doğuracağı unutulmamalıdır.

 

 

Beslenmede kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmek gerekir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa, ideal vücut ağırlığını koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur. İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, şeker hastalığı vb. problemi olanların, farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet yumurta yemeleri önerilmektedir.

DİĞER HABERLER
Keskinoğlu Yatırım ve Yeniliklere Doymuyor…

Çocuklarda ve yetişkinlerde yumurta tüketimi ne olmalıdır?

http://www.youtube.com/watch?v=av2t89BmOyY


Haber Tarihi: 27 Haziran 2014. 10:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x