‘Rize şekeri’ için tarihi belli old
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çalı türündeki stevia adlı bitkiden sıfır kalorili şeker üretimiyle ilgili, “İnşallah gelecek yıl fiilen önemli bizi bağlayıcı bir engel olmaz ise üretimine başlayacağız. Vatandaşlara fidanları dağıtacağız ve tabii alım garantisi getireceğiz. Bu şekilde ‘Rize şekerinin (stevia) üretimi Rize’mizde başlamış olacak.” dedi.
Sütlüoğlu, ÇAYKUR yetkilileri ile birlikte, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, Arjantin’den getirilen fidelerle deneme amacıyla yetiştirilen ürünün bu yıl ikinci hasadını yaptı.
Hasat sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Sütlüoğlu, stevia bitkisinin şekerden 300-400 kat daha tatlı olduğunu, kalori değerinin ‘sıfır’ olduğunu ve 5 yıldır deneme üretimi gerçekleştirdiklerini, ürünün yılda iki kez hasat edildiğini, dekarda 4 ton ürün elde edildiğini ifade etti.
Stevia’nın, asrın bitkisi olarak adlandırıldığını ve insanların yeni yeni bunu tanıdığını ve pazarın büyüdüğünü kaydeden Sütlüoğlu, “Bizde deneme çalışmalarını yürüttük. Dünya yeni yeni tanırken bizde bu pazarda kendimize yer bulmak istedik. Fabrika kurma çalışmalarımız sürüyor. İnşallah gelecek yıl fiilen önemli bizi bağlayıcı bir engel olmaz ise üretimine başlayacağız. Vatandaşlara fidanları dağıtacağız ve tabii alım garantisi getireceğiz. Bu şekilde ‘Rize şekerinin’ (stevia) üretimi Rize’mizde başlamış olacak.” diye konuştu.
Rize şekerinin, ÇAYKUR olarak ilk önce kendi ürünlerinde kullanılacağını vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
“Piyasada çok hızla büyüyen soğuk çay Didi’de stevialı çeşitlerimiz var. Yine bizim bir markamız olan çay evlerinde stevialı ürünlerimiz var. Stevia esanslı Rize şekerinin kullanıldığı pasta ve keklerimiz var. Dondurma ve yaş pastamız var. Rize şekerini ÇAYKUR olarak ilk önce biz kullanacağız ve ihtiyacımız fazlasını dışarıya satacağız. Biz gelecekte stevia üretimi ve satışında dünyanın önemli aktörlerinden biri olmak istiyoruz. Dünya pazarında önemli bir aktör olmak istiyoruz. Başlangıç elbette hızlı olmayacaktır.”
Önlerini görerek, bu işi öğrenerek ve üreticiye öğreterek sağlıklı bir şekilde büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Sütlüoğlu, “Çay kadar kolay değil. Üreticinin elinin toprağa değmesi gerekiyor. Yorucu bir iş olacak. Üreticilerimiz bunu bilerek bahçeye girmeli ve dikimi ve kesimi ile ilgilenmeli.” şeklinde konuştu.
Bitkiye, Rize şekeri adını verdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’ye son gelişinde birlikte bitkinin hasadını yaptıklarını anımsatan Sütlüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de gelişmeleri yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA