Tarla ve raf arasındaki fiyat farkı kabul edilebilir değil”


YLO_6946_

 

 

 
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kırgızistan ile tarımsal işbirliğine ilişkin imzalanan protokolün süresinin dolduğunu, yeni bir protokol için ise gerekli hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Bakan Çelik “Bitki koruma ve bitki karantinası alanında da işbirliği anlaşması gündemdedir” dedi.

Bakan Çelik, Kırgızistan Tarım ve Arazi Islahı Bakanı Turdunazir Bekboev ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Makam toplantı salonunda gerçekleşen kabulde, dost ve kardeş ülke Kırgız Cumhuriyeti’nin Tarım Bakanı ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Bakan Çelik, mevkidaşıyla görevlerine aynı dönemde başladıklarını ifade etti.

2011 yılından beri iki ülke arasında ilişkilerin “stratejik ortaklık” düzeyinde devam ettiğinin altını çizen Bakan Çelik, “Kırgızistan’ın bağımsızlığının 25. yılında, iki devlet arasındaki ilişki üst düzeyde devam etmektedir. Genç cumhuriyetimizin gelişimi için başta TİKA olmak üzere devletin tüm kurum ve birimleriyle destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.

Özellikle iki ülkenin cumhurbaşkanları arasındaki yakınlığın herkesin malumu olduğunu belirten Bakan Çelik,”Bu yakınlığın ticari ilişkilerimize de yansıması için gayret etmemiz gerektiği açıktır” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine de değinen Bakan Çelik bu konudaki mevcut durumu, “2015 yılında 372 milyon dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmimizde ihracatımız 295 milyon dolar, ithalatımız ise74 milyon dolar iken tarımdaki durum farklılık arz ediyor. Tarımda ihracatımız 10 milyon, ithalatımız ise 26 milyon dolar civarındadır” diye özetledi.

Tarımda mekanizasyon konusunda katkıya devam

Tarımın Kırgızistan için ne kadar önemli olduğunu bildiklerinin altını çizen Bakan Çelik, “Zaten ticari ilişkilerimiz çerçevesinde ithalat ve ihracat rakamlarına baktığımızda tabloyu net olarak görüyoruz. Bu noktada, tarımda modern tekniklerin tanıtılması ve mekanizasyona geçilmesi noktasında TİKA vasıtasıyla projelere katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Müze gibi peynir fabrikası

Bakan Çelik, tarım alanında işbirliğine ilişkin iki ülke bakanlıkları arasında imzalanan protokolün süresinin dolduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yeni bir protokol için biz gerekli hazırlıkları tamamladık ve Dışışleri Bakanlığımız vasıtasıyla karşı tarafa yani sizlere iletmiş bulunuyoruz Ayrıca bitki koruma ve bitki karantinası alanında da işbirliği anlaşması gündemdedir. Umarım bu iki anlaşmanın kısa bir süre içerisinde imzalanması konusunda sizden de olumlu cevaplar gelir ve ilişkilerimizi üst düzeyde sürdürmeye devam ederiz”

EXPO 2016’ya davet

Bakan Çelik, EXPO 2016 Antalya’ya Kırgızistan’ın da katılmasını çok arzu ettiklerini belirterek, “Ancak bu konuda olumlu bir cevap alamadığımızı belirtmek isterim. Bugüne kadar katılım konusunda 32 ülkenin sözleşme imzaladığını da belirteyim” diye konuştu.

Bekboev: Fasulye konusunda beraber çalışma niyetindeyiz

Kırgızistan Tarım ve Arazi Islahı Bakanı Turdunazir Bekboev ise, Bakan Çelik’in de belirttiği gibi, Kırgızistan’ın bağımsızlığının 25. yılını kutladığını, bağımsızlıklarını ilk tanıyan devletin ise Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi. Bakan Bekboev, iki mevkidaşın aynı dönemde göreve başlamasının da birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için umut verdiğini belirtti.

Bugünkü görüşmenin öncelikli amaçlarından birinin, Kırgızistan’da üretilen, ekolojik olarak da şartlara cevap veren ürünlerin, gelen talepler doğrultusunda Türkiye’ye ihraç edilmesi olduğunu ifade eden Bekboev, Kırgızistan’da özellikle Talas bölgesinde fasulyenin önde gelen ürünler arasında yer aldığını belirtti. Öncelikle bu konuda beraber çalışma niyeti içinde olduklarını ifade eden Kırgızistan Tarım Bakanı, geçen yıl Türkiye’ye fasulye ihracatı konusunda gümrükte bazı sıkıntılar yaşandığını, bu konuda yapılabilecek yeni düzenlemelerle sorunların aşılabilacağını umduklarını söyledi.

Kırgızistan’da ekolojik olarak ve tarımsal anlamda yüksek kalitede ürünler yetiştirildiğini belirten Bekboev, özellikle sebze meyve, et ve bal konusunda ticari ilişkilerin sürdürülmesini istediklerini ifade etti.

DİĞER HABERLER
Asker Alımında Flaş Değişiklik

Bakan Çelik: “Yargının kararı eleştirilemez demek yanlış”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çelik, “Anayasa Mahkemesinin Erdem Gül ve Can Dündar kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

“Yasama görevini yapar, çıkardığı yasa bir çok eleştiriye tabi tutulur. Yargı kararını verir. Karar eleştirilmez diye bir şey söylemek son derece yanlış. Bütün kararlar eleştirilebilir. Bu çerçevede günümüzde değerlendirmeler yapılıyor. Ben hiçbir karar eleştirilemez diye bir yaklaşımın doğru olmadığını, her kararın eleştirilebileceğini ve tüm değerlendirmelerin bu çerçevede olduğunu ifade edebilirim.”

“Herkesi aldığımız karara uymaya davet ediyorum”

Et fiyatlarına ilişkin bir başka soru üzerine Çelik, ette taban fiyat uygulamasına da değinerek, bu konudaki kararı sektörle birlikte aldıklarını ve kararla Türk hayvancılığının gelişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kasabın ve üreticinin zarar etmeyeceği bir geçiş ortamı oluşturmayı hedeflediklerine işaret eden Çelik, birçok ilde karara uyulduğunu ancak karara uymayan kesimlerin de bulunduğunu kaydetti.

Hayvan varlığını arttırmaya yönelik köklü önlemler aldıklarını vurgulayan Çelik, “Burada gerçekten fahiş kar peşinde koşan, piyasayı spekülatif uygulamalarla karşı karşıya bırakan unsurlar da var. Bunlarla ilgili farklı çalışmalarımız ve denetimlerimiz var ama serbest piyasaya baskıcı bir yaklaşımımız değil, sorun çözmeden yana bir yaklaşımımız var. Herkesi aldığımız karara uymaya davet ediyorum. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz, kırmızı et ve hayvan varlığımızın piyasada daha fazla olmasıyla ilgili atacağımız adımlar var ve hedefimiz vatandaşımızı gerileyen et fiyatlarıyla buluşturmak olacak” ifadelerini kullandı.

Üreticinin, kasapların ve tüketicinin hukukunu koruma noktasında sağduyulu adımlar attıklarını dile getiren Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

DİĞER HABERLER
İşlenmiş gıda ihracatçısını sevindirdi

“Siz buna rağmen çok astronomik bir şekilde piyasaya arz ediyorsanız, bizim de yapacağımız yanı başınıza bir market açmaktır. Şu anda ESK bunu yapıyor. Şu anda 60 civarındaki et mağazamızı 160 yaparsınız, bu bir önlem. Biz tüm oyuncuların, aktörlerin piyasada var olmalarından, hak ettikleri kazancı elde etmelerinden yanayız. Kesinlikle oyuncuların piyasadan çekilmeleriyle ilgili bir çalışmamız söz konusu değil. Ama siz karı ve maliyeti belli bir ürünü ısrarla çok yüksek fiyatlara 78 milyonun önüne koymaya çalışırsanız, tabi ki çok farklı önlemler vardır. Bir tanesi budur, diğer önlemler nedir? Hayvan varlığımız arttıracağız, maliyetleri düşüreceğiz, almamız gereken önlemler var çalışmalar yapılıyor. Ama siz her şeye rağmen bugün maliyeti belli bir kıymayı 40-45 liraya satma yoluna giderseniz, bu haksız kazanç karşısında bizim susmamız veya beklememiz söz konusu olmaz”

“Tarla ve raf arasındaki fiyat farkı kabul edilebilir değil”

Çelik, “Gümrük Bakanı marketlerin yüzde 500 kar ettiğini ve markete kar marjı konulacağını söyledi. Bakanlığınız da bu çalışmanın bir tarafı, bu konuda bilgi verebilir misiniz?” sorusu üzerine, gıda fiyatlarıyla ilgili raf ve tarla fiyatları arasındaki farkın kabul edilebilir olmadığını ve mutlaka bu konunun düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Meselenin 78 milyonun gıda tüketimiyle ilgili hukukunu korumak olduğunun altını çizen Çelik, tarla ve raf arasındaki izah edilemeyen farkların ortaya çıkarılması ve kaldırılmasıyla ilgili çalışmalara destek verdiklerini anlattı.


Haber Tarihi: 1 Mart 2016. 17:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x