Şimdi Lakerda Zamanı
Sinop’ta palamut sezonun sonuna yaklaşılırken, lakerda olarak bilinen tuzlama palamutlar 3 kiloluk kavanozlarda 60 TL’den satışı sunuluyor.
Bu yıl palamut sezonundan beklediğini bulamayan Sinoplu balıkçılar, sezonun sonuna yaklaşılırken, avlanan palamutları da lakerda olarak hazırlıyor. Balıkçı Mert Kanal, palamut tuzlamanın Karadeniz’in bir geleneği olduğunu ve yöre insanının tercih ettiğini söyledi.
Kanal, lakerda olarak bilinen palamut tuzlamanın zamanı olduğunu da belirterek, şu bilgileri verdi: ”Önce palamutlar dilimlere ayrılıyor. Sonra da üç gün tuzlu suda bekletiliyor. Bu arada palamudun kanı akmış oluyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra sudan alınan palamutlar uzun süre saklanacaksa kalın tuzla, kısa sürede tüketilecekse ince tuza yatırılıp kavanozlara dolduruluyor. İçine de limon ve defne yaprağı konur.
Bir çok kişiden özel talep geldiğini de ifade eden Kanal, 3 kiloluk kavanozlarda hazırladıkları lakerdaları 60 TL’ye sattıklarını bildirdi