Ramazanda gıdaya zam yok, et ve süte indirim var
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’ndan tüketiciye müjde…
Ramazan ayında gıda ürünlerinde zam olmayacak. Tarım Bakanı Mehdi Eker de et fiyatlarında indirim yaşanacağını açıkladı.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Yönetim Kurulu Bakanı Şemsi Kopuz, Ramazan ayında gıda fiyatlarını artırmayacaklarını söyledi. Kopuz, “Bakliyat ürünlerinin bedellerinde artış oldu. Malum bu ürünlerin bir bölümünü ithalata bağımlıyız. Burada fiyat artışları Ramazan ile ilgili değil. Yine et, süt, yağ ve makarnanın fiyatları da stabil. Yani mübarek ayda ekstra bir zam olmayacak” diye konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, Et ve Süt Kurumu olarak ramazan ayında ürün fiyatlarında indirim öngördüklerini belirterek, “Kıymada yüzde 4, kuşbaşında da yüzde 2,2’lik indirim öngörüyoruz. Yeni satış fiyatları ramazan başında uygulamaya girecek” dedi.
10 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Şemsi Kopuz, bir basın toplantısı düzenleyerek, ramazan ayının gıda fiyatlarına ve kumanya sektörüne etkilerini değerlendirdi. Son senelerde stok kaygılarının ortadan kalktığını vurgulayan Kopuz, bu durumu tüketicinin her türden gıda ve içeceğe rahat bir şekilde elde etmesine bağladı. Türkiye’de gıda ve içecek üretiminin arttığına işaret eden Kopuz, “Ne mutlu; 75 milyonu, artı dünyanın her bir yanından gelen 30 milyonu doyuracak üretim yapıyoruz, 10 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz” dedi.
SPEKÜLATÖRLERE DİKKAT
Meyve ve sebzede rekoltelerin yeterli oranda olduğuna temas eden Kopuz, “Bu ürünlerde de fiyatlar normal. Ramazan ayında en çok tüketilen 30 meyve ve sebzeden yüzde 75’inde fiyatlar gerilemiş ya da aynı kalmıştır. 7-8 üründe de artış sınırlı olmuştur.” Kopuz, bu 7-8 ürünün artışında üretici ve imalatçının değil spekülatörlerin rol oynadığını dile getirdi.
HANGİ GIDALAR ARTTI?
TGDF olarak gıda ve içeceklere bu sene zam uygulamayacaklarını vaat eden Kopuz, ürünlerin fiyat oynamalarıyla ilgili şunları kaydetti: “Geçen seneden bu seneye pilavlık bulgurda yüzde 40, kuru fasulyede yüzde 15, kırmızı mercimekte yüzde 6 artış; nohutta yüzde 5 gerileme var. Fiyatlar pirinçte yüzde 18, makarnada yüzde 10, unda yüzde 6, danada yüzde 2, beyaz ette yüzde 5 artarken; kuzuda ve salçada aynı seviyede. Ton balığında yüzde 20, yumurtada yüzde 25 gerileme görülüyor. Süt ve süt ürünleri yüzde 7,60, sosis ve pastırmada yüzde 10-20, toz şeker yüzde 8, ayçicek yağı yüzde 4, meşrubat yüzde 2-4 artış ortaya koyuyor.”
100 BİN İFTAR ÇADIRI
Toplantıda gazetecilerin, “İftar çadırından toplumun ne kadarı yararlanıyor?” sorusuna Kopuz, “Gıda sektörü büyüyor, her Ramazan’dan evvel yüzde 15 büyüme kaydediyor. Bu fiyat artışları ile değil, tırmanan tüketim ile oluyor. Kumanyaların ve hediye çeklerinin de sektörün büyümesinde payı var. Halka çalışanlara yapılan yardımları unutmamak gerekiyor. Çadırların adedi 50-100 bin aralığında. Bunlar içinde belediyelere, sivil toplum örgütlerinin hatta hastanelerin açtığı çadırlar var” cevabını verdi.