Rekabet Kurumunun Gündeminde Zincir Marketlerin “Raf Bedeli” Var


Raf bedeli yüzünden zincir marketlere girememekten yakınan üreticinin şikayetlerini dinleyen Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, “Hem üretici hem perakendecinin önünü açacağız” diye konuştu.

 

Türkiye’nin nüfus yapısı paralelinde hızla büyüyen perakende sektörü mercek altına alındı. Geçtiğimiz günlerde önce zeytinyağı üreticileri, “Marketlerin raf bedeli olmasa ürünü yüzde 50 ucuza satarız” dedi.

 

Ardından bazı zincir marketler üreticiyi davet edip raf bedellerini masaya yatırdı. Hoşnutsuzluğun büyümesi üzerine bu defa Rekabet Kurumu harekete geçti. Büyük birleşme ve devralmaların yaşandığı perakende sektörünü mercek altına alan Rekabet Kurumu, Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Raporu için 30 üretici dernek ve 25 büyük perakendeci ile bir araya geldi. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın, sonuçlarını gazetemize değerlendirdiği rapor, sektörün önünü kapatmayacak ama sektörde olup bitenleri düzenleyecek kararlara sebep oldu.

 

Rapora göre üreticilerin yüzde 85’i ulusal zincirlerdeki raflara girmekte engelle karşılaştığını düşünüyor.Yüzde 80’i ise “Ürün listeleme bedeli” olarak adlandırılan raf bedellerinin, marketlere girişi imkânsız hale getirdiğine dikkat çekiyor.

 

Yine raporda yer verilen sonuçlara göre, ulusal zincirler arasında raf için müzakere gücü en yüksek perakendecinin Migros olduğunu dile getiriyor. “Migros’a girmek zor” diyen tedarikçilerin oranı yüzde 56.9 iken, Carrefoursa için yüzde 29.3, Tesco Kipa için ise yüzde 10.3 gibi büyük tedarikçi kesimi “rafta olamıyoruz” serzenişinde bulunuyor. İndirim marketleri arasında BİM, yüzde 55 ile ilk sırada yer alıyor. En çok sıkıntı yaşanan konu ise iskonto ve maliyetten bağımsız istenen bedeller olarak sıralandı.

DİĞER HABERLER
Rekabet başlıyor gaz ucuzlayacak

 

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, iki tarafın da önünü kapatmayacak kararlar için denetimin süreceğini söyledi.

 

ÜRÜNDE DE HAKİMİYET VAR

 

Üretici ile satıcı arasında yarış, bazı ürünlerde yoğunlaşıyor. Dondurulmuş gıda, kırmızı-beyaz et, genel gıda, kahvaltılık-bebek maması, süt ve süt ürünleri ile yumurta kategorisinde ilk 4 perakendecinin pazar payı aynı kategorideki ilk dört üreticinin toplam pazar payını geçiyor. Bir başka deyişle bu kategoriler perakendecinin pazarlık gücünün yüksek olduğu ürünler olarak ortaya çıkıyor.

 

Müdahale yok kontrol sürecek

 

Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Raporu’nu Türkiye Gazetesi’ne değerlendiren Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, “Sektörün önünü kapatmayacak ama sektörde olan bitenlerin farkında karar almamıza yol açacak bir rapor hazırlandı” dedi. Devralma ve satın almalara yoğunlaştıklarını da ifade eden Kaldırımcı, “Ombudsmanlık ve perakendeci ile üretici arasında anlaşmaların kuruma gönderilmesi gibi olguları nihai rapora almadık. Rekabet Kurumu sektörü artık an an takip ediyor. Birleşme devralmalarla ilgili daha yakın denetim içerisinde olacağız” dedi. Kurum bundan böyle basın yayın organlarındaki haberleri de bu gözle takip edecek. Kaldırımcı, perakendecilerin bir anlamda üreticinin patronu haline geldiğini belirterek, “Orta büyüklükte KOBİ, malınısatmak zorunda. Alışveriş merkezlerindeki raflar da sınırlı. Bu dengeyi gözeteceğiz” dedi.

DİĞER HABERLER
Tüketici Güven Endeksi, Mayıs 2017

 

Hem ağlarım hem satarım

 

Tedarikçiler organize perakendecilerle çalışırken, büyük bedeller ödemekten şikayet ediyor ama onlarsız da yapamıyor. Rapora göre tedarikçilerin organize perakendecilerle çalışma oranı hızla yükseliyor. Bu çalışma sırasında tedarikçilerin yüzde 61’i, “Bu çalışmadan memnun değilim” diyor. İndirim marketlerinde memnuniyetsizlik yüzde 35.4’e düşerken, yerel ve bölgesel zincirlerde şikayet yüzde 28.9, organize toptan zincirlerde yüzde 35.1 seviyesinde kalıyor. Tedarikçilerin diğer bir şikayeti de alacağından kaynaklanıyor. Üreticiler parasını, ulusal zincirlerden 82.3 gün, bakkal gibi geleneksel perakendecilerden ise 59 gün sonra alıyor.

/ Cenk Esen/Türkiye

 

 


Haber Tarihi: 25 Mayıs 2012. 17:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x