Salgın Hastalık Raporları Dikkate Alınmıyor
Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Ülkemizde son dönemde artmaya başlayan hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e soru önergesi verdi.
Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi’nin raporlarını dikkate almadığını söyleyen MHP’li Akçay, “Uluslar arası Salgın Hastalıkları Ofisi, çeşitli hayvan hastalıkları nedeniyle birçok ülkeden hayvan ithalatını yasaklamıştır. Ancak hayvan hastalıkları nedeniyle ithalatın yasak olduğu bu ülkelerdeki hayvanlar Macaristan ve Bulgaristan’a getirilip küpeleri değiştirilerek Türkiye’ye sokulmaktadır. Sınır kapılarında gerekli denetimler yapılmadığı için bu hasta hayvanlar rahatça Türkiye’ye sokulmaktadır. Türkiye’ye sokulan bu hastalıklı hayvanlar nedeniyleülkemizdeki hayvanlar da hastalanmaktadır.”dedi.
MANİSA 5. SIRADA
Hayvansal üretim bakımından beşinci sırada olan Manisa’da son dönemlerde hayvanlarda görülen tüberküloz ve şap hastalığı sayılarında ciddi bir artış yaşandığını söyleyen Akçay, “Halk arasında tabak hastalığı olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvan türlerinde görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Şap hastalığı canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilemekte, büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hastalıktan korunmak için bir yaşına kadar olan hayvanlara 4 ayda bir, bir yaşından sonra 6 ayda bir kombine aşılar yapılmalı ve şap hastalığı görülen bölgeler karantina altına alınmalıdır. Şap hastalığı nedeniyle Salihli hayvan pazarı halâ kapalıdır. Manisa’nın Turgutlu ve Salihli ilçelerinde son zamanlarda görülen şaphastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatılmış ve şap hastalığı görülen bölgeler karantina altına alınmıştır. 2012 Ocak ayında Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Alaağaç köyünde görülen şap hastalığı ve Salihli Karayahşi köyünde küçükbaş hayvanlarda görülen veba nedeniyle Kula Canlı Hayvan Pazarı 6 Şubat 2012 tarihinde açılmak üzere 24 gün süre ile kapatılmıştır. 16 Mayıs 2012 tarihinde çevre il ve Selendi ilçe merkezinde görülen şap hastalığı nedeniyle Selendi hayvan pazarı kapatılmıştır. Manisa’nın Akhisar, Gördes, Demirci, Kula, Köprübaşı, Sarıgöl, Soma ve Selendi ilçelerindeki hayvanlarda insanlara da bulaşan tüberküloz hastalıkları tespit edilmiştir.”dedi.
“BAKANLIKTA YETERİNCE AŞI BULUNMAMAKTA”
Şap aşısı ile ilgili iddiaları gündeme getiren Akçay, “Şap hastalığına karşı bir yaşına kadar olan hayvanlara 4 ayda bir, bir yaşından sonra 6 ayda bir kombine aşılar yapılmalıdır. Şap aşısı ithalatı konusunda sıkıntı yaşandığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığında yeterince şap aşısı bulunmadığı üreticilerin bu nedenle hayvanlarını şap hastalığına karşı aşılayamadıkları iddia edilmektedir.”dedi.
MHP’Lİ AKÇAY, BAKAN EKER’E SORDU
Ülkemizde son dönemde artmaya başlayan hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e soru önergesi veren MHP’li Akçay, “ Ülkemizde yeterli sayıda şap aşısı mevcut mudur? Şap aşısı ithalatı konusunda sıkıntı yaşandığı yönündeki iddialar doğru mudur? Bakanlığınız üreticilere şap aşısı sağlanması konusunda gerekli tedbirleri almış mıdır? Bakanlığınızca çift tırnaklı hayvanları şap hastalığından korumak için ne gibi tedbirler alınmaktadır? 2009 yılında Türkiye’deki deli dana, mavi dil, şap, bruselloz, tüberküloz, sığır vebası hastalığı vakası ne kadardır? Hayvan ithalatının artığı 2010 yılından bu güne kadar ülkemizde görülen deli dana, mavi dil, şap, bruselloz, tüberküloz, sığır vebası hastalığıvakası ne kadardır? Manisa ilinde 2002-2011 yılları arasında yıllar itibariyle görülen şap ve tüberküloz hastalığı sayıları nedir? Manisa ilinde 2012 yılında görülen şap ve tüberküloz hastalığı sayısı kaçtır? Şap ve tüberküloz hastalığının görüldüğü bölgelerde ne gibi tedbirler alınmıştır? Son bir yılda Manisalı üreticilerimizin şap ve tüberküloz hastalığı nedeniyle uğradığı zararın TL olarak karşılığı nedir? Manisalı üreticilerimizin bu zararını karşılamaya yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”diye sordu. Kaynak:manisagunebakis.com