Su Ürünleri Mühendisleri
Ali Ekber Yıldırım
Yaşadığımız teknoloji çağında bir çok kişi veya kurum sesini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışıyor. Türkiye’de önemi yeterince anlaşılmayan bir meslek grubu olan Su Ürünleri Mühendisleri de şu günlerde seslerini duyurmaya çalışıyorlar.İnternet üzerinden pek çok kurum ve kuruluşa gönderdikleri mesajlarla Su Ürünleri Mühendisliği’nin Türkiye için önemine ve istihdam sorunlarına dikkat çekiyorlar. Bizimde mesaj kutumuza bir hayli mesaj geldi. Bu mesajlardan birisini paylaşmak istiyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de Su Ürünleri Mühendisleri’nin sesini belki duyan olur.
İşte o mesaj:
“Bu satırları size gün geçtikçe tükenmekte olan Su Ürünleri sektörünü ve yok olan geleceğimizi kurtarmak adına yazıyoruz. Dünya’nın ve Ülkemizin geleceğini ilgilendiren bu hayati konu üzerinde durmanızı Su Ürünleri Mühendisleri olarak sizden rica ediyoruz.
2048 yılına kadar denizlerimizdeki canlı hayata veda etmemek için, omega 3 gibi çocukların beyin gelişiminde baş rolü oynayan eşsiz kaynağın yok olmaması için, en önemlisi soluduğumuz oksijenin kaynağı olan denizlerimizin korunmasıyla daha yaşanabilir bir Dünya ve Türkiye için “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan Su Ürünleri Genel Müdürlüğü”, “Avrupa Birliği Bakanlığı bünyesinde kurulan Tarım ve Balıkçılık Hizmet Birimi” ve “Orman ve Su İşleri Bakanlığı”nda; konusunda öğrenim görmüş Su Ürünleri Mühendisleri istihdam ettirilmesi gerekmektedir. Ancak otuz yıllık geçmişi bulunan Su Ürünleri Fakültelerinin hak ve yetkileri maalesef bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan Ziraat Mühendislerine, Veteriner Hekimlere ve Gıda Mühendislerine paylaştırılmıştır. Bu sebepledir ki üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin denizel kaynakları hor kullanılmış, balık hastalıklarına teşhisler gecikmiş, su ürünleri denetimleri doğru yapılamamıştır. Aşağıdaki metinde Su Ürünleri Mühendislerinin istihdamının içinde bulunduğumuz durumda ne kadar önemli bir yer teşkil ettiğini gösteren bilgiler kaynaklarıyla yer almaktadır.
1- Dünya’nın 7. büyük tarım gücü olan ülkemizde Su Ürünleri toplam üretiminin 31. sırada yer alması.
2- Avrupa Birliği uyum müktesebatı içerisindeki balıkçılık sektörünü ilgilendiren 102 mevzuattan incelenen 86 tanesinin yüzde 67’sinin uyumsuz, yüzde 24’ünün de kısmen uyumlu olması.
3- Greenpeace çevre örgütünce düzenlenen aşırı ve kaçak su ürünleri avcılığının önüne geçilmesine yönelik kampanyasında 01.08.2011 tarihi itibariyle Türkiye’de 565 bin 921 destekçisinin bulunması.
4- Üç tarafı denizlerle çevrili, zengin iç su kaynaklarına ve ülkemizdeki tarım alanları kadar istihsal alanına sahip olması, 26.3 milyon hektar tarım alanının yanında 25 milyon hektar su ürünleri istihsal alanı bulunması.
5- Ülkemiz potansiyeline rağmen yetersiz Su Ürünleri Mühendisi(480 kişi) istihdam ettirilmesinin yanı sıra sektörle ilgisi olmayan Ziraat Mühendisleri(7887 kişi), Veteriner Hekimler(3023 kişi) ve Gıda Mühendisleri(746 kişi) gibi diğer meslek mensuplarına yetkilerimizin paylaştırılmış olması.
6- Denetlenmeyen 28115 ortağı bulunan 516 Su Ürünleri Kooperatifinin aşırı ve kaçak avcılıkla doğal stokları tüketmesi, lüfer gibi ekonomik değeri olan birçok türün neslinin tehlikeye girmesi, bununla ilgili yaptırımın sektörle alakası olmayan sahil güvenlik komutanlığınca yapılması.
7-Bakanlık İl Müdürlüklerine bağlı “Su Ürünleri Şube Müdürlükleri”nin yapılanma dahilinde kurulması ve hizmete açılması gerekliliği, Belediyelere bağlı balık hallerinin denetleme işlemlerini Su Ürünleri Mühendislerinin yerine zabıtaların yapması.
8-Su ürünleri/balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve stok tespit çalışmalarının yapılacak olması.
9-Su ürünleri işleme tesisleri ile toptan ve perakende satış yerlerinin, sağlık, hijyen, teknik, çalışma ve altyapı koşullarının denetiminin yapılacak olması.
Bu sebeplerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nde; Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Hizmet Birimi’nde ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda Su Ürünleri Fakülteleri’nden mezun Su Ürünleri Mühendisliği eğitimi almış personel istihdamı gerekmektedir. Bu konuda hassasiyet göstermeniz dileğiyle.
Saygılarımızla.
Su Ürünleri Mühendisleri”
Su Ürünleri Mühendislerinin tespitleri ve talepleri çok açık.Dileğimiz o ki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması sürecinde, su ürünleri ile ilgili alanlarda daha fazla su ürünleri mühendisleri istihdam edilir. Bugüne kadar uğradıkları haksızlık giderilir.http://www.tarimdunyasi.net/