Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor
Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Proje Pazarı ve Sertifika Töreni
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” ile 2016 yılında belirlenen 10ilde (Adıyaman, Bolu, Sakarya, Artvin, Yalova, Adana, Kırşehir, Iğdır, Sinop, Tekirdağ) herbir il için 50 kadın çiftçiye İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 72 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verildi.
Verilen eğitimi başarıyla tamamlayan girişimci kadınlarımız ulusal bazda yarışmak üzere birer proje hazırlayarak yarışmaya tabii tutuldu. Bu bağlamda öncelikle il bazında dereceye giren projelerin ödüllendirilmesi ve projelerin görücüye çıkarılması amacıyla Bolu Gazelle Resort&Spa Otelinde Proje Pazarı ve Sertifika Töreni düzenlendi.
Düzenlenen törene;
Bolu Vali Yardımcıları Dr. Ahmet Şahin ÖZCAN, Hakkı LOĞOĞLU, Mustafa ÖZSOY, Ayhan KARTLI ve Nurullah ERTAŞ, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ, İl Müdür Yardımcıları Fahri TETİK ve Nuri ERİKLİ, Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan UZUNOĞLU, Çevre Şehircilik İl Müdürü Mehmet Süleyman KARA, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığında görevli Tekniker Nilgün KAYNUN, Vet. Hek. Özge Karataş SOYDAN, Dörtdivan Ak Parti İlçe Başkanı Şahin SERİN, Bolu KOSGEB İl Müdürü Kürşat DERECİ, İŞKUR Şube Müdürü Muzaffer YERLİKAYA, Kurs Şefi Gülseren SAVAŞ, Bolu İl Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürü Neşet AKÇAY, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, Broiler Tavuk Yetiştiricileri Başkanı Mustafa ÖZKOPARAN, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlker DUMAN ve ilgili kurum görevlileri katılım gösterdi.
Katılımcılar, yarışmacılar ve misafirler eşliğinde beraber yene öğle yemeği sonrası tören alanına geçildi.
Açılış konuşmasını yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ;
“Bilindiği üzere bakanlığımız kadınlarımıza pozitif ayrımcılık göstermektedir. Bu pozitif ayrımcılığın bir eseri olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığımızın “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı” kapsamında 50 Genç Girişimci kadın çiftçimize kardeş kurumlarımız olan KOSGEB ve İŞKUR işbirliğiyle 72 saatlik girişimcilik eğitimi verilmiştir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kadın çiftçilerimizin her biri,
1) Bitkisel üretim; tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, endüstri
bitkileri, tıbbi- aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik vb.
2) Hayvansal üretim; küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığıİpekböcekçiliği, vb.
3) El sanatları; ormancılık, sepetçilik, dokuma vb.
4) İşleme- pazarlama, aile işletmeciliği,
5) Kırsal turizm,
dallarından olmak üzerebir tarımsal proje hazırlayıp yarışmaya tabii olurken, oluşturulan jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucu seçilen 3 proje İlimizi temsil etmek üzereGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığına gönderilmek üzere seçilmiştir.
Yarışan projelerden “Balı Arı Yapar Kuzgölcük Aroma Katar” adlı projesiyle Selvi DUMAN İl birincisi olurken, “Süper Solucanlar” ile Gülsen ASLAN ikinci, “Dörtdivan’ın Meşhur Mayha Kazı” ile Meryem BENDERLİOĞLU üçüncü olmuştur. Geliştirilen projeler Bolu ürün yelpazesine zenginlik katacaktır. Kendilerini başarılarından dolayı canı gönülden tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. İnanıyorum ki Genç Girişimci Kadın Çiftçilerimiz projeleri ile ulusal yarışmada da fark yaratacaklardır.
Beni mutlu eden bir diğer gelişme ise, bu 50 girişimci kadın çiftçimizin 28’i yine bakanlığımızın bir diğer çalışması olan Genç Çiftçi Projesine başvurması olmuştur. Görüyorum ki kırsal alanda üretimin gizli kahramanları olan kadınlarımız artık sahne arkasından ziyade sahne önünde yer almaya başlamaktadır. Genç girişimci kadınlarımız aldıkları eğitim sayesinde çalışma hayata farklı bir açıdan bakacaklardır. Kadınlarımızın üretimde söz sahibi olarak yer aldığı bir Türkiye, ekonomik açıdan uluslararası pozisyonumuzu daha da güçlendirecektir” dedi.
Konuşmanın ardından ödül törenine geçilirken yarışmada dereceye girenler sertifika ve başarı plaketlerini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ’ın elinden aldı.
Sertifika töreninde konuşan Genç Girişimci Kadınlarımız;
“Bu eğitim bizlere farklı bir pencere araladı. Amacımız bu bilgiler ışığında daha verimli ve kalıcı çalışmalara imza atmak olacaktır. Başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ olmak üzere Bakanlık yetkilileri, KOSGEB, İŞKUR yetkilileri, kurs öğretmenimiz Sevda AŞÇIOĞLU ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürler” dedi.
Sertifika töreni sonrası hatıra fotoğrafı çekilirken sonrasında her bir Girişimci Genç Kadın Çiftçimiz projelerinin başında yer alarak ziyaretçilere projelerini tanıttı. Proje tanıtımı esnasında ilgili birlik yöneticilerinden destek sözü almayı da unutmayarak girişimci ruhun ilk sahnelerini gözler önüne serdi. Emek verdikleri çalışmaların gururuve mutluluğunu yaşayan genç girişimci kadınlar, yeni hedeflerini de ziyaretçilerle paylaşmayı unutmadı.
Proje Pazarı sonrasıaile fotoğrafı çekilmesi sonrası tören son buldu.
Bakanlıkça seçilen 10 ile ait ilk 3 proje toplamda 30 proje ulusal bazda yarışmak üzere yola çıkarken birinci olan projenin 30 bin Türk lirasına kadar olan kısmı desteklemeye hak kazanacaktır.