Sivrisineklere karşı doğal koruyucu
Dünyada her yıl 650 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sıtmaya karşı yeni bir ümit doğdu.
İsviçre’nin Neuchatel Üniversitesi, sıtma virüsünün yayılmasına neden olan sivrisineklere karşı etkili bir yöntem geliştirdi. Bilim adamları, sivrisinek davranışları ve insanlara olan ilgilerinin nasıl dağıtılacağı üzerinde uzun süre çalıştı.
Sivrisinekler insanları kendi kokuları ile ya da koku takibi ile tespit edebiliyor. Bunlar nefes ve sıcaklıkla insan cildi tarafından emilen moleküllerden oluşuyor.
Bilim adamları bu mücadelede doğadan yararlanma yoluna gitti. Deneyler sonucunda çıkma yağlardan yapılan karşımın sıtmaya neden olan sivrisineklerle mücadelede, şu an piyasada bulunan Deet kadar etkili olduğunu belirledi.
Neuchatel Üniversitesi Hayvan Psikolojisi Araştırma Bölümü Başkanı Patrick Guerin, “Deet iyi bilinen bir püskürtücü, fakat nörolojik etkileri olduğu bir gerçek. Nöronlar arasında sinapsı etkiliyor, bu iyi bilinir. Böylece nörotransmitteri ayrıştırmak için kullanılan enzimler etkilenmiş oluyor. Bizim doğal ürünümüzde bu tür etkiler bulunmuyor” dedi.
Bilim adamları 80 değişik bitki üzerinde çalıştıktan sonra çok etkili olan bu koruyucu geliştirdiler. Yeni koruyucu geri dönüştürülebilir olduğu için doğa ve insan sağlığı içinde önemli bir buluş oldu.
Sıtmaya karşı hazırlanan doğal koruyucu çeşitli testlerden geçirildi. Bilim adamları ter emdirilmiş bir çorapta koruyucuyu test etti. Ter kokusuna çoraba gelen sivrisinekler her zaman yaptıklarının aksine koruyucu sürülen çorabı ısırmayı denemedi.
Bilim adamları koruyucunun sivrisineklerin doğada insanı tespit etmesini engellediğini belirtiyor. Bu yolla sıtma hastalığına karşı önlem alınacağı ve gelecekte çok kullanışlı bir koruyucu olacağı belirtildi.
Copyright © 2014 euronews
http://tr.euronews.com/2014/04/09/sivrisineklere-karsi-dogal-koruyucu/