Sait KOCA “Beyaz Et Sektörü Büyüyor”
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, dünyada ham madde krizi yaşandığını, maliyetlerin çok yükseldiğini belirterek, “İç piyasayı hala kolluyoruz, fiyatlar çok sembolik, mümkün olduğunca zam yapmamaya çalışıyoruz” dedi.Koca, beyaz et sektörünün büyümeye devam ettiğini, yıl sonunda büyüme oranının yüzde 8 ile 10 arasında gerçekleşmesini umduklarını söyledi.
Sektörde yaşanan gelişmelerin yıl içindeki hedeflerin gerçekleşeceğini gösterdiğini belirten Koca, “İhracat konusu başka mecralara döndü. Tavuk eti ihracatı başka ürünlerin ihracatı gibi değil. Karşılıklı anlaşmalar ve ikili onaylarla oluşan bir sistem, tamamen hükümetler arası anlaşmalar” diye konuştu. Suudi Arabistan’a ihracat konusunda protokol sorununu aştıklarını belirten Koca, şöyle devam etti:”Ama mal yollayamıyoruz. İkili protokolün yanında protokolün şartlarının yerine getirilmesi de önemli. Avrupa Birliği (AB) çalışmalarımız durdu. Biz de Çin, Japonya ve Filipinler’e çalışmalarımızı başlattık. Bunlar çok ciddi pazarlar. Çin’e tavuk ayağı satıyoruz. En büyük pazar Çin fakat malımız Çin’e gitmiyor. Honkong’a gidiyor, dolambaçlı yollardan oraya ulaşıyor çünkü bizim ikili anlaşmamız yok. Japonya pazarını da açmak istiyoruz ama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın protokollerini bekliyoruz.”
İRAN VE IRAK’A İHRACAT
Bazı ülkelerle firma bazlı anlaşmalar bulunduğunu ifade eden Koca, firmaların onayıyla ihracatın gerçekleştiğini anlattı.Koca, aynı yöntemle İran’a ihracata başladıklarını kaydederek, “Türkiye’de günde 4 milyon hayvan kesiliyor. Yılda 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretiyoruz, yüzde 15-16’sı gibi, 250-260 bin ton ihracat bekliyoruz. Şu anda geçen seneki rakamı 8 ayda yakalamış durumdayız. Türkiye’de 250 bin ton 15 yıl önce bizim toplam üretimimizdi. Şu anda ihracatta mucizeler yaratıyoruz” şeklinde konuştu.Irak ve İran’a sevkiyat yaptıklarını aktaran Koca, Çin, Japonya ve AB ülkelerine açılmaya çalıştıklarını söyledi.
İran’a çok hızlı ihracat bulunduğunu ama uzun soluklu bir pazar olup olmayacağı konusunda endişeleri bulunduğunu ifade eden Koca, şöyle konuştu:”Pazarlayacağımız ülke sayısını artırmaya çalışıyoruz. Herhangi bir krizde sorun yaşamamak için bunu yapıyoruz. Mutlaka yeni pazarlar yaratmak konumundayız. İran çok mal istiyor ama tahsilatla ilgili sıkıntılarımız oluyor. Sektörümüz peşin satan bir sektör, ambargo nedeniyle para giriş çıkışı sıkıntı yaratıyor. İran, artık Merkez Bankası’nın dışında döviz hareketine izin vermiyor.Önümüzde uzun soluklu bir pazar olarak göremiyoruz. Uzun soluklu ihtiyaçları var çünkü üretimleri Türkiye’den fazla durumdayken şuan yarı yarıya düştü. Libya’da belirli rakamlara ulaşmıştık. Oranın da rakamları düştü. Artık yavaş yavaş Avrupa’ya dönmeye başladılar.”
BEYAZ ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Ramazan ayının ardından beyaz et fiyatlarına zam yaptıklarını hatırlatan Koca, Türkiye’deki fiyat artışını minimum düzeyde tuttuklarını anlattı.”Dünyada büyük bir ham madde krizi yaşanıyor, maliyetler çok yükseldi, yükselmeye de devam ediyor” diyen Koca, sözlerini şöyle tamamladı:”Ramazanda zam yapmadık, ramazanın ardından yaptık ki ‘ramazanı bahane ediyorlar’ demesinler istedik. İç piyasayı hala kolluyoruz, fiyatlar çok sembolik, mümkün olduğunca zam yapmamaya çalışıyoruz. Soya fasulyesi ve küspesindeki gümrük vergileri düşürüldü, devletin bize desteği oldu. 400 dolara aldığımız ürünler 800 dolara alınmaya başlandı. Ay çiçeği küspesi 200 dolarken şu an 450 dolar. İç piyasayı hala kolluyoruz. İç piyasadaki fiyatlar çok sembolik ve alternatif ürünlerle karşılaştırıldığında çok uygun olduğu görülebilir.Mümkün olduğunca zam yapmamaya çalışıyoruz.”/bolugundem
Ben bu maliyet hesaplarının içinden çıkamıyorum doğrusu.
Soya fasulyesini halletmiş beyefendiler o tamam.
Ay çiçeği küspesi bolluğu var Türkiye’de??
200 Dolarken 450 dolar oldu diyor.
Nerede?
speks 32
350 $/TON şu anda piyasada var hem de tüccarda.
Fabrika fiyatları daha da aşağıda.
Beyefendi alırsa yüklü miktarda temin ederiz.
Sait Koca beyefendi ayçiçek küspesini pahalı ithal ediyor.
Yerlisi var. Yerli malı kullanmalı.
Değil mi?