Rusya’da ‘helal’fuarı
Rusya’da yaşayan Müslüman sayısı son dönemde, Orta Asya, Kafkasya, Türkiye ve nüfusu ağırlıklı olarak Müslüman olan diğer ülkelerden göçmenler sayesinde yükseliyor. Dolayısıyla Rusya’da da İslami geleneklere bağlı kalan Müslümanlar arasında helal ürünlere talep sürekli artıyor. Helal ürünler ve hizmetler endüstrisi giderek gelişiyor. Gelişme, Rusya’nın ‘helal’ piyasasına yabancı şirketlerin celbedilmesi sayesinde de sağlanıyor. Bu bağlamda, Moskova’da IV. Uluslararası Helal Fuarı’nın düzenlenmesi, İslami kurallara göre üretilen mallar için mevcut talebe bir yanıt oldu.
Misafirlere ve katılımcılara kapılarını dün açan fuar, helal endüstrisinin Rusyalı ve yabancı temsilcilerinin buluştuğu, çeşitli konularda seminerlerin ve toplantıların yapıldığı, helal ürünlerin üretim, standardizasyon ve belgelendirme alanında deneyimlerin paylaşıldığı bir yere dönüştü. Fuar, 16 Haziran Pazar gününe kadar çalışacak. Moskovalılar İslam tarzı elbiseleri satın alabilecek, katılımcı ülkelerin mutfağından helal yemekleri tadabilecekler.
Rusya Devlet Duması Milliyetler Komitesi Başkanı, Moscow Halal Expo 2013 Organizasyon Komitesi’ne gönderdiği mektubunda, fuarın katılımcılarını, misafirlerini ve düzenleyicilerini selamlayarak, “Rusya’nın Müslüman topluluğu, dinlerarası ve halklar arası diyalogun gelişmesine, ülke halklarının birleşmesine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Moskova sakinleri ve misafirleri arasında büyük rağbet gören Moskova Uluslararası Helal Fuarı, buna en güzel örnektir.” sözlerine yer verdi. Başkan, ayrıca, fuarın eğitim ve insani yardım faaliyetlerinde ve çok uluslu Rusya’da ilişkilerin uyumunda ve birliğin güçlendirilmesinde olan rolüne vurgu yaptı.
Ön belirlemelere göre açılış günü olan 13 Haziran’da Helal Fuarı’nı 1000’den fazla kişi ziyaret etti. Moscow Halal Expo’nun açılış törenine ve iş programlarına, İslami finans alanının ve helal endüstrisinin onlarca önde gelen uzmanı ve çeşitli ülkelerden yaklaşık 20 heyet katıldı. Aralarında Türkiye’den Mevlana Kalkınma Ajansı da vardı.
Ajans temsilcileri Arif Köseoğlu ve Turgut Yokuş, Rusya’nın Sesi radyosuna, fuarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Turgut Yokuş, “Geçen sene İstanbul’da helal gıda fuarı vardı, organizasyon komitesindeki arkadaşımızdan Moskova Helal Fuarı hakkında öğrenip buraya geldik.” dedi.
Arif Köseoğlu ise, “Türkiye’nin mutfağı ve tahıl ambarı olan Konya Karaman bölgesindeki helal gıdasının firmalarını tanıtmak için geldik. İlk dış fuarımızı, ajans ve bölge olarak buraya gerçekleştirdik. Ama bundan sonra sektörüyle ilgili başka ülkelerdeki başka fuarlara da katılmayı düşünüyoruz. Rusya ile şimdi de çalışıyoruz. Türkiye bu sezon Rus tahılının en büyük alıcısı oldu. Bölgemizde çok sayıda un firması var. Bunların bazıları da ihracat için Rusya’dan buğday almaktadır. Buğdayı Rusya’dan alıp kendi buğdayımızla karıştırıyorlar kaliteli ürünü elde etmek için. Sonra Irak, İran, Orta Doğu’ya gönderiyoruz. Bölgemizdeki firmaların Rusya pazarında önceikli olarak taze et ve et ürünleri, yaş meyve ve sebze ile şeker ve şekerli ürünler alanında ticaret yapma imkanları olabilir. Elma, kiraz gibi lider olduğumuz ürünler burada geniş pazar bulabilir. Ayrıca bölgemizdeki helal gıda sertifakalı firmalarımızın sayısı gün geçtikçe sayısı artmaktadır. Bu gelişme de firmalarımızın yeni pazarlara sağlıklı ve güvenli ürünlerle açılmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Turgut Yokuş, “Karaman bölgemiz de Rusya’nın bazı firmalarına ihracat yapıyor. Bisküvi, çikolata, gofret gibi. Ama yine de gelişmesi gerekiyor.” diye ekledi.
Mevlana Kalkınma Ajansı’nın temsilcileri, gelecek sene Moskova’ya, işbirliği yaptıkları şirketleri de getirmeyi ve ürünlerini tanıtmayı düşündüklerini söyledi. Ayrıca RTİB’i ve kültür programı kapsamında Kızıl Meydan’ı da ziyaret etmeyi planlıyorlar.
Organizatörler, bir sonraki Moscow Halal Expo hazırlıklarında Türk yönünün geliştirilmesine özel bir önem vereceklerini söyledi. Fuar, haftasonu günleri de aktif bir şekilde çalışacak. Fuar kapsamında Müslüman Gençlik Forumu, İslam Tarzı Festivali ve Müslüman Halkları Ulusal Mutfak Festivali’nin düzenlenmesi bekleniyor.
Tatiyana Şuvalova
© The Voice of Russia
Helal Rusya’nın hoşuna gidiyor
Son bir kaç yıl içinde Rusya’da Helal ürünlere olan ilgi istikrarlı bir şekilde artıyor. Her geçen yıl üreticiler ve tüketiciler tarafından bu alana daha fazla dikkat ediliyor. Buna sadece gıda değil, İslam normları ve prensiplerine göre faaliyet sürdüren hizmet ve mali alanlar da dahil.
Artan arz ve talep sonucunda Rusya Müftüler Meclisi ekonomi kanadı tarafından helal endüstrisini Rusya’yı diğer İslam dünyası ülkeleri ile aynı seviyeye getirecek ve Rus müslümanlarının sadece helal üretimin artması eğilimini değil, İslam dünyası ülkeleri ile ticari-yatırım bağlarının da geliştirilmesini sağlamaya yönelik uluslararası seviyede bir kuruluş meydana getirilmesi kararı alındı.
Moskova Uluslararası Helal Fuarı’nın amaçları: Rusya ve Türkiye de dahil İslam dünyası ülkeleri ile iş bağlantılarının pekiştirilmesi, İslam finansmanının Rusya Federasyonu’nunda gelişmesi ve deneyim paylaşımı ve İslam kültürü ve İslam hakkında bilgi yayılması. Türkiye’nin Rusya’nın kilit ticari partnerlerinden biri olduğu dikkate alındığında Türk şirketlerinin fuara katılımcıları büyük bir potansiyele sahip. Bundan sonraki Moscow Halal Expo fuarının hazırlanmasında bu alana özel bir dikkat sarfedilecek.
İlk Helal fuarı 2010 haziranında Crocus-Expo Fuar merkezinde 1. Moskova Uluslararası Helal Fuarı 2010 adı altında yapıldı ve hem fuar katılımcıları hem de ziyaretçileri açısından başarılı oldu. O tarihten bu yana Moscow Halal Expo her yıl düzenlenen bir etkinlik haline geldi, her yıl katılımcı sayısı önemli ölçüde artıyor.
Moscow Halal Business Forum ve İslam Finansman ve Yatırım Forumu koordinatörü Albert Hamatşin, Rusya’nın Sesi’ne verdiği röportajda fuara türk firmaları yanı sıra münferit kişilerin de katılacağını söyledi. Mevlana Kalkınma Ajansı bir stand ile katılımda bulunacak. Ajans tarafından yatırım dalında ve fuar sırasında yapılacak iş forumunda Konya yöresinde Helal potansiyelinin gelişme imkanları (turizm dahil) konusunda bir sunum yapılacak.
Rusya ve Türkiye arasında ticari-ekonomik ilişkiler alanında faaliyet sürdüren yeni bir şirket olan Akross Group’un katılımı bekleniyor. Akross Group şirketinin misyonu karşılıklı faydaya dayalı ilişkilerin artırılmasına, işbirliği altyapısının geliştirilmesine yönelik bir platform kurulması. Bu platform Rus ve Türk girişimciliğinin ekonomik ve sosyal gelişmesine yardım etmeyi hedefliyor.
Fuar programında 2. Müslüman Gençlik forumu düzenlenecek. Bu forumda aktif sivil etkinliklere katılan müslüman gençliği değişik projelerin gerçekleştirilmesi konusunda görüş alışverişi yapacak, deneyimlerini paylaşacak, aile kurulması, çocukları eğitilmesi vesaire gibi konularda Rus ümmetinin yaşadığı sorunları ele alacaklar. 2. İslam Stili Festivali ve 2. Müslüman Halkları Milli Mutfak Festivali’nde ziyaretçiler İslam stilindeki yeni akımları görebilecek, milli mutfak lezzetlerinin tadına bakabilecek, İslam sanatının renk ve bezeme zenginliklerini değerlendirebilecekler.
Böylece Moskova Uluslararası Helal Fuarı Rus helal piyasasının uluslararası yatırım ve işbirliği için potansiyelini teyid eden önemli bir etkinlik haline dönüşüyor.