‘Sahte organik’te ceza 10 bin TL
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na organik ürünlerle ilgili yapılan şikâyetlerin başında pahalılık gelirken, ürünün organik olduğunun nasıl anlaşılacağı en fazla yöneltilen soru oldu.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, organik ürünün, özel kontrollü ve sertifikalı bir üretim sistemi olması nedeniyle belli bir maliyeti var ve bu da fiyata yansıyor. Organik tarım kontrollü ve sertifikalı bir üretim sistemi. Ürünün etiket bilgilerinde ürünün kime ait olduğu belirtilirken, yurt içinde üretilerek pazarlanan organik ürünlerin üzerinde organik ürün logosu kullanılıyor.
Organikte hedef yüzde 3…
Ambalajlı ürünlerde yönetmeliğin adı, yetkilendirilmiş kuruluşun adı, logosu, kod numarası, organik ürün logosu ve ürün sertifika numarasının bulunması gerekiyor. Tüketicinin, dökme olarak satılan sebze meyve başta olmak üzere alacağı ürünün sertifikasını sormaları öneriliyor. Yetkililer, ürünlerini organik olmadığı halde, organik gibi göstererek satan kişi veya şirketlere 10 bin lira para cezası uygulandığını bildirdi. Toplam tarım alanları içerisinde organik tarımın payının yüzde 3’e çıkarılması hedefleniyor.
Eylem planı hazırlanacak Ayrıca, organik tarımda eylem planı oluşturulması, mevzuatın uluslararası mevzuatlarla uyumlu hale getirilmesi, organik tarım faaliyeti yürüten üretici, işletmeci ve pazarlamacılara yönelik eğitimler düzenlenmesi, organik tarımda tüketici bilincini oluşturmak üzere eğitim yayım faaliyetleri yürütülmesi planlanıyor./Milliyet