Sağlıklı ve dengeli beslenme için tavuk şart!


31392650

 

 

DİDEM SEYMEN

 
Önemli bir besin kaynağı olan tavuk, içerdiği protein ile insan sağlığında önemli bir rol oynar. Zayıflamak isteyenlerin de tercih ettiği tavuk eti, büyüme ve gelişmeyi destekleyici özelliği ile çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır

 
Izgara, haşlama, fırında, poşet, sote, kızartma… Her pişirme tekniğine uyan, baharatlarla, sebzelerle mükemmel uyum sağlayabilen tavuk; sofralarımızı süsleyen çok yönlü bir besin. Uzmanlar; farklı vitaminlere sahip olan tavuğun nasıl tüketileceğini, pişirme yöntemlerini ve vitamin kaybını önlemenin yollarını anlattı:

 
Protein açısından zengin olan tavuğun yaklaşık 120 gramı, günlük protein ihtiyacının yüzde 67.6’sını karşılar.

 
YAŞLILAR İÇİN ÖNEMLİ

 
Özellikle az yağ tüketerek protein gereksinimini karşılamak isteyenler için, derisiz yendiğinde doğru seçimdir. Yağsız bonfile yerine derisiz tavuk göğsü yiyerek hayvansal yağ alımınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz.

 

Kemik sağlığı için de önemli olan protein, özellikle yaşlılarda doğru kaynaklardan muhakkak karşılanmalıdır.
Tavuk, kansere karşı koruyucu besinsel içeriğe sahiptir. DNA yapısında bulunan niasin yetersizliğinde genetik yapı bozularak kanser riski artabilir. Çok iyi bir B vitamini kaynağı olan tavuğun 120 gramında yüzde 72 kadar niasin vardır, ki bu da kanser riskini azaltır.

 
Sağlık için elzem elementlerden olan selenyum açısından zengin olan tavuk, pek çok metabolik faaliyetin gerçekleşmesinden sorumludur.

DİĞER HABERLER
Yeni dönem bugün başlıyor

 
Tiroid fonksiyonları, antioksidan koruma sistemi ve bağışıklık sisteminde selenyumun etkisi büyüktür. Öte yandan çalışmalar göstermiştir ki; kanser ve selenyum oranları arasında zıt korelasyon vardır, yani ne kadar çok selenyum, o kadar azalmış kanser riskidir. 120 gram kadar tavukla, günlük selenyum ihtiyacının yüzde 40’ı karşılanabilmektedir.

 
Tavuk, kan şekeri dengesiz gidenler için doğru alternatiftir.

 
Niasinin, yediklerimizin enerjiye dönüşebilmesinde önemli rol oynar. Öte yandan kan şekeri kontrolü için gereklidir, bu da kan şekeri dengesiz olanlar için tavuğu doğru bir kaynak yapmaktadır.

 

 

EN DEĞERLİ ET PROTEİNİ

 

 

Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşır. Beyaz et; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdır. A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir.

 

Tavuk, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir.

 
Tavukta da bulunan proteinler; hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir görev görür.

 

259307

 

HANGİ ORTAMDA SAKLANMALI?

 

 

Etin, pişirme esnasında iç sıcaklığının 70 derece üstüne çıkması, mikropların ölmesi bakımından gereklidir. Pişirilen tavuk eti, oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir. Ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır. Tavuk eti ve et içeren yemekler, dışarıdan karışacak mikropların üremesi için uygun bir ortamdır. Genel anlamda protein değeri yüksek olan besinler, bakterilerin üremesi için çok daha uygun yiyeceklerdir. O nedenle protein değeri yüksek olan tavuk eti, iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

DİĞER HABERLER
Cargill'den Turyağ fabrikasının çatılarına güneş panelleri

 
PRATİK ÖNERİLER…

 

En önemli nokta; çiğ tavuğun kesinlikle diğer besinlerle (özellikle de çiğ servis edilecek yemeklerle) temas etmemesidir.

Tavuğunuzu yıkadıktan sonra kullandığınız tüm malzemeleri ve elinizi özenle yıkamalısınız.

Tavuğu marine edecekseniz muhakkak buzdolabında bekletin.

Donmuş tavuğunuzu mutlaka buzdolabında çözün ve altına su damlatmayacak bir tabak yerleştirin.

 

 

ORTA SICAKLIKTA PİŞİRİLMELİ

 

Beyaz etler, sığır ve koyuna göre daha az yağ içerir. Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür. Özellikle tavuk eti, en yağsız et olarak görülebilir.

 

Protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Bu nedenle kırmızı et yerine beyaz et tüketimine öncelik tanınması, kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Derilerinin yenilmemesi koşulu ile özellikle tavuk eti en yağsız et sınıfında yer aldıklarından çok daha sağlıklıdır.

 

Etler hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin, hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmelidir. Aksi takdirde çok yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olmaktadır.

 

Pişirme etin sindirimini kolaylaştırır, lezzetini artırır. Haşlama ve ızgara yapılarak pişirilen tavuk etinin sindirimi, yağda kızarmış haline nazaran daha kolaydır.

DİĞER HABERLER
İzzet Baysal Sosyal Sorumluluk Ödülü

 

Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez tüketmeye özen gösterin.

 

 

KİMLER YERKEN DİKKAT ETMELİ?

 
Böbrek hastaları ya da gut hastaları; tüm pürinden zengin besinleri olduğu gibi tavuğu da dikkatli tüketmelidirler. Tavukta doğal olarak bulunan pürin, sağlıklı bireyler için riskli değildir çünkü doğal olarak vücuttan atılır.

SABAH


Haber Tarihi: 23 Kasım 2013. 10:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x