Rusya’dan AB’ye yaptırımlar:Polonya menşei sebze ve meyvelerin ithalatına yasak


564740_10151948357320646_1551105492_n

 

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi Rosselhoznadzor Genel Müdürü Aleksey Alekseyenko, Ria Novosti Haber Ajansı’na verdiği demeçte, Polonya’dan meyve ve sebze ithalatına 1 Ağustos’tan itibaren yasak getirileceğini belirtti.

 

Alekseyenko, ajans muhabirine yaptığı açıklamada, ‘‘Polonya’dan Rusya Federasyonu’na getirilen tüm meyve ve sebzelerin ithalatında kısıtlamaya gidilmesine karar vermiş bulunmaktayız. Söz konusu karar, karantina altına alınacak olan ürünlerin tespiti ve sertifikalar konusunda defalarca kez yapılan kural ihlalleri sebebiyle alınmıştır’’ dedi.

 

Bilindiği üzere Alekseyenko, dün itibariyle yaptığı açıklamada da karantina ile ilgili bir takım ihlallerden ötürü Polonya’dan beyaz lahana ithalatına bu hafta yasak getirilebileceğini söylemişti.

 

Polonya Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk 6 ayı itibariyle bu ülkeden Rusya’ya yapılan ihracat %7,7 oranında (yaklaşık 5 milyar dolar) gerilerken, tarım ürünleri ihracatında yaşanan azalma ise %17,6 oldu. Polonya’dan Rusya’ya ihraç edilen elma, armut ve domates gibi meyve ve sebzelerin miktarlarında çok büyük bir düşüş yaşanıyor.

 

Rusya, 29 Temmuz’da aldığı kararla Ukrayna’dan ithal edilen meyve, sebze ve balık konservelerine de yasak getirmişti. İlgili karar, tıpkı Polonya örneğinde olduğu gibi uzun zamandır devam eden ürün sağlığı ihlalleri sebebiyle alındı.

DİĞER HABERLER
Yoksulluk sınırı açıklandı

 

 

Rusya’dan Yaptırımlara İlk Misilleme

 

Rusya, Avrupa Birliği ve Amerika’nın yeni yaptırımlarını açıklamasından bir gün sonra Polonya’dan taze meyve-sebze ithalatını durdurdu.

 

Amerika ve AB, Rusya’yı Ukrayna krizini kışkırtmakla suçluyor. Rusya ayrıca, Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara uzun menzilli hava savunma füzeleri vererek geçen hafta 200’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Malezya yolcu uçağının düşmesine neden olmakla suçlanıyor.

 

Moskova, misilleme olduğu tahmin edilen bu ithalat yasağını 28 üyeli Avrupa Birliği’nin tamamına genişletme tehdidinde bulundu.

 

Moskova’nın ithalat yasağına hedef olan Polonya da Rusya’ya yaptırımların arttırılması çağrısında bulunuyordu.

 

Önceki gün AB ve Amerika’nın açıkladığı yeni yaptırımlar Rusya’nın enerji, savunma ve maliye sektörlerini hedef alıyor. Yaptırım kararını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı, atılan adımları “yıkıcı ve öngörüsüz” diye niteledi. Washington’u “gösterişçi ve yargıcı” davranmakla suçlayan bakanlık, yaptırım kararlarının Amerika-Rusya ilişkilerini daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu.

 

Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı son yaptırımlar, Soğuk Savaş’tan bu yana atılan en sert adımlar oldu. Yaptırımların Rus ekonomisini zayıflatmayı amaçladığı ve şimdiden geriletmeye başladığı bildiriliyor. Amerikalı yetkililer, son yaptırımlardan Rusya’nın bankacılık sektörünün yüzde 30’unun etkilenebileceğini belirtiyor. Ayrıca Rus şirketlerini hedef alan ihracat ve ticaret yasakları da bulunuyor.

DİĞER HABERLER
Coccidiosis'ten Korunmada Doğal Konsept (*)

 

Yaptırımlar ayrıca sekiz Rus yetkiliyi hedef alıyor. Avrupa Birliği bu kişilerden üçünün Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın kişiler olduğunu açıkladı. Listedeki kişilerin isimleri, bu hafta sonuna doğru açıklanacak ve yaptırımlar derhal yürürlüğe girecek.

 

Öte yandan Malezya uçağının düştüğü alana girmeye çalışan uluslararası denetçiler, dün ayrılıkçı milisler tarafından geri çevrildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü’ne bağlı denetçiler, enkaz alanında incelemeler yapacak ve diğer kayıp yolcuların cesetlerini arayacaktı.

 

Ukraynalı yetkililer, Rusya yanlısı ayrılıkçıların Batılı denetçileri uzak tutmak amacıyla enkaz alanını mayınladığını iddia ediyor.

 

RusyanınSesi


Haber Tarihi: 31 Temmuz 2014. 17:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x