“Şükran Günü” nde Hindi Baş Köşede
Hindi’nin Baş Köşede Olduğu “Şükran Günü” Kutlanıyor
Milyonlarca Amerikalı Şükran Günü’nü aileleri ve yakınlarıyla hindi yemek suretiyle çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Başkan Barack Obama, yayınladığı haftalık mesajda Şükran Günü’ne değinerek siyasi ve ekonomik olaylara değindi.i.
Amerikalılar’ı ülkenin işsizlik ve savaşlarla uğraştığı bir dönemde birlik ve birbirlerine destek olmaya çağıran Obama, siyasi partilerin ekonomi ve diğer konularda işbirliği yapmalarını umduğunu belirtti.
Her yıl Kasım ayının dördüncü Perşembe’si kutlanan Şükran Günü’nde geleneksel olarak hindi yeniyor. Şükran Günü’nden bir gün öncesi Amerika’da en fazla seyahat edilen gün olarak biliniyor. Şükran Günü’nün geleneksel etkinlikleri arasında New York’taki geçit töreni de var.
1863 yılında resmi tatil ilan edilen Şükran Günü’nün ilk kez 1621 yılında kutlanmaya başladığı tahmin ediliyor.
1621’de, İngiltere’den şimdiki Massachusetts eyaletine varan göçmenlerin kendilerine yeni kıtada aç kalmamayı öğreten Kızılderililer’i, ilk hasattan sonra yemeğe çağırdıkları ve kutlamayı başlattıkları sanılıyor.
Şükran Günü’nden sonraki gün ise Amerika’da “Kara Cuma” olarak biliniyor ve bazıları gece yarısı açılan dükkan ve mağazalarda yılın en düşük fiyatlarıyla alış veriş yapılıyor.
Şükran Günü ‘Thanksgiving’
Şükran Günü, dünya çapında bir Amerikan geleneği olarak bilinen ve her sene kasım ayında kutlanan bir bayramdır. Kökeni Amerikan tarihinin çok gerilerine uzanır.
“Thanksgiving”, Tanrıya teşekkürleri iletmenin ve minnettarlığın bir ifadesidir. Bizde Şükran Günü olarak bilinen bu günü Amerika’da ilk kez “Pilgrimler” kutlamıştır. “Pilgrimler”, Yeni İngiltere’ye (Amerika’daki “New England” Bölgesi) yerleşen ilk insanlardır. Yerlisi oldukları İngiltere’de gördükleri dini zulümler yüzünden 1609 yılında dini özgürlüklerini elde etmek için İngiltere’den ayrılıp Hollanda’ya göç ettiler. Birkaç yıl sonra Pilgrimlerin çocukları Felemenkçe konuşmaya ve Hollanda’nın yaşam tarzına bağlanmaya başladılar. Hollandalılar’ın düşünce ve yaşam tarzlarının çocukların eğitimi ve ahlakları için bir tehlike oluşturmaya başladığını düşünen Pilgrimler Hollanda’dan ayrılmaya ve daha iyi bir yaşam için Yeni Dünya’ya gitmeye karar verdiler.
6 Eylül 1620’de, “Mayflower” adında bir gemi ile toplam 102 kişilik bir grup Yeni Dünya kıtası olan Amerika’ya hareket etti. Soğuk ve uzun süren yolculuktan sonra 11 Aralık 1620’de “Plymouth Rock” denilen bölgeye gelip yerleştiler.
Amerika’da geçirdikleri ilk kış Pilgrimleri harap etti. Soğuk ve açlık, 46 Pilgrim’in yaşamını yitirmesine neden odu. Bölgeye gelen Kızılderililer’in yardımı ile ve havaların ısınmasıyla beraber Pilgrimler toparlanmaya başladı ve ilk kışı atlattılar. Ekim ayında aldıkları hasat çok başarılıydı ve kış için yeterli yiyecekleri oldu. Mısır, patates ve kabak ilk ektikleri ürünlerdi. Evlerini inşa etmişler ve Kızılderili komşuları ile barış içinde yaşamaya başlamışlardı. O zamanın valisi William Bradford, bütün kolonistler ve Kızılderililer tarafından kutlanması için “Şükran Günü”nü ilan etti.
Her yıl kutlanan bu Şükran Günü geleneği yıllarca devam etti. 1770’lerin sonundaki Amerikan İhtilali sırasında, Anayasa Meclisi (ilk meclis) tarafından bu günün ulusal bir gün olması teklifi getirildi. 1817’de New York eyaleti Şükran Günü’nü geleneksel bir gün olarak kabul etti. 19. yüzyılın ortalarında diğer eyaletler de Şükran Günü’nü kutladı. 1863’de Başkan Abraham Lincoln, Şükran Günü’nün ulusal bir gün olmasına karar verdi. O günden itibaren, Amerikan tarihindeki her başkan, her yıl kasım ayının dördüncü perşembesini tatil olarak belirleyip bir Şükran Günü kutlaması yayınladı.
Şükran Günü’nde bütün aile bireyleri bir araya gelir ve anılarını canlandırırlar. Yemek sofrasında Tanrıya verdiği nimetler için dua ederler. O gün yemek masası onlar için çok önem taşımaktadır. Hindi, patates, mısır ve kabak tatlısı sofranın meşhur yiyecekleridir. Hatta hindi bu günün simgesi şeklindedir. Çocuklar Şükran Günü planlarına mutlaka dahil edilir çünkü dekorasyonlarda, masa hazırlamada ve bayramın hazırlanmasında en büyük yardımcı onlardır. Bu günün ilginç bir özelliği ise, akşam yemeği için sade bir masa örtüsü alınır ve masaya örtülür. Şükran Günü’nün akşamında sofradaki her kişi, o yıl Tanrıya en çok şükran duydukları bir olayı anlatırlar ve tarihini masa örtüsüne yazarlar. Her yıl tekrar biraraya geldiklerinde bir önceki yılı hatırlayarak hoşça vakit geçirirler. Gecenin geri kalan kısmına ise Amerikan futbolu izleyerek devam ederler.