Süte litre başına 9 kuruş ödenecek
Dünya Süt Günü kutlamaları kapsamında Atatürk Orman Çiftliği’nde basın ve yayın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Eker, bu senenin ilk üç ayı için süte litre başına 9 kuruş prim ödeneceğini belirtti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, bazı milletvekilleri, Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, bakanlık bürokratları ve ilkokul öğrencileri katıldığı etkinliklerde Bakan Eker, Türkiye’de son yıllarda süt hakkında toplumu bilgilendirmek, üretimini ve endüstriyel süt kullanımını artırmak için “Dünya Süt Günü” kutlamalarının gerçekleştirildiğini söyledi. Sütün insan sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu, Türkiye’deki süt üretiminin son 10 yılda 8 milyon tondan, 17 milyon tona çıktığını bildiren Bakan Eker, Uluslararası Sütçüler Federasyonu’nun en son verilerine göre Türkiye’nin dünyanın 9. büyük süt üreticisi olduğunu, süt üretimini 8 milyon tondan 17 milyon tona çıkardığını belirtti. Bu durumun hayvan varlığının hem sayıca hem de niteliğindeki artışla sağlandığını belirten Bakan Eker, 9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı, 14 milyona çıktığını da vurguladı.
Anadolu’nun kendi varlığı küçükbaş hayvancılığı desteklediklerini ifade eden Bakan Eker, küçükbaş hayvancılıkta daha fazla nasıl ürün edilebileceğine ilişkin projeler geliştirdiklerini kaydetti. Son yıllarda keçi sütü üretiminin çok arttığını, bunun ürün çeşitliliği de getirdiğini vurgulayan Bakan Eker, ayrıca mandacılık ve koyun sütünde de artış yaşandığını söyledi. Türkiye’deki toplam tarım hasılasının yüzde 25’inin hayvancılıktan geldiğini bildiren Bakan Eker, “Halbuki bunun tam tersi olması lazım. Biz hayvancılığı stratejik bir bakış açısıyla ele aldık. Geçen sene 2,2 milyar lira hayvancılık desteği verdik. Bu sene bu 2,5 milyar liraya çıkıyor. 9 milyarlık tarım desteği içerisindeki hayvancılık payı yüzde 29’a çıktı” dedi.
Bakan Eker, AB’nin, süt işleme sistemi standartlarına uymadığı için Türkiye’den ithalat yapmadığını ancak Bakanlığın projesiyle bu durumun değiştiğini anımsattı. Süt üreten firmaların, 3 Nisan itibariyle AB’ye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Eker, bu durumun, üçüncü ülkelere referans olması bakımından ihracatı artırıcı etki yaratacağını vurguladı. Konuşmasında , süt primlerinin önceden bir yıl sonra ödendiğini ancak 2010 yılından itibaren yıl içerisinde 3’er aylık dönemler halinde ödeme yapılmaya başlandığını söyleyen Bakan Eker, Bu senenin ilk üç ayı için süte litre başına 9 kuruş prim ödeyeceğiz. Bu, geçen sene 6 kuruştu. Maliyetlerdeki ve yem fiyatlarındaki artışı dikkate almak için bunu yapıyoruz” diye konuştu.
Bakan Eker, kaynağı belli olmayan bilgilerle ahkam kesmenin Türkiye’ye her zaman zarar verdiğini belirterek, “Zaman zaman bunun acı örnekleriyle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde pirinçte yaşandığı gibi. Yanlış, anlaşıldı. Türkiye’ye zarar verdi” dedi. 2010 yılına kadar Bakanlığın gıda güvenliği ile ilgili mevzuatının idari para cezasından ibaret olduğunu ancak bu tarihten itibaren halkın sağlığı ile oynayan firmaları teşhir etmeye başladıklarını hatırlatan Bakan Eker, gıda ile ilgili konularda sektöre haksızlık yapıldığını ve Türkiye’nin gıda denetimleri konusunda bugün AB standartlarına sahip olduğunu ifade etti.
Konuşmasında Bakan Eker, 2009 yılından itibaren süttozu uygulaması başlattıklarını, bu sayede süt arzının fazla olduğu dönemde ürünleri piyasadan alıp, arzın az olduğu yılın 3. ve 4. çeyreklerinde piyasaya sunduklarını belirterek, bu sayede süttozu ithalatının da azaltıldığını kaydetti. Et ve Süt Müdahale Kurumunun kurulduğunu hatırlatan Bakan Eker, bu kurumun piyasalara müdahale edebileceğini, üretici ve sanayici açısından dengeleri sağlayacağını vurguladı. Bakan Eker, “Bakanlar Kurulu kararı çıktı. KİT olduğu için ana statüsü düzenleniyor. O uygulamayla birlikte tamamlanacak. O zaman pazarlama konusunda daha sağlıklı yapıya kavuşmuş olacağız” dedi.
Okul Sütü Projesi’ne de değinen Bakan Eker, projenin başarılı şekilde devam ettiğini vurgulayarak “Bu uygulama devam edecek. Belki bir şekilde bunu diğer ürünlerle de takviye etme imkanımız olur, onun üzerinde de çalışılıyor” dedi.
AOÇ’nin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde yoğurt mayası geliştirdiğini, bir süredir de peynir üzerinde çalıştığını ifade eden Bakan Eker, 2014 yılı içerisinde “Gıda Gen Bankası/Maya Bankası açmayı planladıklarını bildirdi. Burada gıdaların fermente edilmesinde kullanılan kültürlerin/mayaların izole edilip özel besi yerlerinde saklanması ve gerektiğinde sanayicilerin ve üreticilerin hizmetine sunulmasının mümkün olabileceğini kaydeden Bakan Eker, “Türkiye’de endüstriyel yoğurt mayasının ithal edildiğini öğrendiğimde içim yanmıştı. Bu nedenle diğer ürünlerle ilgili de ‘başımıza bir iş gelmeden önlemini alalım’ şeklinde konuştu.
Bakan Eker, herkese damak tadına uygun süt ürünü tüketmesini önererek, Türkiye’de kişi başına süt ve süt ürünleri tüketiminin 200 kilogramın üzerine çıktığını, bunun ülke standartlarını göstermesi bakımından önemli olduğunu kaydetti.
Daha sonra tören alanındaki stantları ziyaret eden Bakan Eker, çuval yarışı ve yoğurt yeme yarışında dereceye giren öğrencilere hediyelerini verdi.
Haber Tarihi: 23 Mayıs 2013. 15:01