Tarla Okulunda Ders Başı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012 yılında gerçekleştirdiği Bitki Sağlığı ve Karantina bölge toplantılarında alınan karar doğrultusunda başlatılan ‘Tarla Okulu Projesi’ Bursa’da start aldı.
Proje kapsamında ilk eğitim, 23 Ağustos 2013 tarihinde Orhangazi İlçesi Yenisölöz Beldesinde zeytin üreticilerinin katılımıyla yapıldı. Zeytin bahçesinde gerçekleştirilen eğitime Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Mühendisleri ve Orhangazi İlçesi Yenisölöz Çalışma Bölgesi Mühendisi eğitimci olarak katıldı. Eğitime katılan üreticilere, zeytinin ana zararlılarından olan Zeytin Sineğinin yaşam döngüsü, meyveye ve zeytinyağına olan zararları, Entegre Mücadele yöntemleri uygulamalı olarak anlatıldı. Ayrıca halkalı leke hastalığının belirtileri, zararı ve yaşam şartlarını etkileyen iklimsel olaylar ve entegre mücadelesi hakkında bilgi verildi. Eğitimin sonunda üreticiler, bitki besleme ve toprak verimliği konusunda da bilgilendirildi.
Tarla Okulu Projesi Nedir
Tarla Okulu Projesi hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer ÇELİK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2012 yılında gerçekleştirdiği Bitki Sağlığı ve Karantina Bölge toplantılarında 2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerinin bitki sağlığı konusunda yapacakları çiftçi eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. İl Müdürü ÇELİK, açıklamasında şu görüşlere yer verdi. “Hazırlık aşamasında Bursa İlinin de aralarında bulunduğu pilot iller seçilerek zeytin ve şeftali konularında tarla okullarının 2013 yılı içerisinde açılması öngörülmüştür. Tarla okulu projesi kapsamında üreticilere, belirlenen bitkilerin fenolojik ve zararlıların biyolojik dönemleri göz önüne alınarak Entegre Mücadele talimatları doğrultusunda, ana hastalık ve zararlıları yerinde gösterilecek şekilde uygun zamanlarda ve arazide eğitimler verilecek. Tarla Okulları Projesi ile, ülkemizde bitki sağlığı ve uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak, bu sayede üreticilere nitelikli ve sağlıklı ürün üretiminde katkı sağlamak amaçlanmaktadır.”