Tarım Ürünlerine İthalatta Tarife Kontenjanı
Mısır, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Suriye, Tunus, Fas, AB, Gürcistan, Arnavutluk menşeli tarım ürünlerine tarife kontenjanı uygulaması geçerli olacak.
Dış Ticaret Müsteşarlığının tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin 12 tebliği Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre Mısır, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Suriye, Tunus, Fas, Avrupa Birliği, Gürcistan, Arnavutluk menşeli tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı uygulaması geçerli olacak.
Tebliğlere göre, tarife kontenjanı tahsisat talebinde bulunan firmalar, tarife kontenjanlarının dağıtımı Talep Toplama Yöntemine (TTY) göre yapılacaklar için, tarife kontenjanı döneminin başlangıcından önceki 1 ay içerisinde, dağıtımı Eşit Oranda Tahsis Yöntemine (EOTY) göre yapılacak olanlar için ise tarife kontenjanı dönemi içerisinde DTM’ye müracaat edecek.
Et Balık Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi, Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün tarife kontenjanı tahsisatında önceliği bulunacak.
İthalat işlemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapıldığının, sahte belge kullanıldığının veya ithal lisansının üçüncü kişilere devredildiğinin, ithal lisansına konu ithal işlemlerde tebliğ ile belirtilen diğer hususlara aykırı davranıldığının denetim birimlerince tespiti halinde, DTM tarafından ilgili lisans iptal edilecek ve kendilerine iptal işleminden itibaren 5 yıl süreyle tarife kontenjanı tahsis edilmeyecek.
Bu arada Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Szutest Teknik Kontrol ve Belgelendirme Hizmetleri Ticaret Limited Şirketinin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile S&Q Mart Kalite Güvenlik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.