Sağlıklı atıştırmalığın liderleri Antalya’da bir araya geldi
Sağlıklı atıştırmalığın liderleri, 34’üncü Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi için Antalya’da bir araya geldi
- Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi, 61 farklı ülkeden gelen yaklaşık 1000 katılımcıya Antalya’da ev sahipliği yapıyor.
- Kongre öncesi düzenlenen toplantıda konuşan INC Başkanı Giles Hacking, Türkiye’nin sahip olduğu üretim hacmi ve ürün çeşitliliğiyle sektörün vazgeçilmez üreticilerinden biri olduğunu ifade etti.
- INC İcra Direktörü Goretti Guasch ise INC verileri kapsamında kabuklu yemiş tedarik değerinin 2014 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 oranında büyüyerek 33,7 milyar dolara geldiğini; kuru meyve pazarının ise 2013’ten 2014’e yüzde 5 oranında büyüme kaydederek 7,4 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını belirtti.
- INC İcra Kurulu Üyesi ve Kongre Başkanı Cüneyd Zapsu da Türkiye’nin kabuklu yemiş sektöründe ABD’nin ardından dünyanın en büyük üreticisi olduğunu söyledi.
Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi’nin (INC) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği kongreye bu yıl Antalya ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 22 – 24 Mayıs 2015 tarihleri arasında 34’üncüsü düzenlenen Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi, Burkina Faso’dan Kore’ye, Malawi’den Meksika’ya 61 farklı ülkeden gelen yaklaşık 1000 delegenin katılımı ile sektörün en büyük buluşması olma özelliği taşıyor. Sektörün önde gelen üreticilerinin sektördeki dinamikleri, sorunları ve yenilikleri ele aldığı 34. Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi’nde katılımcılar aynı zamanda yeni iş birlikleri yaratma fırsatı da buluyor.
Türkiye, sektörün vazgeçilmezi
Kongre öncesinde düzenlenen toplantıda konuşma yapan INC Başkanı Giles Hacking, Türk üreticilerin dolayısıyla Türkiye’nin INC’nin büyük bir parçası olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtirken, “INC ailesi olarak kongreyi Türkiye’de gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin sahip olduğu üretim hacmi ve ürün çeşitliliğiyle sektörün vazgeçilmez üreticilerinden biri olduğuna dikkat çeken Hacking, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve pazarında faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 70’nin INC üyesi. Üyelerimiz 40 milyar dolarlık bir pazarı temsil ediyor. INC olarak, kabuklu yemiş ve kuru meyve tüketiminin artırılması için her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Bugün Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu kongrede, sektörün geleceğine katkı sağlayacak önemli sonuçların alınacağına inanıyorum.”
Dünya ekonomisine yön veren pek çok önemli ismi bir araya getiren kongrenin açılış konuşmasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yapacağını belirten Giles Hacking, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu’nun da kongrenin son gününde katılım sağlayacağını söyledi. Öte yandan INC İcra Kurulu Üyesi ve Kongre Başkanı Cüneyd Zapsu moderatörlüğünde Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent ve Chobani Yoğurtları’nın kurucusu Hamdi Ulukaya ile birlikte “CEO’larla Sohbet” adında bir de oturum düzenlenecek. 40’dan fazla konuşmacı üç gün boyunca sektör hakkında bilgi paylaşımında bulunacak.
Pazar 40 milyar doları aştı
INC İcra Direktörü Goretti Guasch gerçekleşen toplantıda INC verileri kapsamında kabuklu yemiş pazarının 2014 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 oranında büyüyerek 33,7 milyar dolarlık tedarik değerine ulaştığını belirtti. Kuru meyve pazarının ise 2013’ten 2014’e yüzde 5 oranında büyüme kaydederek 7,4 milyar dolarlık bir değere ulaştığını söyleyen Guasch, INC araştırmasına dahil olmayan şirketlerin oluşturduğu bölüm ile birlikte dünya çapında 40 milyar doları aşan kabuklu yemiş ve kuru meyve pazarı olduğunu düşündüklerini belirtti.
Goretti Guasch, Ürün bazında bademin 8,3 milyar dolar, fıstığın 7,3 milyar dolar, cevizin 6,4 milyar dolar, kajunun 4,6 milyar dolar ve fındığın da 3,7 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu söyledi.
Birlik olarak kabuklu yemiş ve kuru meyve tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak üzere bilim adamları ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen INC İcra Direktörü Goretti Guasch, bu bilgileri daha fazla kişiye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Guasch şunları söyledi:
“Dünya ekonomisine 2 trilyon dolar zarar verdiği tahmin edilen ve her geçen gün daha fazla insanı etkisi altına alan obezite ile olan savaşta, kuru meyve ve kabuklu yemişlerin çok önemli rol oynadığı bugüne kadar yapılan pek çok bilimsel araştırma ile kanıtlandı. En sağlıklı atıştırmalık olarak kabul edilen, kabuklu yemiş ve kuru meyve tüketimi, başta obezite olmak üzere kalp krizi, diyabet ve kanser gibi rahatsızlıkların önlenmesinde ve tedavisine büyük katkı sağlıyor. Biz de kabuklu yemiş ve kuru meyvelerin insan sağlığına faydaları konusunda araştırma yapan bilim insanlarını teşvik etmek için her yıl 300 bin Euro olarak ayırdığımız fonu bu yıl 500 bin Euro’ya çıkardık. Bu yılın kazanan araştırmasını da kongrenin kapanış gününde açıklayacağız.”
Zapsu: Türkiye, dünyanın en büyük ikinci üreticisiTürkiye’nin kabuklu yemiş sektöründe ABD’nin ardından dünyanın en büyük üreticisi olduğunu belirten INC İcra Kurulu Üyesi ve Kongre Başkanı Cüneyd Zapsu, Türkiye’nin sadece dünyanın en büyük fındık üreticisi olmadığını aynı zamanda kuru meyve üretiminde de lider üretici ülke konumunda olduğunu söyledi. Zapsu, “Türkiye’nin hem iç hem de dış pazarda değerlendirmesi gereken pek çok fırsat bulunuyor.
INC’nin açıkladığı rapora göre Türkiye olarak, 2014-2015 döneminde gerçekleştirdiğimiz 336 bin tonluk kabuklu yemiş üretimi ile dünyanın en büyük ikinci üretici ülkesi olduk. Aynı dönemde gerçekleştirdiğimiz 406 milyon tonluk üretimle de dünyanın en büyük kuru meyve üreticisi olduk.
Yapılacak yatırımlarla hem üretimdeki verimliliğin artırılması hem de Türkiye’nin daha fazla ihracat pazarına açılması gerekiyor” dedi.
Türkiye’nin 240 bin tonluk üretim kapasitesiyle, dünya fındık üretiminin yüzde 71’ini temsil ettiğini,163 bin ton fındık ihracı ile dünya fındık ihracatçıları arasında yüzde 66’lık bir pay ile lider
olduğunu belirten Cüneyd Zapsu, Türkiye’de kuru meyve pazarındaki liderliklerden de örnek verdi. Zapsu, “Son 10 yılda üretimi yüzde 35 oranında artan kuru üzümde de lider üretici Türkiye. 328 bin ton ile dünya kuru üzüm üretiminde yüzde 24’lük bir paya sahip olan Türkiye, ihracatını da yüzde 18 oranında artırarak 216 bin tona ulaştırdı. Ayrıca 109 bin ton ile 2013 yılında dünyadaki
kayısı ihracatının da yüzde 81’ini ülke olarak temsil ettik ve bildiğiniz gibi Türkiye, aynı zamanda dünyanın en çok kayısı tüketen ülkesi. 70 bin tonluk yıllık üretim kapasitesiyle dünyadaki kuru incir üretiminin yüzde 56’sını da ülke olarak biz temsil ediyoruz. Küresel kuru incir ihracatında da yüzde 64’lük bir paya sahip olsak da en az kuru incir tüketen ülkelerden biri olmamız dikkat çeken noktalar arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.